Избягване на СПАМ в коментарите

Избягване на СПАМ в коментаритеКоментарите са чудесен начин за изграждане на общност и привличане на читатели. За съжаление с тях често се злоупотребява от спамери и други нищожества, много от които използват скриптове и друг софтуер, за да генерират и изпращат спам. Ако сте получавали коментар, който прилича на реклама или е случайна връзка към нямащ нищо общо сайт, това е било спам в коментарите. Ето някои идеи за намаляване или спиране на спама в коментарите на сайта ви:

1. Използвайте инструменти срещу СПАМ в коментарите.

Повечето инструменти за разработка на сайтове, особено инструментите за блогове, могат да изискват от коментиращите да докажат, че са истински, живи хора, а не някоя неприятна система за спам. Виждали сте такива неща: обикновено на потребителя се показва изкривено изображение (често наричано CAPTCHA) и той трябва да въведете буквите или цифрите от него. Някои системи за CAPTCHA поддържат и аудио CAPTCHA. Това е доста ефективен начин за спиране на спама в коментарите. Този процес може да намали броя на случайни читатели, които оставят коментари, но определено ще повиши качеството на коментарите.

2. Включете модерирането на коментарите.

Модериране на коментари означава, че коментарите няма да се покажат на сайта ви, докато не ги прегледате и одобрите лично. Това означава, че трябва да отделяте повече време за наблюдение на коментарите, но ще подобрите практическата работа за посетителите на сайта. Този подход си заслужава особено, ако редовно публикувате мнения по противоречиви теми, около които могат да се развихрят емоции. Обикновено това съществува като настройка в софтуера за блог, например WordPress.

3. Използвайте тага nofollow.

Google въведе заедно с Yahoo! и MSN (преди години) HTML микроформата nofollow преди няколко години и този атрибут е широко възприет. Всяка връзка с атрибута rel=“nofollow“ няма да се използва за изчисляване на PageRank или при определянето на това, доколко страницата съответства на потребителските заявки за търсене. (Например ако някой спамер включи в коментарите ви подобна връзка:

<a href="http://www.example.com/">Много хубав сайт!</a>

тя ще се преобразува в:

<a href="http://www.example.com/" rel="nofollow">Много хубав сайт! </a>

Тази нова връзка няма да се вземе под внимание при изчисляването на PageRank. Това няма да спре спама, но ще бъдат избегнати проблемите с прехвърляне на PageRank.

По подразбиране много сайтове за блогове (като например WordPress, Blogger и т.н.) автоматично добавят този атрибут във всички публикувани коментари.

4. Забранете хипервръзките в коментарите.

Ако имате достъп до сървъра, можете да промените настройките му, така че да премахва HTML маркерите от връзките в коментарите в книгата ви за гости. Спамерите пак ще могат да оставят коментари, но няма да могат да публикуват активни хипервръзки.

5. Блокирайте страниците с коментарите чрез файл robots.txt или META тагове.

Можете да използвате файла robots.txt, за да блокирате достъпа на Google и други търсачки до някои страници. Това няма да попречи на спамерите да оставят коментари, но връзките в тях няма да се отразят негативно върху сайта ви. Например ако коментарите се записват в поддиректорията guestbook, можете да прибавите следния ред към файла си robots.txt:

 Disallow:/guestbook/ 

Това ще накара Google да не индексира съдържанието на guestbook и всички нейни поддиректории.

Също така можете да използвате META таг, за да блокирате достъпа до единична страница, например http://www.example.com/article/comments. Ето така:

<html> <head> <META NAME="googlebot" CONTENT="noindex"> 

6. Помислете добре, преди да включите коментарите или книгата за гости.

Голямото количество спам не оставя у потребителите добро впечатление за сайта ви. Ако тази функция не осигурява много стойност за потребителите ви или ако нямате време редовно да наблюдавате коментарите или книгата за гости, помислете дали да не ги изключите. Повече софтуер за блогове, като например WordPress, ви позволяват да изключвате коментарите за отделни публикации.

4 коментара на “Избягване на СПАМ в коментарите”

 1. Николай каза:

  окт. 27, 11 в 21:56

  С точка 3. не бих казал, че съм много съгласен. Nofollow-а е решение за справянето с проблема с търсачките, но е леко безполезен за самите потребители. ОК, собственика на сайта няма да има грижи, но представете си типичните оспамени до дупка блогове с по 1к и нагоре коментара само заради факта че имат висок ПР. На всичко отгоре и зареждат адски бавно, което от друга страна не съм много убеден дали няма само по себе си да изгони паяка, т.е. всъщност никък не съм съгласен с точката :)

 2. инж. Евгени Йорданов каза:

  окт. 27, 11 в 23:05

  Ники, честно да ти кажа, това е основното виждане на Google за нещата като цяло. Ако трябва да сложа към тази точка нещо от себе си, то би било, да си активирате Akismet-а и шапка на тояга :)

 3. Николай каза:

  окт. 27, 11 в 23:27

  Да, но само по себе си не виждам как би предотвратило спама. Реално на много от псевдо спамърите им пука че им дреме, че е нофоллоу линк-а. Пускат си конвейра и до дупка, докато падне сървъра. Виж комбинация от всички плюс за капчата бих използвал тези с тип въпрос с логически отговор + Akismet-а може би, би било решение. :)

 4. инж. Евгени Йорданов каза:

  окт. 28, 11 в 07:27

  Аз имах предвид, че AKISMET-а, спира визуализирането на СПАМ-а и ги държи в СПАМ опашката… те иначе наистина си стоят и чакат и товарят системата, тия СПАМ коментари. Наистина съм съгласен с теб за CAPTCHA-та с въпросите :)


%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
Миграция на Приложения за Facebook към SSL сертификат (https)

Или още за OAuth 2.0 и HTTPS миграцията От 1 октомври, 2011: всички уебсайтове и Canvas приложения трябва да поддържат...

Затвори