Калин Каракехайов – SEO специалистите 2012

Здравейте, скъпи ни читатели!

Днес ще се срещнем със SEO специалиста Калин Каракехайов, създател на една от новите български търсачки Napred.bg. Пожелавам ви приятно четене!

Е = Евгени Йорданов

К = Калин Каракехайов

Калин Каракехайов - SEO специалист

Е: Какво е за теб SEO?

К: Бавен процес на натрупване на добро съдържание и линкове с цел сайтът да се среща на повече и по-високи позиции в Google.

 

Е: Вътрешно (onpage) или външно (offpage) SEO?

К: Гледам вътрешното SEO да е поне на 80-90% добро и оттам нататък се грижа основно за външното.

 

Е: Whitehat или Blackhat?

К: Whitehat

 

Е: Вътрефирмено (in-house) SEO или чрез външна агенция?

К: Ако фирмата разполага с обучен човек – вътрефирмено.

 

Е: Ако SEO-то беше спорт, на кой би го оприличил?

К: Бягане, защото се иска упоритост и постоянство, за да се постигнат резултати.

 

Е: Какво мислиш за последните ъпдейти на алгоритмите на Google?

К: Пандата ми харесва (беше наложително да се разчистят контент фермите), но за съжаление някои от тях още си стоят незасегнати и взимат трафика на качествените сайтове.  Пингвините са пълен хаос, засегнати бяха много чисти сайтове и според мен Google много оплескаха нещата с тях.  Но най-глупавият им ъпдейт за всички времена е напълването на SERP с резултати от един сайт.  Потърсете в Google „уикипедия“ и кажете дали е нормално топ 100 резултата да бъдат от един (!) домейн?

 

Е: Развива ли се българския пазар в областта на Оптимизацията за търсачки?

К: Да, развива се доста силно. Това донякъде решава съдбата на бизнеси, защото вече много фирми не могат да си позволят да платят необходимите пари за SEO в много от конкурентните ниши, примерно „климатици“. А без SEO малките и средни фирми са в много трудна ситуация.

 

Е: Ако клиент има бюджет за реклама и в платения сектор при търсачките (PPC), в какво съотношение би изразходил парите му по пера?

К: Зависи от бранша, но вероятно усреднено бих изразходил бюджет за реклама 50% за SEO, 30% Adwords, 20% Facebook marketing.

 

Е: А, ако клиента няма и за двете, то кое ще избереш: SEO или PPC?

К: SEO, защото е по-дългосрочно.

 

Е: Със сигурност имаш роднини и приятели, които не са чували за SEO. Какво им обясняваш с какво се занимаваш, когато те попитат?

К: Казвам им, че манипулирам Google резултатите.

 

Е: Пожелания за читателите на SEOптимизация…

К: Да експериментират с много различни сайтове и идеи, както в България, така и на чужди пазари. Никога не можете да знаете къде нещо ще се получи много по-добре от всички очаквания :)

 

Надяваме се да ви е харесало, защото следват още интервюта с SEO специалистите на България през следващите седмици! За съжаление билетите за SEO Конференция 2013 общо взето свършиха, така че следете изявите на лекторите тук, както и на SEOM.bg  ;)

3 коментара на “Калин Каракехайов – SEO специалистите 2012”

 1. Петко Никифоров каза:

  ян. 18, 13 в 18:25

  Наблюдавам един странен парадокс – правил съм 2 сайта за климатици на различни фирми. Единия е само с onpage SEO (защото хората от фирмата решиха, че не им се дават толкова много пари за оптимизация), а другия е и с двата вида оптимизация. Само не разбирам защо първият сайт излиза по-напред в serp-а по почти всички ключови думи. Някакви идеи?

 2. маг.инж. Евгени Йорданов каза:

  ян. 22, 13 в 11:31

  Здравей, Петко. Факторите, от които играе значение къде ще се позиционира даден уебсайт в търсачката, са над 300, което прави сравнението на всеки два отделни сайта много трудно. Но първото място където бих се загледал аз това са, домейните (старост, trust rank и т.н.), както и проблем със индексацията (сървърни проблеми).

 3. Теодор Захариев SEO каза:

  апр. 01, 13 в 09:17

  Петко Никифоров @ Прегледай, дали има някакъв вътрешен фактор, който пречи на сайта с линкове да се класира по-напред. Ако и двата са стартирали от едно ниво, не виждам друга причина освен проблем във втория сайт или пък прекалено много кофти линкове. Прегледай го за дублирано съдържание там каноникл таговете, ако трябва редиректвай.


%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
Георги Стефанов - SEO специалистите 2012
Георги Стефанов – SEO специалистите 2012

Здравейте, скъпи ни читатели! Днес ще ви срещнем с Георги Стефанов - SEO специалист, който повечето хора може би разпознават...

Затвори