Използвате ли Google нелегално?

SEO-тата и web design агенциите често използват скрийншоти на резултатите в Google, за да се фукат с невероятните си постигнати резултати. Аз самият не се бях замислял над въпроса, докато не се натъкнах на следната официална страница обясняваща ни как да използваме марката Google.

Използвате ли Google нелегално?

И защото повечето от нас са заето да се радват на благинките като Gmail, Chrome и другите готини и безплатни инструменти излизащи из под тая марка, някой лесно може да се забрави, че всъщност Google са мултинационален бегемот и си имат собствена армия от разни правни-невестулки, които следят за нарушения на copyright правата, EULA-ите, и всички други правни глупости.

Хич и не се учудвам, че съществува подобна страница – разбира се, че съществува – но следното аз лично намерих за доста интересно. И тъй като пишеше да не се променя тази информация, общо взето няма как да я преведа – легално:

„This use must be unaltered: You can’t superimpose graphics, photos, or ad copy on the screenshot or change the look of the screen-captured image in any other way.“

И това съшо…

„Please note that using a screenshot of a Google search results page in connection with advertising your products or services (for instance, showing a top ranking on Google) is not considered instructive or illustrative, and therefore is not permitted.“
 • Приемлив скрийншот
  Приемлив скрийншот на резултатите и страницата на Google
 • Приемлив скрийншот
  Друг приемлив скрийншот на резултатите и страницата на Google
 • Неприемлив скрийншот
  експерти използват скрийншоти от Google по този начин за реклама,
Супер ясно! SEO и уеб дизайн фирмите, които използват скрийншоти за своя „реклама“ явно определено са в разрез с установените от Гугъл правила по-горе.

Аз самият съм използвал този похват в миналото и мога да се обзаложа, че наистина големи и сериозни SEO компании и/или експерти използват скрийншоти от Google по този начин за реклама, или попроменени скрийншоти за обяснение на нещо, за което са говорили на някоя конференция примерно :)

11 коментара на “Използвате ли Google нелегално?”

 1. Андрей Димитров каза:

  сеп. 23, 10 в 10:56

  Ако ти дам пример с такива агенции директно ще ме осъдят за подронване на авторитета. Иначе има такива колкото искаш :-)
  Ако имах достатъчно пари и свободно време мога да навра „фукльовците“ в на кучето **** :-)
  По-лошото е, че хората им вярват.

 2. SEO oптимизатор каза:

  сеп. 23, 10 в 11:19

  100% съгласен.

 3. lokster каза:

  сеп. 23, 10 в 15:07

  Общо взето SEO „оптимизацията“ е един бизнес, който е много подвеждащ и в крайна сметка – безсмислен.
  Ако даден сайт по начало е с добре структурирано съдържание и е запълнен с вярна и полезна за ПОТРЕБИТЕЛИТЕ информация, той няма нужда от никаква „оптимизация“.

  SEO фирмите само смучат пари, но технически неграмотните собственици на други фирми им се връзват много, защото е най-лесно да те подмамят с бърза и лесна печалба като ти покажат първо място в google…

  Всеки един сайт трябва да е оптимизиран за ПОТРЕБИТЕЛИ, които са хора, а не за роботи (търсачките). В крайна сметка хората са тези, които четат сайта.

  Ако сайта е полезен, потребителите ЩЕ го намерят дори без google :)

 4. SEO oптимизатор каза:

  сеп. 23, 10 в 16:16

  По повечето точки съм съгласен с изразеното мнение. Но за SEO като бизнес, не всички са лоши. Както във всички други бизнеси, има лоялни и нелоялни доставчици на услугите. В случая сигурно имате лош опит с някои (псевдо-)“колеги“, които са ви взели парите уж за да ви свършат работа. Но не можем да поставяме всички под един аршин, все пак. Аз се опитвам да показвам на хората личен пример с толерантност към всички. Без директни крайни мнения, без да е имало сериозна причина и аргумент в тази насока :)

 5. Андрей Димитров каза:

  сеп. 24, 10 в 00:10

  @lokster: Пробвай да създадеш сайт за имоти и да го запълниш с „вярна и полезна“ информация. Структорирай си го както искаш. И хайде да видим как ще те намерят и кога. Същото се отнася за още много ниши, мога много примери да ти дам. Конкуренцията не жали пари и оптимизира. Ти ако искаш недей да оптимизираш. Никой не те задължава, разбира се. Изборът дали сайта ти да бъде SEO оптимизиран или не си остава въпрос на лично мнение. Грешно е да се мисли, че само със съдържание и мета елементи ще те намират лесно. Разбира се, те са основата на всяка оптимизация, но за съжаление далеч не са достатъчни да се позиционираш на челни места или поне на първа страница – логично, конкурентните сайтове са също on page оптимизирани. Трудното идва след това :-)

 6. Уеб дизайнер каза:

  сеп. 24, 10 в 00:59

  Съгласен съм с Димитров. Още повече, голяма част уеб агенциите съвсем съзнателно не пишат кода на страниците както трябва (най-много да е валиден заради клиента) зад а могат след това да вземат пари за SEO обследване, он-сайт и оф-сайт оптимизация. За мен като човек от бранша това винаги е било върха на простотията – да посикаш пари за СЕО обследване на сайт, който си правил и да предложиш он-сайт оптимзиация. Това би означавало, че не си си свършил работата професионално. Семантично написания код няма нужда да се оптимизира. Така че като дойде клиент и иска добро класиране в конкурентна ниша няма как да стане само с контент, тъй като вероятността сайта да е направен както трябва клони към нула, а единствените връзки към сайта са от gbg, dir.bg и мали-обяви-в-поредната-неоптимизирана-и-неиндексирана-директория.нет

 7. SEO oптимизатор каза:

  сеп. 24, 10 в 09:09

  :)

 8. Tweets that mention Използвате ли Google нелегално? | SEOптимизация -- Topsy.com каза:

  сеп. 24, 10 в 16:55

  […] This post was mentioned on Twitter by Krasina Pencheva, Evgeni Yordanov, Cooler-Designs.com, SEОптимизатор, SEОптимизатор and others. SEОптимизатор said: Използвате ли Google нелегално? http://goo.gl/fb/TAtFq […]

 9. Стамен Стаменов каза:

  сеп. 24, 10 в 17:17

  Хубава информация.

 10. Podkrepa каза:

  окт. 04, 10 в 18:52

  Абе верно че не следя много, ама в един момент Google не направиха ли търсенето по-персонализирано?
  Т.е. ако често посещаваш сайта на Пешо, при търсене точно този сайт излиза най-отгоре (ако разбира се съдържа резултат на търсенето). Освен региона на IP-то де…

  Винаги мога да накликам n-пъти един сайт и да го снимам как е… ПРИ МЕН (само).
  Истината според мен си остават статистики тип Google Analytics, a реалния ефект на това какво и дали е направил опримизатора е след поне 3 месеца.

 11. SEO oптимизатор каза:

  окт. 05, 10 в 09:03

  Съгласни сме по тези точки. Доста може да се поспекулира с тия screenshot-и :)


%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
25-те Най-Зарибяващи Facebook Игри

Всички знаем какво е Facebook и част от причините той да е такъв хит са много зарибяващите му мини-игри. Facebook...

Затвори