Какво е Google Alerts?

Това е една много полезна услуга за следене на онлайн присъствието и мениджмънт на онлайн репутацията.

Какво е Google Alerts?

Google Alerts е инструмент, чрез който може да зададете дума или фраза. Когато има нова индексация в Google по тази дума или фраза ще бъдете известявани на е-мейла си за това. Разбира се имате възможност да задавате няколко фрази или думи, по които да следите. За фразите моята препоръка е да ползвате кавички (оператор за точно съвпадение на фразата), за да не получавате е-мейли за индексации, които не ви касаят.

Google Alerts е малко абстрактен начин за проследяване на индексациите, но все пак може да ви дава някакъв ориентир колко често страници от сайта ви се индексират в Google. За целта разбира се трябва да направите лека подготовка на сайта, която се изразява в това да зададете уникален title, който да се повтаря във всички страници. Например за моя блог това е фразата „SEOптимизация“. Ще забележите, че на всички страници от блога ми присъства тази фраза, след нея има разделител и заглавие на самата страница (за да може всяка от страниците да е с уникален title, въпреки повторението на „SEOптимизация“ навсякъде).

Сигурно се досещате, че за да следя как се индексират страниците от блога ми трябва да задам точна тази фраза в Google Alerts, барабар с кавичките й (за да може да бъда известяван за индексации по точно тази цялата фраза). Така всеки път, когато нова страница от сайта ви бъде индексирана от Google и видима за потребителите му, вие ще бъдете известявани с е-мейл.

Тук има една особеност, която може да бъде малък проблем  – може да получавате мейли за индексации на вашето съдържание в други сайтове. Това според мен е хубав сигнал да видите кои „ферми за съдържание“ взимат контент от вашите страници, как го правят и, съответно, какво действие да предприемете.

Автор: Иво Илиев
Прочетете още по темата в статията му: Аналитична дейност при оценка на позициите на сайта в Google

12 коментара на “Какво е Google Alerts?”

 1. lilia каза:

  ян. 24, 11 в 08:00

  Не съм от хората които са много на ТИ с нещата

 2. инж. Евгени Йорданов каза:

  ян. 24, 11 в 10:16

  @Лилия: Затова е и написана тази статия. :)

 3. Андрей Димитров каза:

  ян. 24, 11 в 10:22

  Евгени, Lilia е бот, не му отговаряй. Сигурен съм 100%.

 4. инж. Евгени Йорданов каза:

  ян. 24, 11 в 10:27

  Е, аз не съм сигурен на 100% защото и друг път съм имал по-стойностни коментари от нея. А и коментарът е оставен без връзка вътре… така че… 50/50 :)

 5. Андрей Димитров каза:

  ян. 24, 11 в 10:29

  Естествено, че е без връзка, но когато създателите на бота го усъвършенстват тогава ще видиш какво ще стане.

  Пише и в моя блог и не само – в много други. Повечето неща са супер безсмислени. Мога да ти покажа.

 6. Тихомир Петров каза:

  ян. 24, 11 в 09:36

  Много е полезен. Аз лично го ползвам и дори направихме доста контакти с потенциални клиенти благодарение на Google Alerts освен всичко друго :)

 7. Tweets that mention Какво е Google Alerts? | SEOптимизация -- Topsy.com каза:

  ян. 24, 11 в 10:53

  […] This post was mentioned on Twitter by Cooler-Designs.com, Evgeni Yordanov and Krasina Pencheva, SEОптимизатор. SEОптимизатор said: Какво е Google Alerts? http://goo.gl/fb/4oOi6 […]

 8. Стамен Стаменов каза:

  ян. 24, 11 в 14:51

  И аз се чудя за тая Лилия – така и ненамерих публикация по въпроса за нея.

 9. Стамен Стаменов каза:

  ян. 25, 11 в 08:56

  Може да следите конкуренцията си? Къде споменават в интернет ваш сайт, залагате домейна – много е полезно това чудо от чичо Гугъл. Аз лично следя десетки сигнали…

 10. Barmolino каза:

  ян. 26, 11 в 03:38

  Ползвам ги може би 2-ра година голям спам въпреки настройките и какво търсиш има ключови думи за които се пише всяка секунда,а при хилядите опции за бързо индексиране на страници понякога спамят доста

 11. Михаил Желев каза:

  февр. 06, 11 в 00:17

  Честно казано току що прочетох за пръв път за този инструмент. Сега му пуснах три сигнала, един от които е блога ми и след няколко дни може да споделя впечатления.

 12. инж. Евгени Йорданов каза:

  февр. 06, 11 в 20:32

  Ще се радваме да го направиш, Михаил. Ще чакаме ;)


%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
11 факта за Социалните медии, които не знаете!

Всеки от нас разбира, че Интернет и Социалният Уеб растат, при това с доста бързи темпове. Понякога обаче, е трудно...

Затвори