Граватар (Gravatar) и какво значение има той за WordPress?

Тъй като доста често ми се случва да ме питат „Какво е Gravatar?“, „Как да си сложа снимката до коментарите?“, „Как да виждам картинки на хора в WordPress?“, „Защо в Wodpress не мога да си сложа моя снимка?“ и т.н., реших да драсна една компилация от най-добрите статии и да обясня с няколко параграфа, какво са аватар, граватар и какво означават те за платформата на WordPress.

Особено ако сте се чудили защо в коментарите на едни хора има красиви снимки на самите коментиращи или други картинки, а на вашите коментари – само едно сиво, анонимно силуетче.

По принцип, използването на каквото и да е изображение в Интернет като символ за определен потребител (не само в коментарите в блоговете, но и във форуми, чатове и на много други виртуални места) се нарича аватар (avatar). А днес ще поговорим за една разновидност на аватара, която се ползва вече от доста време и се нарича Граватар (Gravatar).

Казват, че за много хора може да се разберат много неща само като им погледнеш какво са си избрали за аватар. Едни слагат някакви сладки животинки, други някакви изроди, трети – филмови или спортни звезди, четвърти – хумористични картинки, пети – анимирани порно-анимаци… А най-самовлюбените (като моя млост) си избират за аватар собствената си физиономия. Хора всякакви… Аватари  – също.

Gravatar (абревиатура: globally recognized avatar) е безплатна услуга, за осигуряване на световно-уникален и разпознаваем аватар. На уеб сайта на Gravatar, потребителите могат да регистрират своите мейл адреси и да ги свържат с определени изображения (любими картинки, техни снимки или други).

Примерни Gravatar-и относно Граватар (Gravatar) и какво значение има той за WordPress?

 

Основната функция на Gravatar е да улесни потребителя. Всеки път, когато решите да оставите коментар в блогове или уеб сайтове от вас се изисква да оставите своя мейл адрес, уеб сайт адрес, име и съобщение. Но когато ползвате Gravatar, ще може да изразите своята онлайн идентичност като приложите и картинка към коментара си.

Gravatar работи на много прост принцип. Когато се регистрирате на уеб сайта на услугата вие свързвате ваш мейл адрес с определена картинка. След това, като оставите коментар някъде из мрежата със същия мейл адрес вашата картинка ще се покаже автоматично.

Ако нямате Gravatar, регистрирайте от тук. Когато отидете в сайта gravatar.com трябва само да преминете много кратка процедура за (безплатна) регистрация, да си изберете картинка или снимка за вашия глобален аватар и – готово! Нещо такова:

Gravatar екранче. Как се прави Gravatar?

Ако сте пък собственик на блог – може да инсталирате такава тема (шаблон) за WordPress сайта си, която има вградена поддръжка за граватари и те ще се показват автоматично в коментарите. Ако пък няма такава поддръжка наготово – не се отчайвайте! Има десетки разширения (plugins), които вършат същата работа.

Използвани материали: Blogatstvo; TechJump

Видео за Gravatar аватарите:

10 коментара на “Граватар (Gravatar) и какво значение има той за WordPress?”

 1. Augusta каза:

  юли 09, 12 в 15:18

  Просто, ясно и полезно. Мерси!

 2. Виктор каза:

  юли 10, 12 в 07:36

  Хм .. не го знаех това. Получи ли се ? :)

 3. маг.инж. Евгени Йорданов каза:

  юли 10, 12 в 07:41

  Да, получи се

 4. Господин Димитров каза:

  юли 10, 12 в 10:29

  Интересно ми е видеото в статията. В смисъл, видеото е от тубата, но самият дизайн на плеъра как се е получил?

 5. маг.инж. Евгени Йорданов каза:

  юли 11, 12 в 08:57

  Дизайна е зависим от това, което ние сме му задали тук.

 6. Петър Биволарски каза:

  юли 15, 12 в 13:36

  Май тази статия чаках :-) Бих допълнил, че и граватара може би служи като „авторитет“ пред читателите и блог собствениците, някакси по-сериозно стои коментара с една (добра) снимка.

 7. Ивет каза:

  юли 16, 12 в 09:57

  Интересно :) Само с едно уточнение. Не всички снимки на хората със собствените им физиономии са красиви. Макар, че красотата е субективна функция на опъната кожа върху черепни кости (или поне анфасно-профилната експозиция върху снимка), то за някои хора е добре да си сложат анимираната снимка на някой герой от комикс или филмче :)

 8. Юлиян Димитров каза:

  юли 17, 12 в 15:27

  Някои предпочитат да сложат аватара, вместо да си покажат собственото лице.. Не знам за какво, комплекси или нещо друго, но определено аватарите са полезно нещо :)

 9. Kipo каза:

  юли 18, 12 в 14:56

  Интересно наистина до сега не бях пробвал този Граватар. Само бях чувал че има нещо подобно. Надявам се скоро да отделя време и за това и вече и в този блог коментарите ми да са с картинка. Но дейтвително един коментар със снимка сти много по добре пред очите на модератора който отсява коментарите.

 10. почивки Мексико каза:

  авг. 31, 12 в 11:46

  Доста неща можем да научим от снимките на хората така е.


%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
Нечовешките Условия на Работа в Google по Света

Без излишни коментари ви представям някои от жалбите на служителите, които работят в различните офиси на Google по света:  ...

Затвори