Как Google определя демографската информация?

Демографски данни в GoogleАко бизнесът Ви се грижи за конкретен кръг от клиенти, попадащи в определена възрастова група или пол, може да искате да насочите рекламите си към тази аудитория, тъй като е по-вероятно те да проявяват интерес към продуктите или услугите Ви. Насочването по демографски признак в AdWords може да Ви помогне да достигнете до клиенти, които вероятно принадлежат на избраните от Вас демографски групи.

Когато някой посети уебсайт, партниращ си с дисплейната мрежа (Група от хиляди уебсайтове и приложения, на които могат да се показват рекламите Ви. Сайтовете в тази мрежа си партнират с Google за показване на подходящи реклами от AdWords), Google съхранява номер в браузъра му (посредством „бисквитка“), за да запомни посещенията му. Този номер еднозначно идентифицира уеб браузър на конкретен компютър, а не конкретен човек. Браузърите може да бъдат свързани с демографска категория, като например пол или възрастова група, въз основа на посетените сайтове.

Освен това някои издатели може да предоставят демографска информация, когато хората споделят на определени уебсайтове, като например сайтове на социални мрежи.

Демографски данни за мобилни приложения (бета): Вече може да опитате да достигнете и до потребителите на мобилни приложения. Тази функция за насочване използва анонимен идентификатор, свързан към телефона на клиента, за да запомни кои приложения е използвал потребителят. Възможно е Google да свържат този идентификатор с демографска категория въз основа на приложенията, използвани на телефона.

Имайте предвид, че Гугъл не е в състояние да събира или прави предположения за демографската информация на всички хора, използващи мрежата или мобилни приложения, така че ако ограничите насочването на рекламите си до определени демографски групи, те може да достигат до по-ограничена аудитория.

Пример

Любимото хоби на Мария е градинарството. Съгласно данни от проучвания читателите на много от сайтовете и блоговете за градинарство в дисплейната мрежа, които тя посещава, в по-голямата си част са жени. Въз основа на това браузърът на Мария би могъл да се добави в демографската категория „жени“.
Поради това Google може да покаже на Мария реклами от рекламодатели, избрали да ги пускат на жени.

Клиентите могат да редактират своите подразбиращи се демографски категории за уебсайтове, като посетят диспечера на предпочитанията за реклами.

За мобилни приложения това става с диспечера на предпочитанията за реклами за приложения. Можете да намерите тази страница в менюто Настройки на Google Play при Android и менюто Настройки на Google Приложения за търсене при iOS.

Демографски обхват

Насочването по демографски признак може да не е налице в някои държави. Ако добавите демографски категории към кампания, насочена към конкретна държава, която Google не поддържат, ще видите съобщение, че насочването по демографски признак не е налице за тази държава.

Категорията „Неизвестно“

Можете да решите да насочвате или да изключвате хора, чиято възраст или пол не са определили, като изберете категорията „Неизвестно“.

Когато насочвате по възраст или пол, демографската категория „Неизвестно“ се избира по подразбиране, защото можете да достигнете до значително по-широка аудитория, като показвате реклами на хора, чиято възраст или пол не са Ви известни.

Гугъл не правят предположения за демографските данни на всички хора и повечето уебсайтове не предоставят такава информация за клиентите си. Освен това някои уебсайтове в дисплейната им мрежа изключват насочването по демографски признак, така че ако искате да показвате рекламите си на тях, трябва да оставите категорията „Неизвестно“ избрана.

Изключването на демографската категория „Неизвестно“ може да попречи на значителен брой хора да виждат рекламите Ви. Затова от Google препоръчват да я изключите само ако резултатите в кампанията Ви ясно показват, че това е наложително.

Достигане до хора от конкретна възраст и пол

Насочването по демографски признак може да Ви помогне да постигнете следните цели:
 • Достигане до правилната аудитория
  Ако продуктите Ви са изработени конкретно за даден пол или има силна тенденция характерните за Вас клиенти да принадлежат към конкретна възрастова група, можете да използвате насочването по демографски признак, за да достигате само до хората, които е най-вероятно да закупят продуктите Ви.

  Пример

  Албена има уебсайт със съдържание, което е основно за жени между 25 и 34 години. Тя насочва рекламите си към тази аудитория в AdWords, така че да може да привлече хората, които най-вероятно проявяват интерес към уебсайта й.

 • Персонализиране на рекламите и офертите
  Може да поискате да лансирате бизнеса си по различен начин пред хора, които са в различни възрастови групи и етапи от живота си. С насочването по демографски признак можете да оферирате по различен начин или да имате реклами, уникални за всяка група клиенти.

  Пример

  Мартин рекламира финансова институция и иска да популяризира различни продукти пред възрастни хора и пред студенти колежани. Той използва насочването по демографски признак, за да показва различни реклами на всяка група клиенти, както и по-високи оферти за демографските групи, които има по-голяма вероятност да изразходват повече средства.

 • Прецизиране на насочването
  Можете също да изключите демографски категории, ако искате да предотвратите показването на рекламите си на хора от конкретни възрастови групи или пол.

  Пример


  Онлайн бутикът на Стилиана предлага само дамско облекло, ето защо тя използва изключването по демографски признак, за да предотвратява показването на рекламите си пред клиенти, които са мъже.

Съвет

Този тип насочване може да бъде съчетан с която и да е стратегия за насочване в дисплейната мрежа на Google, за да достигнете до клиентите си.

Източник: Google

БОНУС (инфографика за демографията на Google+)

Google+ Демография - Инфографика

8 коментара на “Как Google определя демографската информация?”

 1. Иванов каза:

  окт. 03, 12 в 05:23

  Чудесна и добре описана статия. Инфографиката също е много добра.

 2. Лили Боянова каза:

  окт. 11, 12 в 06:46

  Наистина чудесна статия. Аз доколкото разбирам е добре да се ограничи до максимум достъпът до нетаргетирани потребители, както и да не се използва категорията неизвестно, тъй като така ще има кликове от твърде много хора, които не се интересуват кой знае колко от това, което се предлага.

  В смисъл, че по-добре малко, но по-качествени кликове, отколкото много (скъпи), но некачествени кликове.

 3. маг.инж. Евгени Йорданов каза:

  окт. 11, 12 в 09:27

  Много правилно, Лили. Това като цяло е смисъла на една качествена и с висок Quality Score кампания в Google AdWords.

 4. Аника каза:

  окт. 17, 12 в 14:07

  Време беше да се появи подобна статия по въпроса. Евгени поздравления. Продължавай в същия дух ;)

 5. Петър Амеров каза:

  окт. 19, 12 в 10:43

  Полезна статия и насока на размисъл. Интересен е момента с демографските данни за мобилни приложения и как ще го развият google.

 6. Теодор Захариев каза:

  окт. 24, 12 в 11:44

  Според мен ще го развият по същия начин, но има време все още не сме достигнали нивото на пълното локално търсене. Ако си в профила си да напишеш в Гугъл шкембе чорба и да ти се покаже най близката до местоположението ти шкембеджийница :) Мен това ми е интересно как ще го реализират.

 7. infoman каза:

  ное. 16, 12 в 09:04

  Отново право в целта тема. Отлична работа и информация. Ползвам Гугъл Уърдс от няколко месеца и както е посочено в темата може да се избира по възрастова група, по регион, държава и др. начини да насочваш рекламите си към дадена група хора. Браво и продължавай в същия дух.

 8. Антон Петров каза:

  ян. 30, 13 в 11:10

  Таргетирането към определена потребителска група не е лоша идея. В крайна сметка никоя от страните не печели, когата информацията достига до незаинтересована група от хора.


%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
Google Penguin на SEO Conference 2012 Русия
Google Penguin на SEO Conference 2012 в Русия

Интересни данни за Google Penguin излязоха вчера на започналата Руска SEO Конференция 2012 в Казан. Важни моменти от презентацията "Как продвигать...

Затвори