Изберете добър SEO специалист в 7 важни стъпки

SEO експертТози пост е 1-ва част от 2 последователни поста, под общата тема/заглавие „Как да наемем и да менажираме нашия SEO специалист?„.

Сравнително често ме питат „Как мога да си намеря добър SEO консултант?„, както и „Откъде мога да зная дали те вършат добра работа?„. И определено отговорът е трудно, особено в BG, защото тук не съществуват курсове и национално признати сертификати за SEO оптимизация. Затова с няколко колеги (и приятели) седнахме  и създадохме този въпросник по-долу, с надеждата той да ви помогне, когато дойде време да наемате SEO специалист за нова онлайн кампания или като цяло.

 1. Определете вашата цел за наемането на SEO консултант Какво се надявате да постигнете? Опитвате се да се ранкнете по long tail keywords ли? Искате да се ранкнете по точно определени ключови думи ли? Ако нямате точно определени и реалистични цели, е наистина трудно да определите в последствие дали кампанията върви в положителна или отрицателна насока…. и дали въобще въври нанякъде. А това от своя страна улеснява невероятно много някой да ви вземе парите и да духне или просто да продължава да ви иска пари. Понякога, в някой случаи, ще разберете, че не е и на 100% задължително да наемате SEO експерт за да постигнете намислените си цели.
 2. Самите вие научете поне мъничко за SEO Наемате някой друг да бъде експерт и това е напълно естествено, но една абсолютно минимална основа, ще ви послужи добре за да можете да оцените и работите с експерта ви. Прочетете 1 или 2 блог постинга, ако имате възможност дори изгледайте някой SEO уебинар. Опитайте по-основните съвети на специалистите самите вие. А и не е задължително да отделите цялото си време за този процес. Важното е да схванете основата… как тя работи, и да оцените реално това от което имате нужда, а в последствие и да си наемете специалиста – просто ще бъдете по информирани!
 3. Сравнявайте метриките (резултатите) С колко клиента са работили? Какво са постигнали за техните предишни клиенти: подобряване в ранкингите, входящи линкове,  и най-важното – органичен трафик? Колко време е отнел този процес?
 4. Можете да им направите и одит ако искате Консултантите, които ви предлагат услугите си, дали самите те са се възползвали от тях? Можете да използвате  различни безплатни  онлайн инструменти, с които да оцените набързо и да видите дали  си заслужават тези консултанти. Подобни инструменти можете да намерите тук, тук и т.н.
 5. Поискайте им някой от работените от тях сайтове и препоръкиПуснете тези уебсайтове през безплатни услуги като Compete за да видите дали наистина техния трафик се е увеличил, както твърдят вашите експерти.
 6. Интервю От колко време сте в този бизнес? Какъв е перфектния клиентски профил за вас (от коя индустрия, размер на компанията, B2B/B2C и т.н.)?  Колко често комуникирате с клиентите си?По email, телефон или наживо? Определете дали отговорите, които получите на тези въпроси задоволяват и се покриват с целите на вашия бизнес.
 7. Попитайте за репортите, които предлагат и за тяхната честота По какъв начин ще получаваме докладите ви? Какви резултати следите в тези доклади? Минимално, това което трябва да включва  един репорт на уважаващ себе си специалист/фирма е растеж в ранкингите по ключови думи, входящи линкове и органичен трафик.

Надяваме се въпросника да ви е харесал. Пишете ни за да добавим нещо, което вие си мислите, че е важно да го има вътре. А в понеделник, ще пуснем и другата част от тази статия озаглавена „Наели сте SEO специалисти? Време е да ги менажирате…

9 коментара на “Изберете добър SEO специалист в 7 важни стъпки”

 1. Tweets that mention Изберете добър SEO специалист в 7 важни стъпки | SEОптимизация -- Topsy.com каза:

  юни 25, 10 в 00:23

  […] This post was mentioned on Twitter by Анастас Мавродиев, Евгени Йорданов. Евгени Йорданов said: Изберете добър SEO специалист в 7 важни стъпки – http://awe.sm/57pE0 […]

 2. SEОптимизатор каза:

  юни 26, 10 в 18:25

  Очаквайте 2-рата част на тази статия в понеделник, когато ще се научите и как да менажирате вече наетите от вас SEO-та

 3. уеб дизайн от Стоянов каза:

  юни 26, 10 в 20:21

  Статията е интересна, но не съм съгласен с т.2 и т.3.

  Второто – много хора го практикуват и както някой от бранша писа (сори, че в момента не се сещам кой) се месят в работата на оптимизатора. Те му дават акъл, как да свърши своята работа. Твърдо против подобна комуникация с клиентите съм!
  Говоря от позицията на дизайнер, вероятно в SEO-то е същата работа.

  Третото – ако клиента не е бил ангажиран за продължителен период от време има вероятност той да се е свлякъл надолу в резултатите.

 4. SEОптимизатор каза:

  юни 27, 10 в 21:08

  Съгласен съм за вмешателството. Не е правилно. Имам достатъчно опит като дизайнер, като дивелъпър, а и като SEO специалист за да го потвърдя. Доста често се случва нищо неразбиращите клиенти да се месят в професионалната работа на специалиста. Точно затова е и написана тази точка. Обикновено когато се месят клиентите, те го правят абсолютно неинформирано и неориентирано. Идеята на т.2 е да отвори самите клиенти към това да се запознаят с материята, преди да имат някакви специфични изисквания. А другата идея специално за написването на тази точка е, че когато един клиент има идеята за това какво си поръчва и за какво си плаща, после много трудно би бил излъган от нелоялни и непрофесионални „SEO експерти“.

  И за да не стават обърквания, въпреки всичко написано по-горе, клиентите трябва да оставят тези професионални SEO специалисти да си вършат работата и да се интересуват от тяхната работа и резултати, а не да се опитват да им казват какво да правят.

 5. Наели сте SEO консултанти? Време е да ги менажирате! | SEОптимизация каза:

  юни 28, 10 в 07:07

  […] Този пост е 2-рата част от 2 последователни поста, под общата тема/заглавие „Как да наемем и да менажираме нашия SEO специалист?„. […]

 6. Деница каза:

  юни 28, 10 в 19:19

  Малко хора се усещат, че мениджърът в една фирма е един от най-важните хора. Той трябва не само да изисква, но и да мотивира, да дава нови идеи, които вече се доразвиват от подчинените му. И най-вече – трябва да разбира естеството на работата, а не само да е „шеф“, да дава заповеди. Защото имам наблюдения, че не всеки мениджър е наясно с работата си. Много хубава статия на достъпен за „обикновените“ хора език :)

 7. Tweets that mention Изберете добър SEO специалист в 7 важни стъпки | SEOптимизация -- Topsy.com каза:

  авг. 12, 10 в 17:34

  […] This post was mentioned on Twitter by Ivo Iliev, Evgeni Yordanov. Evgeni Yordanov said: Изберете добър SEO специалист в 7 важни стъпки http://bit.ly/cDiBN3 […]

 8. Seo изработка на Сайт каза:

  окт. 25, 10 в 17:37

  Поредната хубава статия. Липсва само „Бягайте от подозрително евтини оферти, срокове и обещания за първо място в Google“, но предлогам, че са замислени за втората част…:)

 9. инж. Евгени Йорданов каза:

  окт. 25, 10 в 17:53

  Добра идея… Тази статия, която четете е от Юни месец. Което означава, че 2-рата част излезе доста отдавна… можете да я намерите тук: https://seoptimizacia.com/naeli-ste-seo-konsultanti-vreme-e-da-gi-menazhirate.seo


%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
Алтернативен на WordPress plugin-а Related Posts

Свързаните постове в Wordpress системите са нещо много важно от SEO гледна точка, за по-доброто развитие, като реално се печели...

Затвори