Изводите от Social Me Workshop 1

 1. Изводите от Social Me Workshop 1Facebook не е самоцел. Това е част от комплексната ви реклама в Интернет. Обърнете внимание на това, защото Facebook може да е толкова стабилен източник на таргетирана аудитория, колкото и Google
 2. Facebook не е страшен. Ако се опасявате какво ще кажат хората за вас там – няма място за подобни притеснения. Винаги съм твърдял, че е по-важно да знаете какво казват за Вас и да реагирате, отколкото да не знаете и да разберете, когато вече е станало непоправимо. Facebook е силен инструмент за онлайн репутация!
 3. Забравете за демографските разделения на аудиторията в социалните мрежи. Разделяйте ги според интересите им, според това, което харесват. Така ще ги разберете по-добре.
 4. Facebook не е нещо повърхностно, каквото беше в самото начало. Хората отдавна спряха да влизат там просто за да играят игрички или да четат вицове. Днес те са там за да получават информация, да търсят продукти и услуги, да обменят мнения, да споделят и да харесват. Това е хубаво и полезно, нали?
 5. Бъдете Хора. Преди всичко. Преди всички. Поддържайте човешкия разговор. Никой не се впечатлява от напудрените фирмени послания. Това беше призивът на Пламен Петров, към който се присъединявам изцяло.
 6. Търсете възможностите, защото Facebook предлага много скрити такива. Евгени и Ален коментираха точно това. Ще се изненадате колко много маркетингови възможности и предизвикателства крият социалните мрежи. Потърсете правилните social media специалисти, които да ви насочат и да ви помогнат във вашето представяне във Facebook.
 7. Ако до скоро говорихме за реклама ВЪВ Фейсбук, вече говорим и за реклама ЧРЕЗ Фейсбук. Следващите дни обещавам да пиша повече по темата за стратегията „отвътре-навън“, при която вместо да вкараме сайта си във facebook правим обратното – вкарваме facebook в сайта си.
 8. На пръв поглед Facebook ни дава тотално безплатна възможност да се рекламираме в него. И все пак ако вярвате, че това наистина е така дългосрочно значи максимата „времето е пари“ според вас не значи нищо. Доброто ви представяне във Facebook е много времеемък процес. От друга страна изисква специфични умения за да стане всичко както трябва. Не случайно има толкова много различни видове специалисти в тази област: социални мениджъри, social speakers, разработчици на социални приложения и пр.
 9. Многото фенове не означават възвръщаемост на инвестицията. Всъщност големият брой фенове може няма никаква стойност за бизнеса ви ако тази аудитория е съставена от „мъртви души“ – те не споделят, не комуникират, не дава мнениет, не се интересуват от информацията ви. Точно в това е магията – да накарате хората да бъдат активни. Да предизвикате диалог, да работите рамо до рамо с клиентите си. Голямо предизвикателство, нали?
 10. Негативните мнения са възможност, а не основание за притеснения. Това е така само ако реагирате навреме.
 11. Когато сте във Facebook не следвайте примера на най-големите световни брандове. Това може да ви подведе. Егени Йорданов и Борис Луканов коментираха, че при бранд като Кока-Кола, например, има голяма доза бюрокрация, мащабни дългосрочни цели и стабилно бюджетиране. Ален Попович обясни как можем да се възползваме от големите брандове, като даде пример от своята практика. Моят съвет е – ако разполагате с бюджетите от милиони долари за реклама на Кока-Кола – мислете и подражавайте на тях :) Ако не – оползотворете времето си да опознаете аудиторията си. В тази връзка нека ви питам нещо – знаете ли коя е официалната страница на Apple във Facebook? Ще се изненадате, че има само страници, създадени от феновете на този продукт.
 12. Създавайте емоционални връзки преди да създадете бизнес връзки. Това е съветът на Ален, и аз горещо ви съветвам за същото.

Източник: Иво Илиев | За Social Me Workshop

Ей, да не забравите да дойдете на Social Me Workshop 2? Ще ви чакам, да се запознаем наживо!

11 коментара на “Изводите от Social Me Workshop 1”

 1. Facebook маркетинг семинар 2 « Блог на slides.bg – презентации, документи, e-книги каза:

  апр. 14, 11 в 09:43

  […] Евгени Йорданов е събрал изводите от първото събитие тук. […]

 2. Стоянов каза:

  апр. 14, 11 в 09:53

  Изключително полезно и добре написано Евгени!

  Дано хората го прочетат и видят, че наистина Facebook не хапе, а може да изкара пари.

  Нищо чудно, че в дигиталните канали за комуникация няма криза. :)

 3. Daniela Davidkova каза:

  апр. 14, 11 в 10:43

  След като присъствах на Уоркшоп 1, от тук нататък ще присъствам на всяко едно събитие, което органицирате. Зеро Маркетинг ми е убягнало като информация, но се надявам да го качите и да го гледам на запис.
  Хубаво е, че се опитвате да „просветлявате“ народа във ФБ да бъдат коректни потребители.
  Желая Ви успех !

 4. инж. Евгени Йорданов каза:

  апр. 14, 11 в 10:52

  Благодаря за хубавите думи, приятели!
  Определено мога да кажа, че се стараем. Искаме малко или много да се различаваме от другите, като нашите примери са местни и на място, а не общи и за чужбина. Ние не говорим празни приказки.

 5. Момчил Марчев каза:

  апр. 14, 11 в 13:29

  Здравейте,

  Има ли качен първия Уоркшоп 1 на видео някъде. Записвам иначе колега за втория. Добре е да се подготви.:)

 6. инж. Евгени Йорданов каза:

  апр. 14, 11 в 14:54

  Има видео, което не е дообработено и следователно не е готово за сваляне все още.

 7. Момчил Марчев каза:

  апр. 14, 11 в 15:40

  Благодаря!
  Преполагам, че дошъл на втория, без да е посетил първия, все пак не е Хелеева комета, ще си схване и ще се прибере у дома обогатен:)?

 8. инж. Евгени Йорданов каза:

  апр. 14, 11 в 15:45

  Няма нужда да се съмняваш. Това е гарантирано ;)

 9. Момчил Марчев каза:

  апр. 14, 11 в 16:15

  Ихааааа, добре, пращам ти го.

 10. Георги Календеров каза:

  апр. 16, 11 в 00:42

  Много верни неща има написани тука!

 11. инж. Евгени Йорданов каза:

  апр. 16, 11 в 17:17

  Жорка, ние неверни неща не говорим на хората на нашите семинари :) Ако не се видим с теб на следващия такъв в сряда, очаквам поне на SEO конференцията ни да дойдеш ;)


%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
{Infographic} Защо Не трябва да Забравяме SEO

SEO-то е доста комплексен метод за да направите така, че определени уебсайтове да получат по-високи резултати в търсачките като Google....

Затвори