Какво са гледали от Google при Panda ъпдейта

Какво са гледали от Google при Panda ъпдейтаСкорошният ъпдейт в алгоритъма на Google целеше, както винаги, да подобри качеството на резултатите при търсене. Той обра коментарите по search форумите – както позитивни, така и негативни. Цялостният консенсус е, че всъщност резултатите са по-добри сега, но определено не са перфектни. Перфектността като че ли никога няма да бъде постигната, но определено има все още тлееща критика относно последният опит на Гугъл.

Какво са гледали от Google в сайтовете, при Panda ъпдейта? И какви изводи можем да си направим от това…

 • Как се чувстват потребителите от гледна точка на доверието (мислете си коментари относно кредитни карти/лекарства)
 • Смята ли се този източник за достоверен/авторитетен (това предполагам се отнася до експертизата, с която се отразяват определените теми, си мисля аз)
 • Съдържанието достатъчно добро ли е за да излезе и в печатна форма? (въпреки, че всички сме виждали доста вестникарски глупости, особено по жълтите списания)
 • Има ли прекалено много реклама? (колко точно е много е въпросът тук и има ли значение тук мрежата за реклама?)
 • Всичките знаем, че Гугъл си имат своя собствена дефиниция за това, кое може да бъде смятано за ниско качество и кое не
 • Знаем, че засега, Google не са използвали индикации от разширения на Chrome (наблягаме на досега. Google са намеквали в миналото, че подобна информация може да бъде използвана за да се промени алгоритъма)
 • От Гугъл гледат обратната връзка, поне до някаква степен
 • Базирано на коментари на Matt Cutts, Гугъл би трябвало да ви каже, защо вашия сайт е пропаднал (естествено, един такъв процес доста бавно и сложно може да се задвижи, но съм чувал, че Cutts е сядал по конференции да разисква най-обикновени сайтове с присъстващите)
 • Алгоритъма все още може да бъде изигран. Все още може да се оптимизира по него. (Ако сте били ударени от ъпдейта, има неща които могат да се направят, така че да се върнете по милостта на Google. С други думи, не е задължително да са ви ban-нали само заради вашият бранд)
 • Повечето промени в ранкингите ще бъдат направени алгоритмично, но при определени случаи, Google, ще се наложи да вземе ръчен контрол над нещата (пример JC Penney)
 • Ако използвате автоматично генерирано съдържание, просто дръжте го на различно (отдалечено) място от наистина качествения ви материал, и го блокирайте от търсачките. Googler-а Джон Мю каза скоро:
  „Ако имате висококачествено, уникално и привличащо вниманието съдържание, аз лично бих го държал отделено от автоматично генерираната част от сайта, и да съм сигурен, че автоматично генерираната част е блокирана от crawl-ване и индексиране, така, че търсачките да могат да се фокусират върху това, което прави сайта уникален и стойностен за потребителите по целия свят“

Повечето промени в ранкингите ще бъдат направени алгоритмично, но при определени случаи, Google, ще се наложи да вземе ръчен контрол над нещата

Кой от вас беше засегнат от последният ъпдейт? С колко са спаднали вашите посещения? Решихте ли проблема си и как?

25 коментара на “Какво са гледали от Google при Panda ъпдейта”

 1. инж. Евгени Йорданов каза:

  мар. 14, 11 в 13:27

  Мислиш, че заради това разширение ли е целият update? То и аз подочух нещо подобно, но не бях сигурен, затова и не съм го написал така директно.

 2. Васил Тошков каза:

  мар. 14, 11 в 13:23

  Аз до колкото разбрах използват данните от Personal Blocklist разширението и то доста активно. Даже да не кажа, че май на това се базира целият ъпдейт.

  Чувам и че тази опция за блокиране ще я правят стандартна, тоест, ще я има и без нуждата от разширение. И наистина ще е полезна, аз лично прескачам едни и същи спамърски сайтове при всяко сходно търсене.

 3. Васил Тошков каза:

  мар. 14, 11 в 13:38

  Еми Мат постоянно призовава – репортвайте, репортвайте… Чакаме да дойде до България и тогава ще се види за добро ли е или не. Целта е добра, но дано покрай сухото не изгори и нещо мокро :)

 4. Андрей Димитров каза:

  мар. 14, 11 в 16:44

  Като стана въпрос за автоматично генерирано съдържание ще е хубаво да прочетем (или чуем) и гледната точка на хора като Еди и Иво Апостолов.

  От мой личен опит установявам, че основен сайт използващ сателити с автоматично генерирано съдържание пада надолу (съдържанието е 100% уникално, но безсмислено).

 5. инж. Евгени Йорданов каза:

  мар. 15, 11 в 00:25

  Хубаво ще е, да. Ще ги почакаме да отговорят ;)

 6. Yarkost каза:

  мар. 15, 11 в 09:54

  Аз пък не съм видял никакви признаци на спад при сайтовете с автоматично генерирано съдържание ( говоря за такива на английски разбира се)

 7. инж. Евгени Йорданов каза:

  мар. 15, 11 в 11:44

  За лични ли говориш или някакви чужди си наблюдавал?

 8. инж. Евгени Йорданов каза:

  мар. 15, 11 в 12:38

  Да… това е проблемче, Иво. А каква е ситуацията там? Основния не се обновява достатъчно често ли? Недостатъчно линкове ли има?

 9. Иво Апостолов каза:

  мар. 15, 11 в 12:08

  Аз нямам сайтове с автоматично генерирано съдържание? :)
  Хайде с изключение на един, но той агрегира основно други мои сайтове.

  Освен това нямам сайтове на английски и съответно все още нямам представа как точно ще се отрази Panda на google.bg SERP.
  От всичко виждано до сега, изключително много ме съмнява да има кой знае каква промяна. Най-много да го отнесат свежо…

 10. 3D Уеб дизайн каза:

  мар. 15, 11 в 12:24

  Андрей Димитров, ако спазваш съветите за използване на функционалността във форума ни и това ръководство: http://3dwebdesign.org/линк-seo няма да имаш проблеми.

  1. При автоматично генерираното съдържание от сайт Х първо имаш покачване на резултатите на сайта У (сайтовете) към който сочат линковете.
  2. След това сайта У който буташ с тия линкове започва да пада, но не по-надолу от позицията на която е бил преди да започнеш. Тоест, не можете да навредите на сайта, но няма и да му помогнете!
  3. Етап три – отново сайта У се покачва малко и се стабилизира, но тогава вече почти нямат сила линковете които пускаш към него от сайт Х.

  За да не стигнете дотам трябва първо да не стигате изобщо до етап 2. Етап 2 означава че вече сте прекалили или че не го правите както трябва :)

  Как да не стигнете до етап 2:
  – пускайте линковете всеки път с различни анкори или поне с 10-20 вида различни анкор текстове
  – няма смисъл да пускате много линкове от същия сайт към само един сайт. – – Най-добре пуснете по 1-3 линка към по-важните страници на сайта и преминете към следващия сайт.

  И накрая: ако сайта-сателит е на чисто нов домейн няма да постигнеш много, но ако е с пейджранк и тръст над една определена граница много трудно можеш да стигнеш до етап 2 и 3. Затова и съм написал че е най-добре да се използват такива функционалности на стари домейни които човек да купи специално за целта.

  Иво Апостолов заради това купи 5-6 такива домейна от аукционите на годеди и доколкото знам при него нещата са ок – вече е в топа на две силно конкурентни ниши и то с по няколко сайта!

 11. Иво Апостолов каза:

  мар. 15, 11 в 12:27

  „ако сайта-сателит е на чисто нов домейн няма да постигнеш много“

  Тук не съм напълно съгласен. Имам 4-5 сателита дето се чудя как да издърпат основния нагоре, защото те самите са по-напред (топ3). Да не говорим, че са по-млади с около година от основния.

 12. 3D Уеб дизайн каза:

  мар. 15, 11 в 12:37

  P.S. Забравих: На всички тия сайтове които следя няма никаква промяна на броя на индексираните страници. На нито един от тях. Така че или още няма такова животно в България или на колегите дето субмитват и банват сайтове през тия плъгинчета не им се обръща никакво внимание.

  Затова пък уеб дизайн фирмите в София започнаха да си гласуват негативно една на друга в Google maps и Local Business което искрено ме натъжава (:

 13. 3D Уеб дизайн каза:

  мар. 15, 11 в 12:38

  Иво, ако са с по-правилното име на домейн от основния ти сайт и към тях има линкове защо не :)

 14. Иво Апостолов каза:

  мар. 15, 11 в 12:40

  Линкове не е като да няма, той основния е на 5-то място :)
  Иначе сателита е exact match IDN. Иначе основния не се обновява, но то си има причини за това. :)

 15. Андрей Димитров каза:

  мар. 18, 11 в 18:17

  Моята директория си е ОК и да ти кажа – нямам никакви проблеми с дублираното съдържание. Просто не допускам да се получи такова.

  Аз и Cloxy сме едни от най-лошите :-)

 16. NIki каза:

  мар. 18, 11 в 17:19

  Аз имам една директория, чиято посещаемост спадна доста още преди ъпдейта, като спада продължава и сега, с леки но постоянни темпове. Вярно директориите имат проблем с дублираното съдържание. Та какви наблюдения имате и вие с директориите

 17. инж. Евгени Йорданов каза:

  мар. 18, 11 в 18:26

  Аз също съм маниак на контрирането на дублираното съдържание.

 18. VoIP каза:

  мар. 18, 11 в 23:46

  кои са директорийте, за които става дума в последните няколко постинга? Да ги имам в предвид :-)

 19. Андрей Димитров каза:

  мар. 19, 11 в 16:40

  Надявам се, Евгени няма да възрази ако оставя линк към въпросния списък с директории за статии: http://goo.gl/p9YNU

 20. Мариана Евлогиева каза:

  мар. 19, 11 в 21:11

  А защо непременно трябва да сме засегнати в негативна посока? На всичките ми сайтове PR се качи, така че не се оплаквам от Гугъл! :D

 21. инж. Евгени Йорданов каза:

  мар. 20, 11 в 12:12

  При Panda ъпдейта няма как да ти се качи PageRank-а, Марианка. Най-вероятно се е качил PageRank-а при последния такъв в началото на тази година. Panda ъпдейта е промяна в алгоритъма на на класифицира информацията в индекса на Google. Това по никакъв начин не е променяло PageRank-а на сайтовете в индекса.

 22. Мариана Евлогиева каза:

  мар. 20, 11 в 13:49

  А, извинявай, изказах се неподготвена! ;-) Имах няколко едновременно отворени публикации и в крайна сметка се обърках къде точно коментирам.

 23. VoIP каза:

  мар. 30, 11 в 17:59

  благодаря на Андрей Димитров за списъка с директории :)

 24. Йордан Кацаров каза:

  апр. 19, 11 в 20:51

  „От мой личен опит установявам, че основен сайт използващ сателити с автоматично генерирано съдържание пада надолу (съдържанието е 100% уникално, но безсмислено)“
  Надявам се никой от вас не смята, че Г може да проверява и смисала? Моето мнение е, че рано или късно, сателитните сайтове падат като посещения, заради безмисленото си съдържание. Найсина, те имат своите SERP и PR плюсове, но никога не могат да стигнат сайтове с качествено и идентично съдържание.

 25. Димитър Георгиев каза:

  юни 08, 11 в 15:30

  Не знам дали е много привличащо съдържанието при мен но на 99% е авторско (не уникализирано) и това да ви кажа чупи кънките на директорията ми (все пак е на 1 месец дето се вика, но съм доволен за сега – стабилно, планирано, постепенно).:)

  Моя съвет е аутсорсвайте копирайтинг услуги и гледайте какво става :)


%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
Как да накарате FeedBurner да обнови RSS feed-а ви

Аз използвам RSS хранилките и от двете гледни точки - за да си набавям новини и новости (като читател) и...

Затвори