Google Webmaster Tools включва вече Топ Страници и URL препратки

Едно нещо, на което съм сигурен, че SEO-тата и Уебмастърите не могат да се наситят, са софтуерите за анализи. От Google обявиха Webmaster Tools Holiday ъпдейт, който предлага на SEO-тата и Уебмастърите нови благинки. Те включват:

 • Top Page Queries в Query Reports
 • URL Redirects в Link Reports

И двете добавки към Webmaster Tools предлагат наистина сериозни данни, които потребителите би трябвало наистина да си изпочупят краката от бързане, кой да извади по-детайлна информация от другия.  Дава се възможност да се видят кои ключови думи са довели посетителите на всяка страница и къде се ранква тази страница за съответната дума. Както и ипресиите и кликовете за тези думи, могат да бъдат използвани за да вземе правилно решение какви ресурси да бъдат заделени за подобряване на ранкингите.

Top Page Queries в Query Reports

В миналото Уебмастър тулс, показваше само цялостно Топ query-тата. Но сега сега можете да разбирате вашите топ query-та по вашите топ страници. Отивате в Search Query репорта и цъкате на „Top Pages“.

Top Page Queries в Query Reports

После можете да цъкнете, на което и да е било от URL-тата отдолу в репорта, за да видите топ query-тата, които са довели посетители към тази страница от търсачката Google.

топ query-тата, които са довели посетители към тази страница

И после, цъкайки на определено query, ще ви даде пълен детайлизиран списък за съответната страница.

цъкайки на определено search query

Можете също и да направите малко по-обстойно филтриране вече по типа на търсене, по локация и размер на трафика, в допълнение към филтъра по календарни дати.

по-обстойно филтриране по типа търсене, по локация и размер на трафика

URL Redirects в Link Reports

Google решиха също и да показват и включват URL препратки в link репортите. Те казаха така:

Линковете към вашия сайт вече показват, когато определен URL пренасочва. Ако съществува линк към вашия сайт, който сочи към URL1, който пък сочи към URL2, сега вече показваме връзката между URL1 и URL2, като междинна връзка. Добавихме и „Download all links“ опцията към всички таблици с линкове обвързани с вашия сайт.

URL Redirects в Link Reports

Резюме и Изводи

Така детайлизираната информация отива отвъд всичко, което можете да направите и с най-добрите филтри и цели поставени в Google Analytics, включвайки цифри от всички търсения и какво всяка страница получава от това. Има дори и филтри за трафик по местонахождение (локация) – наистина удобно за хората, на които им се налага да си купуват повече AdWords. Сега вече могат по-лесно да видят къде точно да си таргетират публиката.

А информацията за връзките показва вече, когато се правят препратки – въпреки че използването на термина „междинни“, донякъде подсказва, че не биват виждани като толкова важни, колкото директните линкове.

Наистина добър ъпдейт, Google. Браво!

14 коментара на “Google Webmaster Tools включва вече Топ Страници и URL препратки”

 1. Tweets that mention Google Webmaster Tools включва вече Топ Страници и URL препратки | SEOптимизация -- Topsy.com каза:

  дек. 16, 10 в 11:13

  […] This post was mentioned on Twitter by Виталий Кулёв, Evgeni Yordanov, Cooler-Designs.com, SEОптимизатор, SEОптимизатор and others. SEОптимизатор said: Google Webmaster Tools включва вече Топ Страници и URL препратки http://goo.gl/fb/Dk3X4 […]

 2. Васил Тошков каза:

  дек. 16, 10 в 13:01

  Започнаха да добавят наистина полезни инструменти в GWT. До сега не съм го използвал, защото не виждах с каква информация може да ми помогне. Но това е добро и ще взема да добавя няколко сайта.

 3. инж. Евгени Йорданов каза:

  дек. 16, 10 в 14:51

  Ами Васко, аз го ползвам от няколко години Webmaster Tools-а, и с времето доста го подобриха и дават наистина релевантни съвети вътре. Например за PageSpeed-а, за Duplicate content-а… най-малкото можеш да видиш реално колко страници имаш в Main index-а. И т.н.

 4. Васил Тошков каза:

  дек. 16, 10 в 15:15

  За PageSpeed е спорно колко е вярно, тъй като при мен бавните сайтове ги дава бързи и обратното. Това за Duplicate titles и т.н е полезно, но аз използвам само системи, при които просто няма как да се получи.

  Единственото полезно, за мен и според мен са всички тези доклади за връзки, ключови думи, позиции и т.н. Това не може да се вземе от другаде, защото е от базата на самата търсачка и е безценно.

 5. инж. Евгени Йорданов каза:

  дек. 16, 10 в 16:43

  Our preciousssssss…. :)

 6. Стамен Стаменов каза:

  дек. 17, 10 в 08:47

  Аз нещо не виждам тези картинки, които виждам тука като интерфейс на тази услуга предложена от Гугъл. А уж влязох на точното място. Линк бихте ли дали…

 7. инж. Евгени Йорданов каза:

  дек. 17, 10 в 10:19

  Здравей, Стамен.
  Няма как да не ги виждаш, след като аз ги виждам, а съм също в BG. Трябва да влезеш на някой от сайтовете, които си си добавил в Google Webmaster Tools и да отидеш отляво на менюто „Your site on the web“, и оттам да разгледаш първите 2 под-категории. За тези става въпрос: „Search queries“ (таба „Top Pages“), и за „Links to Your site“ (секция „Your most linked content“ трябва отдолу да цъкнеш „More »“ линка за да ти се покажат всички линкове).
  Пробвай пак :)

 8. Гошо каза:

  дек. 17, 10 в 20:02

  Супер полезно! Благодаря, Евгени. Когато намеря и секунда, се забивам в новия Уебмастър Тулс :-)

 9. Стамен Стаменов каза:

  дек. 17, 10 в 20:12

  Зацепих как става. Сега пак няма да спя цяла нощ – а и пиене не съм си взел – хихик? Чай да звънна на жена ми да вземе нещо :))

 10. Стамен Стаменов каза:

  дек. 17, 10 в 20:53

  Евгени дали си запознат с един фокус дето го видях наскоро. Гугъл празнуваше наскоро 10 годишен юбилей на Адсенс или Адуърд не помня….и в един клип май всеки може да добавя домейна на сайта си – все едно Гугъл го поздравява него – домейна де. Дали си чул нещо за това :)

 11. инж. Евгени Йорданов каза:

  дек. 18, 10 в 10:41

  Има такова нещо. Да. И повечето хора, обаче не могат да си свалят видеото. Но има и такива, които са успели:

 12. Стамен Стаменов каза:

  дек. 18, 10 в 11:02

  А успокои ме :)

 13. Петър Биволарски каза:

  дек. 18, 10 в 17:42

  Много добър ъпдейт наистина! Само не знам защо държат хем analytics, хем webmaster tools, вместо да ги обединят в едно.

 14. инж. Евгени Йорданов каза:

  дек. 19, 10 в 22:59

  Петър, държат ги като 2 отделни инструмента, защото реално това са области за различни отдели в уеб дизайн фирмите. Webmaster tools-а е по-скоро за development отдела за да се идентифицират проблемите в самия уебсайт. Докато Analytics-а е софтуер за анализи, който основно се използва от маркетинговите и планови отдели на фирмите. Това, че в България на 1 човек му се налага да ползва няколко от тях едновременно, не означава, че в чужбина правят така :)


%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
Какви Социални Фактори използват от Google и Bing

Широко е разпространено мнението, че търсачките взимат предвид сигнали, от популярните социални мрежи, в своите алгоритми. Все пак милиони линкове...

Затвори