Как се прави оптимизация за търсачки (SEO)?

За да могат колегите и клиентите да знаят какво следва в един подобен процес, той е описан тук отдолу, стъпка по стъпка, като са използвани описания и материали от различни онлайн източници за добиване на най-добре възможно описания процес по оптимизация на уебсайтове за търсачки – SEO.

Процесът на оптимизация е свързан с постоянна и дълготрайна промяна и проверка на сайта. Услугата се състои в следните основни стъпки:

1. Анализ на наличната инфраструктура:

 • Изследване на HTML кода на сайта, структурата и дизайна му;
 • Постигнати до момента резултати – т.е. позициониране на сайта до момента по зададените думи;
 • Връзки от и към сайта и др.;
 • Анализ на зададени от клиента важни ключови думи;

2. Инсталиране на необходимите инструменти (Google Analytics, Google Webmaster Tools и други SEO инструменти);
3.
 Анализ на домейните, и евентуални преплитания и показване на двойно съдържание;
4. 
Анализ на важните ключови думи, според това доколко се приближават тематично до търсенето на потребителите, т.е. т.н. Keyword research;
5.
 Промени по инфраструктурата:

 • Реализиране на промени по структурата (, ако е наложително и на дизайна) на отделните страници;
 • Промяна на URL-ите на страниците;
 • Изграждане на Google sitemaps;
 • Оптимизиране на външните и вътрешните връзки и оптимизиране на PageRank-а на страниците от сайта;
 • Оптимизиране на HTML структурата на страниците;
 • Добавяне на необходимите места на заглавия, ключови думи и описателни елементи;

6. Проверка на кода на страниците, консултиране и отстраняване на грешки;
7.
 Промяна в HTML кода, така че да е по-четим за търсачките, и наблягане на определени думи и изрази за всяка страница;
8.
 Реализиране на различни набори RSS-и за по добра видимост на сайта.

Описаните по-горе етапи се изпълняват в рамките на около 1 месец. Следващите етапи се изпълняват, в продължение на последващите няколко месеца (колкото повече – толкова повече):
9. Ежедневен анализ на развитието на сайта и постоянна промяна в описаните по горе точки (леки корекции);
10.
 Корекции спрямо постиганатите резултати;
11.
 Консултация и реализиране на идеи за въвеждане на нов тип съдържание в сайта.
12.
 Анализ на постигнатите резултати.

Какво се очаква да се постигне със SEO

Резултатите от Google оптимизацията са, че ресурсите на Интернет страницата ще бъдат видими и правилно представени пред клиентите. Това ще доведе до:

 • Присъствие в индексите на Google;
 • Многократно увеличена посещаемост, което означава и повече реални клиенти за компанията;
 • Значително подобрена насоченост на посещенията (това е пряко свързано с продажбите на стоки и услуги).

Какво искат да постигнат повечето клиенти с помощта на оптимизацията за търсачки – SEO?

Какво се опитва да постигне вашата фирма чрез SEO?

19 коментара на “Как се прави оптимизация за търсачки (SEO)?”

 1. Лазар Белев каза:

  ное. 28, 11 в 15:58

  Страхотна статия за етапите, през които преминава една SEO оптимизация на сайт. Аз лично нямам и една забележка по последователността, даже ще си я разпечатам, за да си я ползвам като подсказка да не изтърва нещо. ;)

  Моите благодарности към Евгени за този поредната стойностна SEO публикация.:)

 2. инж. Евгени Йорданов каза:

  ное. 28, 11 в 16:01

  Радвам се, че намираш статията за полезна Лазаре. Аз самия също действам по тази схема на работа в повечето случаи. Дано наистина и другите колеги, които не са си изградили методология я погледнат.

 3. Станимир каза:

  ное. 29, 11 в 11:27

  Малко лаишки въпрос, но трябва ли да се променят url-тата и това няма ли да доведе до загуба на вече индексирани страници?

 4. инж. Евгени Йорданов каза:

  ное. 29, 11 в 15:06

  Здравей, Станимир. Въпроса не е никак лаишки, даже напротив. С цел постигане на една по-добра URL структура, от SEO гледна точка, е нормално да се променя тази структура. Естествено колкото по-малко се променя, толкова по-добре. Но за да не се загубят връзките, за които питаш, е възможно с помощта на малки програмки написани като код, наречени рутери, да се пренасочва трафика. А в най-добрия случай с помощта на .htaccess може да се работи по т.н. 301 редирект, който е най-чистия начин за прехвърляне не само на трафик, но и на така важния link juice.

 5. Димитър Димитров каза:

  ное. 29, 11 в 16:51

  Дам :) До болка позната схема. Аз обаче се кефя повече на StartUp-и, защото се спестяват часове анализ на вече написан код – просто с нещата в зародиш ми е много по-лесно да работя – основните SEO неща се задават още в самото начало… Не че и с вече написани неща не е интересно и не се следват горепосочените стъпки (понякога и повече), просто я няма тръпката от неизвестното :)

  Иначе, Бравос за статията и за инфорграфиката!!!

  За URL структурата – преди да се правят каквито е да било промени по основната структура, първо се прави много хубав и подробен план… всичко се описва кое, как, къде, кога и колко – това се следва стриктно. От горчив опит знам, че ако не се направи много ясен и точен план, става мазало и после цената е супермного загубени часове в оправяне на мазалото – това може да продължи дори с месеци, зависи от големината на сайта.

 6. инж. Евгени Йорданов каза:

  ное. 29, 11 в 17:00

  Напълно съм съгласен с теб, Митко, особено за URL структурата.

 7. yarkost каза:

  дек. 01, 11 в 12:41

  Е всеки би искал да започне на чисто а не да кърпи след някой графичен дизайнер, който е решил че може да прави и сайтове.

 8. Станимир каза:

  дек. 01, 11 в 15:35

  За пръв път чувам за рутери. Знам за htaccess файла, но много рядко ми се е случвало да използвам нещо такова.

 9. инж. Евгени Йорданов каза:

  дек. 01, 11 в 15:59

  Стани, това са програмни кодове написани на определен език, които да пренасочват с redirect към съответната нова URL структура. Ако примерно сайта ти е правен на PHP, то пренасочването може да става чрез PHP рутер.

 10. трипс каза:

  ян. 16, 12 в 19:55

  Много полезно четиво, добре структурирано и последователно.Но ми е любопитно преди да се стигне до този етап, как се избират домейните, проучване прави ли се, за това къде трябва да се класира сайта, наблюдава ли се конкуренцията?Тези въпроси влизат ли към SEO нещата или са по-скоро проучане.

 11. инж. Евгени Йорданов каза:

  ян. 16, 12 в 20:02

  Доста неща се включват в по-широкото понятие SEO услуги, ако имате желание да се възползвате от някои от тях, нашият екип е винаги насреща ;)

 12. Алекс каза:

  ян. 31, 12 в 21:44

  Статията(ите) са много полезни за мен макар да не съм професионалист, а просто инвеститор, интересуващ се от развитието на проектите си. Имам следният въпрос:Ще прехвърлям уеб сайта си на нова платформa (до сега сме WebPageMaker, който е адски зле за този век-според мен) и прочетеното от мен из мрежата ме кара да мисля, че ще загубя ранкинга си, а той е наистина добър.Как да запазя линковете? Прочетох по-горе за „рутери“ и .htaccess, но на мен това нищо не ми говори. ползвам външен програмист, но се страхувам, че той може да не знае за тези неща! Как да го насоча?

 13. инж. Евгени Йорданов каза:

  ян. 31, 12 в 21:48

  Здравейте, Алекс.
  В зависимост от това, какво променяте, можете да загубите или не досега постигнатите ранкинги. Почти съм сигурен обаче, че вашия програмист тези неща ги знае. Ако ли не, ние работим и на консултантски принцип, така че ако имате нужда от консултация за SEO, то ние сме насреща. Като тъй като някои от нас са програмисти, то ще си говорят на „програмистки“ език с този ваш програмист.

 14. Външна реклама каза:

  февр. 16, 12 в 15:26

  Много хубава статия

 15. Георги каза:

  апр. 23, 12 в 19:05

  Здравейте, дали е удобно да попитам, защо google ми публикува даден линк от вътрешна страница на 4-5 страница и след 2-3 дена я маха и приблизително на същото място ми слага друг линк пак от вътрешна страница. На другите сайтове гледам, че google им е публикувал само един линк и той си седи там. И ако не е нахално да задам още 2 въпроса, ако не е удобно тогава само на първия, ако може да отговорите :). За една ключова дума се листвах на 6 страница, но от днеска вече ме няма изобщо листнат до 30 страница, но в изображения си присъствам на 6 страница. Каква може да е причината ? И последно, правя беклинкове, но google още не ме листнал, а вече минават 2 седмици и малко. Алекса ми дава, че съм линкнат към 9 сайта, но нямам нито PR, нито като проверявам къде имам backlinkove ми се отчита, защо се получава така ? Благодаря за отделеното внимание :)

 16. маг.инж. Евгени Йорданов каза:

  апр. 24, 12 в 15:49

  Да, Георги, удобно е да попиташ някакви неща :) Като цяло това, че резултатите ти играят напред-назад предполагам е защото сайта ти е прекалено нов и се „намества“ още сред резултатите. Това се нарича Google Dance. Можеш да прочетеш малко повече по въпроса в този блог. Първите ти 2 въпроса се отговарят от Google Dance. И трите ти въпроса се обясняват с това, че сайта ти е нов и тепърва събира авторитет и тепърва го очаква високо покачване в резултатите, ако е качествен.

  Това, че виждаш малко беклинкове също е признак на това, че ти си нетърпелив човек. При SEO-то си трябва време то да се случи и както се казва чакане му е майката. Прочети повече по въпроса в следната статия:
  https://seoptimizacia.com/na-dobroto-seo-mu-tryabva-vreme.seo

 17. Георги каза:

  апр. 25, 12 в 12:21

  Малко спам, но нямаше как да не Ви благодаря за бързия и качествен отговор. Прочетох статията, видях и коментарите след нея и нещата ми се поизясниха. Благодаря още веднъж :)

 18. маг.инж. Евгени Йорданов каза:

  апр. 25, 12 в 12:38

  Няма СПАМ, Георги. Този блог за SEO е направен точно за хора като теб, които имат нужда от информация по въпросите свързани с оптимизацията за търсачки. СПАМ-а е съвсем, съвсем друго нещо. Ако искаш да прочетеш ти как аз съм се преборил и как ти самия можеш да се бориш с него то можеш да го направиш тук:
  https://seoptimizacia.com/izbyagvane-na-spam-v-komentarite.seo

 19. Васил Димитров каза:

  авг. 28, 12 в 12:55

  Наистина полезна статия, Всичко е изписано на разбираем и за колеги, и за клиенти език. Без излишни детайли, на които може да се обърне специално внимание. Поздравления.


%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
Google AdWords – насочване към конкретно географско местоположение

Google обновиха инструмента на AdWords за насочване по местоположение. Чрез него се цели потребителите да се насочват по-лесно към конкретно...

Затвори