Изкуството зад Създаването на Landing Page (оптимизация)

Изкуството зад Създаването на Landing Page оптимизацияLanding page оптимизацията и тестването могат да имат сериозен ефект върху вашата онлайн маркетинг печалба. Но дори и без да прилагате сериозни тестове върху вашите маркетингови кампании можете бързо да елиминирате някои често срещани грешки. Което от своя страна може да накара броя на конверсиите (conversion rate) да скочат драстично.

Тези подходи работят в учудващо много и различни случаи:

1. Разкарайте Изборът

Трябва да бъдете много точни в това, което искате да превръща посетителите в нещо повече (conversion action)  – дали това да е продажба, сваляне на някакъв файл, попълване на някаква форма или кликване към друга страница. Всички останали „цъкаеми“ връзки и опции на една подобна страница трябва да бъдат елиминирани, или поне визуално да бъде наблегнато на тях доста по-малко.

2. Спазвайте Обещанията си

Вашите посетители са пристигнали от някъде и очакването за това, какво ще има на самата landing страница, се е загнездило у тях още преди да попаднат на съответната страница. Това може да е била вашата PPC реклама, статия в чужд блог или пък таблица за сравнение на продукти за шопинг. Опитайте се да засечете мястото и „контекста“ от който са пристигнали. Жизненоважно е да съгласувате съдържанието на вашия landing page с намеренията и очакванията на потребителите си.

3. Не бъдете Крещящи

Постарайте се да минимизирайте разсейващите визуални фактори. Не използвайте прекалено голям спектър от шрифтове, цветове и големини на вашата страница. Премахнете картините и интерактивната мултимедия, освен ако директно не подпомага основната цел за превръщане на обикновения посетител в нещо повече. Най-добре конвертиращите landing страници са по-празните такива.

4. Намалете Тревогата

Силни начини да накарате вашите потребители да се почустват по-сигурниОсвен, ако не работите за международно призната компания, вие няма да имате силата или доверието към своята марка от вашата онлайн публика. Направете всичко възможно за да намалите тревогите на потребителите си, като използвате различни международно признати safe shopping печати върху сайта си, SSL сертификати и други индикатори на вашата надеждност. Логата на различни търговски асоциации, различни стандартни разплащателни методи и задължителни надписи за връщане на парите са силни начини да накарат вашите потребители да се почустват по-сигурни.

5. Увеличете Разпознаваемостта

Хората искат да свързват вашият продукт или услуга с нещо по познато. Прехвърлянето на признания или на добри думи от външни източници може да помогне да засили желанието у клиента за извършването на определено действие. Свободно използвайте логата на добре признати марки на свои клиенти. Сложете „значки“ на сайта си с различните медийни източници, които са писали или споменавали вашата фирма. Показвайте на видно място положителните препоръки от вече съществуващите си клиенти.

6. Имайте Ясен Призив за Действие (т.н. Call to Action)

Имайте Ясен Призив за Действие (т.н. Call to Action)Нека бъде ясно на вашите посетители какво точно ще се случи, ако някой попълни съответната форма на сайта или цъкне върху съответния желан линк. Не претрупвайте областта около мястото, което е важно за вас – нека се отличава сама по себе си в своята изолация от други обекти наоколо.

7. Намалете своя Текст

Хората не четат в Интернет. Проучване след проучване показват, че по-малкото съдържание на един landing page носи по високи резултати за конверсията. Безмилостно минимизирайте текста си до просто заглавие и кратки номерирани списъци. За допълнителна информация можете просто да линкнете към някой от т.н. support страници – За нас, Контакти, Правила на ползване и т.н.

Просто следвайте тези добри практики и можете да бъдете сигурни, че ще създадете своята целева страница от нулата без  обикновените проблеми на обикновените предприемачи.

25 коментара на “Изкуството зад Създаването на Landing Page (оптимизация)”

 1. SEO oптимизатор каза:

  окт. 04, 10 в 12:26

  Винаги сме насреща да помогнем с каквото можем. Затова сме дали и пълните си контакти в страницата „За нас“. Стараем се статиите да са полезни все пак, нали ги пишем за нашите читатели :)

 2. Христо Стоянов каза:

  окт. 04, 10 в 12:14

  доста добри насоки, имах нужда от такива. Все се чудя какво да сложа, какво да махна. Благодаря за инфото :)

 3. SEO oптимизатор каза:

  окт. 04, 10 в 15:48

  Хаха, тъкмо и аз четях твоята статия… Та това, което имам да добавя към твоят коментар е една Английска поговорка: „A picture is worth a thousand words“. Не случайно тия хора имат такава поговорка. Някой ако се сеща за български еквивалент, нека сподели.

 4. Анастас Мавродиев каза:

  окт. 04, 10 в 15:43

  ====================================================================
  7. Намалете своя Текст

  Хората не четат в Интернет. Проучване след проучване показват, че по-малкото съдържание на един landing page носи по високи резултати за конверсията.
  ====================================================================

  Очевиден факт. На запад в последно време, масово използват видео презентации. С помощта на човешкия глас може да се окаже невероятен ефект върху читатели и бъдещи клиенти. Много по– добре се възприема информация, подадена в аудио или видео формат, отколкото чрез напечатан текст (лично мнение).

  Тази форма на комуникация е много по-ефективна от дългия и скучен текст( което ощетява много оптимизацията на страницата за търсачките).

 5. SEO oптимизатор каза:

  окт. 04, 10 в 17:17

  Правим, Георги, разбира се. Въпросът е с бизнес насоченост и предпочитам да минем на email кореспонденция в случая. Можеш да пишеш на някой от предоставените такива на страницата ни „За нас“.

 6. Гошо каза:

  окт. 04, 10 в 16:58

  Отново в десетката. Тъкмо се бях заинтересувал от темата за лендинг-пейджис. Служебна благодарност! А вие правите ли такива страници срещу заплащане и какво е то в случай на положителен отговор!?

 7. SEO oптимизатор каза:

  окт. 05, 10 в 12:50

  Прекрасни разсъждения Кристиян. Адмирираме прекрасните коментари като вашия. Точно в тематиката на статията и подкрепени с лични примери. Идеята за видеото е точно на място. Най-голям е conversion-а с помощта на видео и намалява със скалата flash, аудио, картинки (банери), форми за попълване и най-накрая чак е чистия текст.

 8. Кристиян Луканов каза:

  окт. 05, 10 в 12:31

  Някаде бях чел case study, че ако имаш видео на страницата, конвършън рейт-а ти се повишава (и то не малко). И найстина е така, сега съм пуснал една страничка с видео от youtube и има доста добри показатели – 26% Bounce Rate, конвършъна които е водене до аффилиейт страницата ми е 30% и се задържат средно по 2:26 мин. Като има да дооптимизирам заглавията, call to action-a и самото видео. Много по-лесно е с видеоклип, така че използвайте го!

 9. SEO oптимизатор каза:

  окт. 06, 10 в 13:57

  Отново точно в Десетката. Но искам да се знае, че съм ги пропуснал умишлено от тази статия. Заглавията като цяло са доста обширна тематика. Затова и не съм я споменал тук. Защото просто ще се разглеждат в няколко отделни статии в съвсем близко бъдеще.

  А като бърз въпрос за да помогнем повече на нашите читатели, Кристиян с какъв софтуер правиш A/B тестовете си? Google Website Optimizer? Или говориш за някаква Pay-Per-Click реклама с различни заглавия например в Google AdWords?

 10. Кристиян Луканов каза:

  окт. 06, 10 в 13:49

  Благодаря Евгени. Другото много важно нещо, което си пропуснал да напишеш в статията са заглавията. Те определят до много голяма степен conversion rate-a на страницата, защото първото нещо, което прочита човек е заглавието и от него зависи дали ще се породи интерес в потребителя и дали ще продължи да чете нататък или ще излезне веднага от страницата.

  Пример:

  В момента правя A/B тест на 4 заглавия:
  оригиналът – 30.4% conv.rate
  вариация-1 – 45.5%
  вариация-2 – 28.0%
  вариация-3 – 47.8%

  Сами си правете изводите!

 11. Кристиян Луканов каза:

  окт. 06, 10 в 17:51

  И двете – PPC в Adwords и използвам техния тоол Google Website Optimizer.

 12. Анастас Мавродиев каза:

  окт. 07, 10 в 18:20

  Нека продължим със споделянето: Това е бъдещето според мен :http://videosalesletterguru.com/

 13. SEO oптимизатор каза:

  окт. 08, 10 в 09:07

  Точно попадение, Наско. Както вече казах:

  Най-голям е conversion-а с помощта на видео и намалява със скалата flash, аудио, картинки (банери), форми за попълване и най-накрая чак е чистия текст.

 14. Раши Михова каза:

  окт. 13, 10 в 14:30

  Кристиян Луканов,
  това са много впечетляващи резултати. Правилно ли разбирам от коментара ви, че имате landing page с 47.8% conversion ratio? При каква цел т.е. какво действие се смята за конверсия?

 15. SEO oптимизатор каза:

  окт. 13, 10 в 14:35

  Интересен въпрос. Наистина ще е приятно да чуем отговор от Кристиян.

 16. Анастас Мавродиев каза:

  окт. 13, 10 в 15:44

  Чувал съм, че конверсията на такава страница не не може да надхвърли 20%. Разбира се, възможно е да греша.

 17. Раши Михова каза:

  окт. 14, 10 в 22:37

  В книгата, която имам по темата (Design of landing pages на Marketing Sherpa Inc.) се говори за конверсии твърдо в едноцифрени числа. Но зависи и от целта. Ако искаш от хората лична информация или записване в newsletter, абсолютно е нормално конверсиите да са ниски проценти.

 18. SEO oптимизатор каза:

  окт. 15, 10 в 12:11

  Съгласен съм за искането на лична информация и т.н. Тогава е ОК, числата да са едноцифрени. Но стандартната landing страница, наистина е почти невъзможно практически да надхвърли 20%. Признавам си, че не съм чел съответната книга. Но, съм имал резултати близки до 16% при определена кампания. Теоретично е възможно обаче, conversion rate-а да е доста по-голям. Не зная какъв е случаят с Кристиян, но теоретично е възможно.

  За да е много успешна една landing страница, не само как конвертира самата страница, трябва да се има предвид и целевата публика. Ако се бомбардира един landing page с 85% точна целева група conversion rate-а ще е доста по-голям, отколкото да се докарва разнороден трафик със средно 30% точна целева аудитория.

 19. Гошо каза:

  окт. 17, 10 в 00:05

  Този споменат Видео сейлслетърс гуру говори за някакви специалисти, които правели такива видеа (каквито може да прави и неговата котка) за 12 долара. Дали в България съществуват такива специалисти, владеещи Пауър пойнт и Скрийн кепчър тулопе, които също да правят подобни видеа на приятни цени?!

 20. SEO oптимизатор каза:

  окт. 17, 10 в 10:17

  Ще ти обесня накратко, Георги, в следващият ни урок, така че и ти да се превърнеш в такъв специалист.

 21. Анастас Мавродиев каза:

  окт. 17, 10 в 14:58

  Това и на мен ще ми е полено, чакам с нетърпение!

 22. SEO oптимизатор каза:

  окт. 20, 10 в 15:56

  Кристиян, благодарим за подробната информация. И да, от тези screenshot-и наистина си личи, че е такъв Conversion Rate-a. Но все пак, ти как мислиш, това реален Conversion rate ли е? В смисъл при условие, че хората биха желали повече информация, е нормално да цъкнат върху бутона „Continue“. T.е. това не е обичайния случай с conversion-ите, където обикновено се изисква някакво по-сложно действие да бъде извършено от страна на клиента – да предостави своя email, да попълни контактна форма, да се обади по телефона, да отиде на страница за пазаруване, да donate-не пари. Докато в твоят случай, конвертира по-скоро липсата на информация на началната страница.
  Аз разбира се не омаловажавам твоето постижение, просто то не се вписва в най-стандартните случаи за конверсия. Но разбира се, че въпреки това, то си е конверсия, тъй като какво е конверсия и какво не, е до това, какво собственика на сайта решава, че е конверсия.

 23. Кристиян Луканов каза:

  окт. 20, 10 в 15:31

  Здравейте,

  Извинявам се за закъснелия отговор, ще се реванширам с информация ;) Та Значи целта ми за реализирана конверсия е да се кликне бутонът „Continue“ на този landing page – http://www.magic-of-make-up.com/

  Както виждате, освен видеото съм използвал малки хитринки, като тези червени стрелкички, които насочват погледа на потребителя към този бутон, страницата е напълно изчистена, т.е. няма какво да отвлече вниманието на хората и има спомагателно текстче, което обяснява какво ще се случи след като натиснете бутона.

  Процентите найстина са в този диапазон 40-50% CR.
  Ето как върви за моментът тестът с различните заглавия:

  оригиналът – 40.2% conv.rate
  вариация-1 – 48.8%
  вариация-2 – 40.7%
  вариация-3 – 39.3%

  ето и снимка – http://www.magic-of-make-up.com/img/CRO.png

 24. SEO oптимизатор каза:

  окт. 20, 10 в 17:08

  Ето това вече е пo-истински пример от живия живот за conversion rate. Отново благодаря, че споделяш тези тестове с нас!

 25. Кристиян Луканов каза:

  окт. 20, 10 в 16:15

  Ами като свърши тестът и определя кое от заглавията конвертира най-добре, ще го използвам във форма за събиране на е-мейли, в рекламните текстове и т.н.
  В моя случай съм направил така, защото немога директно да линквам сайта в който искам да влизат потребителите и затова направих този „bridge page“.
  П.С. Конверсията на същия landing page само, че с форма за събиране на е-мейли е към 30%, което е добре ;)


%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
Как да Вдъхновим Екипа си

Ако имате екип, нает персонал или колеги, които менажирате, поддържането на груповия дух е от важно значение. Как се отнасяте...

Затвори