Как да си намеря Работа с помощта на Социалните мрежи

Днес ще покрием основните социални мрежи и начините за това, как да си намери човек свястна работа, не чрез нещо друго, а точно чрез социалките. Да започваме!

Как да си намерим Работа с помощта на Социалните мрежи

Чурулик, чурулик, чурулик

Twitter е невероятен ресурс при търсене на работа, не само заради лесната разбивка при търсене по ключови думи, но и защото можеш много лесно да направиш връзки с хората от твоята ниша/бизнес, дори и те да са на другия край на света. Първото задължително нещо, което трябва да се направи разбира се е, да си направите максимално пълен профила. Сложете си снимка, линк към собствен блог или някаква друга социална мрежа (например LinkedIn) и кратка биография в полето Bio.

Как да си намеря работа чрез Туитър (Twitter)?И оттук насетне започва забавната част! Толкова е просто да се свържете с приятели и други хора във вашата ниша. Спретнете си едно бързо търсене в Туитър по ключови думи, специфични за индустрията, в която ще си търсите работа. Има достатъчно на брой HR-и, които постват свободни работни позиции всекидневно. Затова просто последвайте подобни хора и завържете някакъв разговор с тях. А така и така търсите работа, защо просто  не туитвате за това, че търсите? По този начин може да попаднете на други хора, които търсят подобни ключови думи, просто защото сте писали по темата. Учудващо много хора изявяват желание да помогнат за намирането на работа на непознати. А представяте ли си какво щеше да е, ако наистина се познавахте? :)

Възползвайте се максимално от LinkedIn

Как да си намеря работа чрез ЛинкедИн (LinkedIn)?LinkedIn е професионална социална мрежа, за която не пишем за първи път. Тя ви дава възможността да си поставите своето резюме или т.н. още CV онлайн, видимо за други хора. Вашия профил е лесно достъпен за HR специалисти и компании, и тези хора могат чрез вътрешната мрежа за съобщения да се свържат с вас или да поискат повече информация от вас относно биографията ви. Все повече компании на запад използват LinkedIn за търсене на бъдещи служителни. Процентно има нарастване и в България по този фактор. За съжаление все още е прекалено малък. Но това по никакъв начин не ви пречи да станете служител на голяма международна компания. Като чисто и просто ви намерят по този начин от запада.

За да постигнете най-добрите възможни резултати, поискайте да бъдете „препоръчани“ (recommended) от бивши работодатели и колеги с които сте работили. Това е доста сигурен начин за търсещите работодатели да разберат от 3-ти лица що за работник сте вие. Друга добавка, която предлага LinkedIn това са групите. Има множество ниширани групи от хора на които вие можете да станете член. И обикновено в по-сериозните групи се постват множество свободни работни места от тази ниша.

Поправете си Фейсбука (Facebook)

Как да си намеря работа чрез Фейсбук (Facebook)?Facebook е несъмнено най-голямата социална мрежа в света към днешна дата. Ако имате Фейсбук профил, направете така, че там да няма нещо, което не бихте искали някой бъдещ работодател да види. Ако имате някакви снимки, които могат да бъдат сметнати за непристойни, определено трябва да ги свалите оттам. Но тази тактика е много повече от просто цензуриране на снимките във вашия Facebook профил. Един сайт за онлайн наемане на работа постнаха техните 10 топ „стопери“ намерени в социалките, както следва:

 1. Намеци за използване на наркотици
 2. Екстремистки / нетолерантни възгледи, включително расизъм, и сексизъм
 3. Криминални дейности
 4. Доказателства за прекомерна употреба на алкохол
 5. Непристойни снимки, включващи голота
 6. Използване на нецензурен език
 7. Връзки към неподходящи уебсайтове
 8. Неприлични вицове
 9. Идиотски email адреси
 10. Участие в безмислени / идиотски групи

Започнете личен блог

Стартирането на собствен блог и дискутирането на теми свързани с вашата ниша, не само ще помогне да се свържете с хора интересуващи се от съшите теми, но също така ще помогне в повечето случаи да бъдете забелязани от експертите в съответния бизнес. Показвайте на вашите читатели, че се интересувате от това, което се случва във вашата индустрия, като внимателно проучвате важните теми и пишете смислени статии. Друго нещо, което можете да направите е да добавите страница на блога си, където да сложите своето резюме и контактна информация с вас, дори може и снимка да си сложите. Това последното разбира се, ако не сте много срамежливи.

Как да си намеря работа чрез личен блог?Веднъж, когато сте започнали да пишете, започнете и да търсите и разглеждате други блогове от този бранш. Вземете участие активно в тях. Започнете някакъв разговор като постнете коментар по статия, която ви интересува. Ако намерите и блогове, които да позволяват външни блогъри да пишат за неща в които са експерти, това допълнително ще даде един тласък на вашето име.

Какви други съвети бихте могли да добавите, при търсенето на работа чрез социалните мрежи?

9 коментара на “Как да си намеря Работа с помощта на Социалните мрежи”

 1. SEO oптимизатор каза:

  авг. 26, 10 в 09:36

  Разбира се! Много полезно измислено. Радваме се, че сме успели да Ви помогнем със запълването на дупките… :)

  А и да благодарим на Майк Рам за (неумишлено) предоставената снимка от Нова Работа.

 2. dani каза:

  авг. 26, 10 в 10:04

  Изключително полезна статия! Засега не ми се налага да си търся работа, но ако това се случи някой ден ще се възползвам от предоставената ми информация….

 3. Podkrepa каза:

  авг. 26, 10 в 09:33

  Замислих се след предишната ви статия за Twitter че на български някои типове профил/услуги просто липсват и се заех да позапълня дупката тия дни.

  http://twitter.com/JobsMixerBG Автоматично twitt-ва новите обяви за работа.
  За съжаление явно половината „сериозни“ български сайтове си живеят в някакъв странен собствен свят, не се интересуват от полуляризиране и трафик и нямат общодостъпни RSS-и (съответно не са включени)

  http://twitter.com/NewsMixerBG Същото за новини.

  Ако са Ви полезни – заповядайте :).

  * в перманентен процес на допълване, не е притеснявайте да предлагате нови източници.

 4. Анастас Мавродиев каза:

  авг. 26, 10 в 12:00

  Интересна статия Евгени.

  Към социалните мрежи трябва да се подхожда много разумно. Интернет присъствието е част от цялостната визия на един професионалист. Разбирам много добре този модел. Това е бъдещето. Затова подхождам много внимателно към своите профили в социалните мрежи. Качвам снимки,информация, които ме представят в най – добрата ми светлина. И съветвам другите да правят същото. Не ми правят добро впечатление профили пълни със снимки от най – различни дискотеки, пиянски вечери и други подобни. Човек има с какво да се похвали и гордее.

  Знаеш, че освен с бизнес в интернет, се занимавам и с медицина. Убеден съм, че много пациенти ( предполагам и работодатели) ще търсят допълнително информация за мен, чрез facebook, twitter, личния ми блог. Така че, освен за търсене на работа соц. мрежи са приложими и за развитие на вече съществуващ бизнес.

 5. SEO oптимизатор каза:

  авг. 26, 10 в 12:13

  Абсолютно си прав, както винаги. Радвам се, че прилагаш моите модели при изграждането на профилите си. Следя ги и виждам, колко професионално ги правиш. Това е нещо, което ако не веднага, ще ти се отплати след време. Наистина сериозните хора (включае сериозните работодатели) се интересуват дори и от най-малкия детайл. Затова един бизнес професионално ориентиран профил, говори много за човека стоящ зад него. В твоя случай само хубави неща говорят твоите профили за теб. Ти си един от малкото, които реално се е възползвал от всички канали описани по-горе, и то си го направил по правилния начин. Получаваш точно това, което е описано и по-горе като ефект – ти брандираш своето име. Когато някой каже в последствие Анастас Мавродиев, хората ще си казват: „Това беше онзи който помага на хората да стартират свой онлайн бизнес, нали?“ Мога само да ти пожелая успех с начинанията и да успееш да поддържаш бързото темпо, с което се променя всичко свързано свързано с Интернет индустрията.

  А за пациентите и работодателите търсещи информация за нас онлайн… За съжаление в България нещата са доста по-различни от в чужбина. Тази статия съм я написал по-скоро с отваряща очите цел. Да стимулира все повече подобни действия от страна на работодатели, те като търсещи малко да заемат активната страна. А не пасивната, която са заемали досега. Да стоят и да чакат, някой да реши да кандидатства за тяхната работа. Това просто не е ефективен начин за тях да намерят най-добрите служители. И някой по-големи фирми го осъзнават това. За съжаление, както казах вече, те са прекалено малко. Но тенденцията е нещата да вървят в положителна посока и все повече да стават тези организации с подобен манталитет.

 6. Анастас Мавродиев каза:

  авг. 26, 10 в 14:25

  Благодаря за хубавите думи.

  Смело мога да кажа, че вървим в една посока. Следваме сходни цели, да бъдем полезни със знанията и уменията ни.Вършим си работата с удоволствие.

  Както сам написа:

  „Тенденцията е нещата да вървят в положителна посока…..“

 7. Благовест Георгиев каза:

  ное. 07, 10 в 13:23

  Статията е много хубава. Напоследък замислям да пусна обяви за работа в социалната ми мрежа Twist.bg До сега потребителите са малко – 2000 и в началото няма да има много обяви, но постепенно ще се развие а и обявите ще бъдат свързани с профилите.

 8. инж. Евгени Йорданов каза:

  ное. 08, 10 в 01:20

  Благовест, първо да ти благодаря за добрите думи. Второ – идеята ти е много добра. И 2000 реални потребителя не са никак малко. Не трябва да се притесняваш от бройката въобще. Стискаме палци всичко да се получи, както го очакваш. Ако имаш нужда от някаква помощ свиркай. Ние сме насреща ;)

 9. Благовест Георгиев каза:

  ное. 08, 10 в 15:35

  Супер, благодаря за подкрепата. С интерес чета вашият блог.
  Keep up the good job!


%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
DoFollow или NoFollow. А твоят сайт (блог) какъв е?

DoFollow е чисто и просто едно нарицателно име за блогове и уеб сайтове като цяло, които не прилагат NoFollow. А...

Затвори