Използване на Социални медии за SEO цели

Използване на Социални медии за SEO целиВръзките са признак за внимание.

А Google винаги ще искат да отчетат всички признаци за внимание. Като оставим BlackHat техниките настрана, за да използвате успешно социалните медии, и като страничен ефект да покачите ранкингите си, трябва да изградите едновременно и присъствие в социалните мрежи, и да създадете съобщения, които лесно да се разпространят измежду социалните ви приятели.

Това доста прилича на PR. И за разлика от друг път, където използваме PR за съкращение на PageRank, тук става въпрос за Public Relations (Връзки с обществеността).

Започнете с определяне на своята целева публика. Познавате ли някой, който е активен сред тази публика? Опитайте се да се запознаете с колкото се може повече хора от тази публика, особено с по-важните личности, които са движещата сила в своята публика.

Нека тези важни личности разпространят съобщението ви. Естествено това може да означава дори и разплащане в някакъв вариант. Реципрочни линкове, услуги, пари, наркотици, пиене, жени. Каквото работи за вас :)

Шегичка.

Или – имайте предвид, че това е възможно най-ефективния начин – просто създайте съобщение/статус толкова интересен, че да го им е наистина трудно да НЕ го споделят със своите приятели.

Помислете за това как ще се завърти вашето съобщение. Помислете от гледна точка на печалбите. Т.е. какво би спечелила тази ваша публика от това, че знае тази информация? Какво ще спечелят те? С какво е свързано тяхното любопитство? Нахранете това тяхно любопитство. Понякога дори не е важно самото съобщение, а начина по който е поднесено.

Планувайте предварително. Можете ли да завъртите своето съобщение около определено събитие, като например празник? Или текущо събитие? Или известна личност?

Излезте и се срещайте с хората лице-в-лице. Хората ще са по-възприемащи вашите идеи, ако помислят че наистина ви познават.

Маркетинг за Социални мрежи

Разбира се обаче има възможност и да премислите върху всички тези неща повече от нужното. Няколко добре разположени линкове към вашия сайт могат да ви вкарат в Топ10 на Google, дори и да нямате никакво присъствие в социалните медии. Социалните медии са просто още един инструмент в арсенала на SEO консултанта.

30 коментара на “Използване на Социални медии за SEO цели”

 1. Tweets that mention Използване на Социални медии за SEO оптимизация | SEOптимизация -- Topsy.com каза:

  дек. 23, 10 в 12:59

  […] This post was mentioned on Twitter by guildwebmasters and others. guildwebmasters said: Използване на Социални медии за SEO http://bit.ly/fFVO6f: Използване на Социални медии за SEO http://bit.ly/fFVO6f http://bit.ly/gCVv3K […]

 2. Kry4ma каза:

  дек. 23, 10 в 16:36

  Всички ли от изброените са do-follow?

 3. инж. Евгени Йорданов каза:

  дек. 23, 10 в 16:40

  Въпросът тук не е до това дали са DoFollow или не. А кои от тях търсачките намират за „важни“ и „интересни“, че да използват данни от тях за да образуват своите SERPs.
  Ако все още не си успял да видиш тази статия, погледни я, надявам се да хвърли малко повече информация по въпроса:
  https://seoptimizacia.com/socialni-faktori-izpolzvani-google-bing.seo

 4. Лазар Белев каза:

  дек. 23, 10 в 18:23

  Аз от доста време поддържам профил във фейсбук и когато стартира фирмения сайт най-сериозна подкрепа в началото му оказа именно профила в социалната мрежа. Най-лесния начин примерно във фейса да привлечеш внимание е като пуснеш виц или нова песен, която се харесва от максимален брой хора. ;)Така тя става достояние до групата на човека, който те харесва и обикновено провокира любопитство кой е пуснал това готино нещо и води нови и нови посетители и приятели :)

 5. инж. Евгени Йорданов каза:

  дек. 23, 10 в 19:06

  Благодарим за личния пример, Лазар. Беше доста полезно човек като теб да сподели такъв личен пример.

 6. Petko Dimoff каза:

  дек. 23, 10 в 20:43

  Всичко е точно така, но теорията както казват е сива, зелено е дървото на живота. Целева аудитория, целева ама все не мога да я уцеля. От 3 месеца се опитвам да правя нова социална мрежа и направо не повярвах колко луди хора мога да срещна в Мрежата. По-луди и от мен ама постепенно сайтчето тръгва и го чака голямо бъдеще.
  Често обаче собствениците на сайтове не знаят кой са техните най-добри клиенти. Така, че дори и да не намерите целевата публика – открийте най-добрите си клиенти и ги КЛОНИРАЙТЕ.Задължително се използва цикълът на анализ-планиране- изпълнение – измерване – анализ и т.н

 7. Стамен Стаменов каза:

  дек. 24, 10 в 09:37

  Често обаче тази методика ти докарва прекалено силен трафик. След това част от този трафик ти оставя негативни последици върху бизнеса; сайта; проекта и т н.

  Тоест информацията ако е информация сама привлича аудитория. А иначе ако аз – ти – вие привлечете насила и прекалено бързо тази аудитория без да има сито – то негативните последици са гарантирани. И наред с хвалбите има и оплювания по форумите :)

 8. Лазар Белев каза:

  дек. 24, 10 в 11:18

  Малко не мога да се съглася с това, че големия нетаргетиран трафик може да навреди по простата причина, че аудиорията, която не са за теб сама отпада и остават заинтересовани потребители, които се връщат отново и отново. Но пък за да намериш твоята аудитория трябва да опиташ да привлечеш максимален брой потребители да видят какво предлягаш – инфо, стоки, услуги и т.н. за да можеш да „закачиш“ тези, които реално се инересуват от продукта ти. В този смисъл профили в социалните мрежи предвид масовостта си могат да играят роля на сито, което да препраща „качествен“ таргетиран трафик към основен сайт. Поне аз се опитвам да следвам тази си теория /която не твърдя, че е правилна/ и мисля, че се получава. Доста от приятелите във фейса са реални клиенти и на онлайн магазина. :) Профилът в социална мрежа е важен както за SEO – то така и за спечелването на доверие, създаване на положителен имидж на фирма или продукт, от там повече посещаемост на фирмен сайт, Гугъл рангове и т.н. ;)

 9. Petko Dimoff каза:

  дек. 24, 10 в 22:25

  А понякога просто има завистливи хора, който всячески се мъчат да ти стъжнят живота – за съжаление.

 10. Георги каза:

  дек. 25, 10 в 01:32

  Социалните мрежи вече се превърнаха в нещо задължително.Бутони за Фейсбук,Туитър и Свежо вече се срещат в почти всички сайтове ,които гонят трафик.

 11. инж. Евгени Йорданов каза:

  дек. 25, 10 в 12:17

  Благодаря ви за мненията, приятели. Желая ви Весела Коледа!

 12. Стамен Стаменов каза:

  дек. 25, 10 в 12:15

  А и аз си ги ползвам. Но прекаленото сближаване през Социалните мрежи е доста как да кажа „нож с две остриета“ особенно за комерсиални проекти.

 13. Ангел Евтимов каза:

  дек. 26, 10 в 12:35

  Искаш, не искаш … предлагаш ли продукт или услуга, трябва да си там, където е и аудиторията. Днес Facebook, утре Twitter … винаги трябва да се съобразяваш. След години, когато всеки влиза в тези две мрежи (дори и други) през мобилен телефон, ще се минава яко на мобилна реклама. На запад и още по на запад са така отдавна :)

 14. FroZzen каза:

  дек. 26, 10 в 17:21

  Весела Коледа и от мен.

  Някой скоро беше пуснал статия, че SEO и ПР (връзки с обществеността) ще се доближават все повече и тази тенденция доста ме радва. Супер, че инж. Йорданов си е направил труда да я отрази. Записвам си някои от точките като важни посоки, които да следвам в работата си. Истината е, че от колкото повече неща разбира човек, толкова по-добре.

  Само едно наблюдение и от мен – не е нужно да викаме много силно в социалните медии, за да бъдем интересни и посещаеми. Не знам за вас, но аз не мога всеки ден да пускам статус, който всички да повторят. По-скоро се опитвам да давам глас на посетителите, за да се чувстват добре, да имат доверие на сайта и са част от една общност. Когато общността е готова, изпъкват трендмейкърите, които може да използвате да пренасят вашето съобщение. Сещам се за ФБ групата на Кока-Кола, която е направена само от фенове… хайде, дерзайте :) И не забравяйте да си почивате

 15. IDENTA каза:

  дек. 28, 10 в 10:42

  В социалните мрежи са потребителите. Сред потребителите са потенциалните клиенти. Трябва и бизнесът да е там..

 16. инж. Евгени Йорданов каза:

  дек. 28, 10 в 13:21

  Много правилно казано, Петко. Точно така си е. Общите социални медии се ползват само за забавление и запознанства и нищо сериозно.

 17. Лазар Белев каза:

  дек. 28, 10 в 13:53

  Донякъде е така, но в обща социална мрежа като фейсбук за да правиш и бизнес си иска освен бизнес съобщенията да вкерваш и странични елементи – вицове, новини, снимки, музика и т.н. за да привличаш вниманието и чат-пат да пускаш някоя промоция ;)Като цяло страничните и непряко свързани с бизнеса елементи, които не целят директен трафик към основния фирмен сайт са около 80%. За някой може да е доста прахосване на сили, но поне според мен е оправдано. :)

 18. Petko Dimoff каза:

  дек. 28, 10 в 13:12

  Ако Ви трябват потребители, който търсят забавления, запознанства, голи жени или видео клипове насочваш се към общите социалните мрежи. За нещо по-конкретно в специализирана социална мрежа, форум или блог пространството.

 19. Лазар Белев каза:

  дек. 28, 10 в 14:23

  Г-н Стаменов,
  всичко опира до преследваните цели, ако не се развивах в бизнес с преобладаващо негативно отношение от обществото, каквото са заложните къщи, вероятно и профилът във Фейсбук щеше да е различен, но освен привличане на трафик към сайта целя и подобряване на имидж и създаване на положитална представа у потребителите. Не на последно място е и създаването на доверие и сигурност у бъдещите ми клиенти. Това не може да се постигне само със сухарска информация, експериментирал съм доста с фейса и за себе си съм разбрал, че нещата не са като по статиите. Всичко опира до конкретен продукт, който се популяризира и няма обща рецепта как това да стане. Интересно е че 10 % от регистрираните почитатели са реално конкуранти, които искат да знаят на къде вървят нещата в нашия сектор, а доста от останалите са и едновременно ползватели на онлайн магазина. Специфичното за дейността на заложна къща е, че аз нямам конкретен таргет, който да привличам – всеки може да беде мой клиент, дали като кредитополучател, дали като купувач от електрониия магазин. :) Все пак ако искате да разгледате моя начин за популяризиране на продукта, който фирмата, за която работя предлага това е профила ;) – http://www.facebook.com/pages/NACIONALNA-VERIGA-ZALOZNI-KSI-DOVERIE/206163838264

 20. Стамен Стаменов каза:

  дек. 28, 10 в 13:25

  Аз и Фейсбука приобщавам към думите ти Евгени. Макар да не съм много прав. Но си имам едно на ум.

 21. Лазар Белев каза:

  дек. 28, 10 в 14:26

  Между другото ще помоля, колегите, които разгледат профила да ми кажат какви недостатъци виждат в него от SEO гледна точка. Все пак това си е само помощен ресурс за основния сайт ;)

 22. Таня каза:

  дек. 28, 10 в 13:31

  По-мащабното облъчване води до по-добро разпознаване на бранда, ако не друго – в социалните медии можеш да постигнеш консолидиране на таргета… с една дума, няма лошо да си навсякъде. Само всичко да е таргетирано добре и да има полезно съдържание. Като в онова видео на Тайм скуеър – реклама за милиарди по онези известни светещи табла, а всеки си гледа в телефона…

 23. Стамен Стаменов каза:

  дек. 28, 10 в 13:59

  г-н Белев юзерите ви идентифицират по това какво пускате. И това какво пускате ви докарва ниво на юзери. Не ви трябват виц-маниаци, които дори няма да знаят на коя стена се пускат тея вицове или в кой фирмен профил. Отчитам над 50 до 60% кликаемост и интерес към информацията, която си е чисто фирмена. Не съм пускал странични елементи. Поне това са моите тестове. Интерес има – защото към информацията се насочват определено ниво юзери, които търсят точно определена фирмена информация – вицовете знаят къде са.

  Един от фирмените ни профили го превърнахме в маскарад – заради такива неща. Но здраве да е – полза има и от това. Но все едно 100 човека да ти дойдат на купон и после ти да чистиш и плащаш.

  Но пак зависи от информацията и създателите и.

 24. Стамен Стаменов каза:

  дек. 28, 10 в 14:29

  Мдам….различни цели – различни похвати. Успех г-н Белев.

 25. инж. Евгени Йорданов каза:

  дек. 28, 10 в 15:42

  Приятели, благодаря ви за спазването на благородния тон в комуникацията помежду си. Всеки от вас е прав по силата на своя личен опит. Радвам се, че ние можем да ви дадем трибуна да обсъдите натежалите проблеми.
  И само да вметна, че Таня е много права, все пак тя говори от гледната точка на PR специалист.

 26. Стамен Стаменов каза:

  дек. 29, 10 в 00:48

  Таня – нещата не са чиста монета. Бил съм навсякъде. И се оказа, че ако съм си направил точните проучвания е трябвало да съм на точно 4 места (в моя бизнес). Не на 14 и не на 40 места. Само на 4 – но ключови. За мен е излишен лукс да съм навсякъде – няма никаква сериозна стратегия в това да си навсякъде и всеки да си гледа в телефона, а не в рекламите.
  *
  Може и да бъркам. Но от личен опит – много мразя това клише, моя личен опит не е изобщо най-правилното нещо на тоя свят. Юзерите са като ято птици – летят по всяка нива с жито. Но само няколко ниви са най-плодородни и с най-сладко жито.

 27. Таня каза:

  дек. 29, 10 в 02:08

  @Стамен: :) не мисля, че имаме разногласие по въпроса с юзерите – не можем да им се доверяваме сляпо, те следват своя инстинкт на потребители и не винаги са като деца, които захапват всичко, както ги описват някои маркетолози. Благодаря за добрите препоръки. Все пак, трябва да се владеят основните маркетингови хватки, за да си успещен в новите медии, нали така.

  Исках да кажа друго – ако присъстваш добре на много места, шансът да те забележат, запомнят и в последствие – да ти се доверят нараства. Нещо такова :) Но – хубави празници и мноооооого верни и лоялни потребители през 2011 г.

 28. Стамен Стаменов каза:

  дек. 29, 10 в 07:06

  @Таня, добро утро. Защо жените в днешно време си лягат в 2 – хихик? А дано е заради мъж :) – благодаря ти за интересната кореспонденция – размяна на мнения де :) – весели и на теб празници.

 29. Иво Апостолов каза:

  мар. 22, 11 в 03:44

  Изчетох статията, но за коментарите сякаш нямах нерви. :)
  Изречението:
  „Нека тези важни личности разпространят съобщението ви.“

  Каква е истината за мен за социалните мрежи. Ако си поредния тип с „потенциал“ (вижте смисъла на думата в предприемач.ком), каквото и да караш, обречен си на неуспех.

  Ако искаш да имаш успех в социалните мрежи, има два начина:
  1. Вземаш кофата с парите и наливаш. Добре е все пак да вземеш и някой, който знае кога, как и къде да налее.
  2. Измисляш нещо добро, оригинално, нестандартно. Тук обаче идва проблема и той е много голям:
  – Има хора, които разбират от социални мрежи, но чисто технически.
  – Има хора, които разбират от онлайн маркетинг, но не са „криейтив“.
  – Има хора, които разбират от SEO, но не са криейтив.

  Всъщност, ако имаш кофа с пари, наемаш един човек за SEO, втори да ти прави приложения, страници и т.н. и трети за КРИЕЙТИВ. Да мисли, да даде нестандартни идеи и да направи нещо смислено, ново и оригинално. Последните хора се намират най-трудно, макар и да не са най-скъпите (ъхъ).

  Ако не можеш да си позволиш да си платиш на човек, който да измисли нещата, сядаш и мислиш. Но когато измислиш нещо, преди да го вкараш в действие, сподели го с още 10 човека да видиш дали наистина е добро или просто се самозаблуждаваш, понеже мислиш, че си страхотен. Работи… при това никога от първия път (май).

  И ако искаш дългосрочен успех, не кръщавай фирмата си/марката си/сайта си „Компресорни Помпи“ ООД (компресорнипомпи.ком). Дори и да има някакъв ефект тип „тези е ясно какво предлагат“, никога, никой няма да Ви запомни. Трябва бранд. Той се гради бавно, скъпо и трудно, но след това продава… и то много повече от компресорнипомпи.ком ;)

 30. инж. Евгени Йорданов каза:

  мар. 22, 11 в 10:49

  Иво, само можем да ти благодарим за comprehensive коментара. Определено даде много нова светлина и засегна някои болни теми в бранша. Благодаря ти!


%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
Страхотно Google Adwords благодарствено Видео

Онзи ден Google разпратиха доста необичайно, но доста ефективно благодарствено съобщение във формата на видео. Хората, които са използвали системата...

Затвори