IE6 е най-сетне на изчезване

Според компанията за анализи StatCounter, Internet Explorer 6 на компанията Microsoft е вече „реликва от миналото“ със своите по-малко от 5% пазарен дял в Европа и САЩ.

От години, IE6 „осигуряваше“ главоболия на developer-ите и общо взето успя да накара и много потребители да се прехвърлят на алтернативни браузъри. Експлорера беше пълен с дупки в сигурността и общо взето не признаваше нито един уеб стандарт като такъв.

Тъй като той беше default-ският браузър на много Windows машини, така и всъщност той доминираше сред браузърите в ранните години, достигайки 95% пазарен дял през 2002г и 2003г. За съжаление на всички нас, така известният браузър прекали с гостоприемството с едни така доста (за бранша) 5 години, поддържайки един солиден дял от пазара, дори след излизането на Internet Explorer 7 и 8.

Сега, базирани на анализа на 15 милиарда page view-та през Май 2010, цифрите на StatCounter показват, че използваемостта на IE6 в Европа е паднала до 4,7% от 11,5% през последните 12 месеца,  което само по себе си означава, че най-накрая IE6 се превръща в динозавър от пра-историята на Интернет.

Колкото до уеб браузърите по принцип, Firefox 3.6 държи 26,89% от пазарния дял в Европа, IE8 му диша във врата с 26,27%, а на 3-то място е IE7 с 16.64% пазарен дял.

Статистиката за България на уеб браузър ползваемостта

За България първите 3 места изглеждат по следния начин:

 1. Firefox 3.6 – 28,72%
 2. IE8 – 16,56%
 3. IE7 – 12,1%,

а нашият любим Chrome, e на 6-то място, но продължава да набира скорост.

За наше огоромно съжаление обаче, в челната 5-ица на БГ все още е IE6. Въпреки намаляващия си тренд, той държи почти 9%. Основната заслуга за това е на Държавната администрация, където ако все пак са сменили пишещите машини с компютри, то тези компютри са толкова остарели и все още вървят на Windows 98(ако не и по-стар) с Internet Explorer 6 като единствен браузър за разглеждане на Интернет страници.

Как мислите вие, време ли е IE6 да бъде заровен под земята?

Имате ли ваши познати (приятели, фирми, организации), които все още да ползват IE6? Разкажете ни за тях…

3 коментара на “IE6 е най-сетне на изчезване”

 1. da каза:

  юни 03, 10 в 18:01

  a kade e Opera ? za men tq e nai dobra

 2. SEO оптимизатор каза:

  юни 04, 10 в 10:49

  O-O-O-O-O-O-O-O-O-O-Opera… друг наш любим браузър. За съжаление, приятелю, Opera, определено не е застъпена сериозно на Българския пазар, както се вижда и от приложената от нас графика. А и не само в България. На европейско ниво, Опера браузърите държат по-малко от 1% пазарен дял, а за да бъдем (любимата ни думичка) „акуратни“ точната стойност е 0,71%. Което за съжаление е доста под нивото, което този браузър заслужава наистина. Според нас, developer-ите от Opera Software, се трудят наистина силно да го изкарат на по-предни позиции, но това не се вижда в обозримо бъдеще. Но едно нещо все пак са постигнали. Браузърът Opera е най-добрият браузър за мобилни устройства базирани на Windows Mobile OS. Ние самите го ползваме на нашите Pocket PC-та, и скоро няма да го заменим… (освен за някоя по-нова негова версия :))

 3. Tweets that mention IE6 е най-сетне на изчезване | SEOптимизация -- Topsy.com каза:

  февр. 25, 11 в 12:54

  […] This post was mentioned on Twitter by Katerina Apostolova and Ivan Savkov, SEОптимизатор. SEОптимизатор said: IE6 е най-сетне на изчезване – Според компанията за анализи… http://bit.ly/h5CsA6 #SEO […]


%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
5 въпроса пред добрия Content

И така, сглобих пет въпроса, които можете да си зададете, докато пишете следващата си статия/постинг с SEO мисъл в главата....

Затвори