Google TrustRank

Google TrustRank

Смята се, че Google използват алгоритъм наречен „TrustRank„, чрез който търсачката определя истинската стойност на даден сайт. Определя в каква степен той би бил полезен за потребителите, определя какъв брой потребители биха получили дивиденти от посещението на сайта, както и много други фактори. Trust Rank е различен от PageRank. Понякога TrustRank бива сравняван с PageRank на домейна и въпреки, че в това има някакъв резон е добре да знаем, че между двата алгоритъма има повече разлики отколкото прилики. TrustRank е създаден за изчистване на SPAM-а от индекса, като за целта се използва идеята, че хубавите сайтове, рядко слагат връзки към лоши сайтове.

Значимостта на различните Ranking фактори през годините и израстването на TrustRank

През 2009г Google получи патент за Trust Rank. В патента се разглеждат възможни връзки на Trust Rank (ниво на доверие) с потребителите даващи оценка на уеб страници с помощта на анотации (рейтинги и ревюта). 

Search result ranking based on trust
Invented by Ramanathan Guha
Assigned to Google
US Patent 7,603,350
Granted October 13, 2009
Filed: May 9, 2006

A search engine system provides search results that are ranked according to a measure of the trust associated with entities that have provided labels for the documents in the search results. A search engine receives a query and selects documents relevant to the query.
The search engine also determines labels associated with selected documents, and the trust ranks of the entities that provided the labels. The trust ranks are used to determine trust factors for the respective documents. The trust factors are used to adjust information retrieval scores of the documents. The search results are then ranked based on the adjusted information retrieval scores.

Основната идея на Trust Rank патента е че съществуват много експерти по различни въпроси в различните сайтове. Тези експерти имат свои страници и участват в обсъждания в блогове, новинарски сайтове, форуми и социални мрежи. Имено анотациите и етикетите оставяни от тези експерти биха могли да бъдат използвани от търсачките за преразпределение на рейтинга в резултатите от търсене. 

Концепцията на TrustRank-а

Един от важните елементи, за да сe определи един сайт като авторитетен е TrustRank (освен от Google, подобен метод за определяне доверието към даден ресурс се използва и от Yahoo).

Свалете оригиналната публикация към патента за TrustRank оттук:

[download id=“2″ format=“1″]

 

В оптимизацията има начини, да се получи TrustRank, чрез определени техники, чрез които да се демонстрира на търсачката важността и стойността на вашия сайт.

TrustRank има няколко аспекта. Един от начините да добиете добър TrustRank е да работите над сайта си последователно и упорито, добавяйки само качествени връзки, обновявате съдържанието и не използвате забранени техники (или да не ви хванат ако използвате  ). Сайт с висок TrustRank почти никога няма да влезе в Sandbox и обратното сайт в Sandbox почти сигурно е с лош TrustRank.

Има ли други фактори които да помагат за повишаването на TrustRank ? Сред различни източници изчетох доста неща, но все пак ето основните предложения, събрани в списък :

 1. Дълъг период на регистрация на домейна – почти навсякъде се препоръчва ако имате възможност и сериозни намерения за сайта си да направите или удължите регистрацията на домейна си за 10 години
 2. Наличие на SSL сертификат – хубаво е и да не забравите да го продължите
 3. Използване на Hacker Safe услуги и наличие на Hacker Safe лого на сайта – всякакви връзки и сертификати от различни Kid Safe, Family Safe и Family Friendly сайтове са повече от добре дошли.
 4. Лесно достъпен реален адрес (не само пощенска кутия) – използването на микроформати, ако не помага, поне не пречи
 5. Отделна страница за политиката за защита на данни – Privacy Policy
 6. Лога и сертификати на големи membership sites – BBB, търговско-промишлени палати, платежни системи и фондации (линкове от фондации или сайтове които благодарят за даренията са страхотно вкусно нещо, на изключително прилична цена :-) )
 7. Входящи връзки от сайтове с висок TrustRank (да си дойдем на темата :-) 

А ето ги и на картинка:

Фактори за подобряване на Google TrustRank

Тези няколко дейности могат да покажат на Google, че сте сериозни по отношение на присъствието Ви в интернет, и че имате желание да покажете качествена информация на потребителите.

Източници: SEOM, Oggin, Wikipedia

И за финал, ето какво казват и от Google, преди време, в посока на този фактор – TrustRank (видео):

<

p style=“text-align: center;“>

21 коментара на “Google TrustRank”

 1. Костадин каза:

  юли 30, 12 в 13:30

  Поздравления за полезната статия.
  Бих искал да добавя още един фактор за повишаване на TrustRank

  1. Верификация на авторство.
   Става въпрос за това да свържете акаунта си в Google+ с вашия сайт.
   Логично е Google да вярва повече на хора заставащи зад думите си, отколкото на тези които седят в анонимност.
   Този фактор вярвам, че все повече ще влияе за това сайтовете ви да се класират на по-добри позиции в Google.
 2. Калчо каза:

  юли 30, 12 в 14:17

  С последното и свързването към Google+ не съм особено съгласен. Наскоро един доста качествен сайт бе ударен от пингвина. Хрумна ми да си сложа връзка към Google+ профила и да видя какво ще стане. Резултатъ бе, че падна с още 50 места надолу.

 3. маг.инж. Евгени Йорданов каза:

  юли 30, 12 в 14:53

  Това е просто кофти късмет, приятелю. Това спадане няма общо с Authorship и Google+

 4. Работа от вкъщи каза:

  юли 30, 12 в 16:26

  Това значи ли, че ако имам домейн зад прокси той няма да стане тръстед? Мога веднага да дам пример с такъв, :) а той си е доста силен сайт.

  Има ли безплатни алтернативи на тези хакер сейфти сертификати?

 5. маг.инж. Евгени Йорданов каза:

  юли 31, 12 в 16:46

  Не, не означава това.
  А колкото до сертификатите, евтини варианти за тях няма :(

 6. seo Георги Стефанов каза:

  юли 31, 12 в 12:48

  Това Калчо, приятелю, е така защото не си авторитетен автор. Когато Google започне да слага твоя снимка в резултатите от търсене (SERP) пред твоя публикация, това е знак, че започва да те приема, като доверен автор. Например потърси за „регистриране в търсачки“ и в момента на трета позиция се вижда моя публикация със снимка от Google+. Не знам до колко помага, но със сигурност няма да навреди ;)

 7. маг.инж. Евгени Йорданов каза:

  юли 31, 12 в 13:29

  Жорка, той да напише ако иска и името на тази статия „trustrank“, „google trust rank“ или каквато и да е друга комбинация, ще му излезе тази статия, заедно с моята снимка и микроформати в търсенето. Та микроформатите, са голяма магия…

 8. Kipo каза:

  юли 31, 12 в 16:02

  Благодаря за полезната информация, която предоставяте за пореден път. Много ми е интересно дали тази метрика ще навлезе. Отностно авторството, написах последата седмица 2 статии с направени микоформати и се надявам да се покажат в SERP. Предполагам че трябва да мине време което вече зависи от конкретния сайт нали така?

 9. маг.инж. Евгени Йорданов каза:

  юли 31, 12 в 16:05

  Реално, тази метрика е стара вече. Патента им беше одобрен през 2009 година. Просто тъй като напоследък ме питаха по въпроса, реших да хвърля малко светлина върху този trust rank и какво представлява той в детайли.
  Иначе, за отразяването на микроформатите, да трябва да мине малко време преди да се индексират. И е добре по-голямата част от сайта да е с интегрирани микроформати, за да може Google по-лесно (по-бързо) да ги хване нещата и да ги покаже в търсачката.

 10. Коко Иванов каза:

  авг. 22, 12 в 10:28

  Вариант за докарване на trust rank е да се правят сайтове, които съобщават за новини от малък мащаб, да кажем регионални. След това да се предоставят на по-големите новинарски агенции и те ако сложат линк към теб, всичко се получава :)

 11. Иван Домусчиев каза:

  авг. 24, 12 в 19:54

  Добре, а този Google Trust rank валиден ли е за малките сайтове, тъй като те по подразбиране трудно биха хванали подобен ранк. Говоря за сайтове в не дотам конкурентни ниши или не комерсиални. Например, сайт за снукър или някакъв подобен спорт.

 12. Santosh Mishra каза:

  авг. 26, 12 в 09:17

  Matt Cutts is a lead ‘Spam Engineer’ in Google, and how can he deny that Google is not taking SEOs as spammers? Anyone who will try to getting close to Google algorithm or say the original vision of Larry Page and Sergey Brian that how the web should be organised, will be considered as spammers. This is my finding.

 13. Лили Боянова каза:

  авг. 28, 12 в 06:28

  Преди малко прочетох тази статия и поразтърсих малко в нета. Точно преди 4 години Огнян Младенов е написал статия за тръст ранк, обяснявайки колко е важно да се работи в тази насока.

 14. маг.инж. Евгени Йорданов каза:

  авг. 28, 12 в 09:29

  Така е, Лили. Моя добър приятел Оги, наистина е писал по въпроса преди време. Именно, защото той е писал за това преди време ме вдъхнови и аз да драсна няколко реда по въпроса, сега, след всичките промени в алгоритъма и т.н. Като за база са ползвани неговите размишления и на някои други колеги, разбира се. То си е указано към края на статията, откъде са използвани източници за написването й.

 15. Анонимен каза:

  авг. 31, 12 в 10:58

  И от мен поздравления за хубавата статия! :)

  Между другото Гугъл тачи сайтовете, които използват негови услуги. Например, ако в сайта си ползвате клипове от ютюб или имате гугъл+ бутон и адсенс профил, gmail акаунт и т.н, тоест услуги, които се предлагат от Гугъл, търсачката ще по-благопрятно настроена към Вашия сайт.

 16. Димитър Георгиев каза:

  сеп. 11, 12 в 16:20

  Хубаво е Евгени, че най-накрая някой е написал нещо подробно по темата, че май бях кът подобни материали. Поздравления и благодарности от мен.

 17. Петко Никифоров каза:

  сеп. 11, 12 в 20:54

  Прекрасна статия и написана на много разбираем език. Научих нещо ново, благодаря!

 18. Петър Амеров каза:

  сеп. 17, 12 в 08:25

  Статията е мн интересна – дадохте ми тема за размисъл. Добра работа.

 19. Vladokan каза:

  окт. 24, 12 в 19:43

  Полезна информация! Благодаря!

 20. Mery каза:

  ное. 14, 12 в 15:34

  Много хубава и полезна статия. Аплодисменти за автора. Съгласна съм и с мнението на Анонимен. Google обича да се саморекламира. Така че пробвайте, много бързо ще усетите разликата. Хубаво е и да поддържате профила в Google +. Пускайте редовно ценна информация там.

 21. Живко Сталев каза:

  ян. 18, 13 в 14:24

  Естествено, че в Google има завидна доза егоцентризъм, колкото повече негови приложения се използват, толкова по-благоприятно би се отнесъл към дадения сайт.Колкото до TrustRank-а, според мен той до голяма степен е релевантен на това, до колко е полезен сайта ви за потребителите.


%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
Граватар картинка
Граватар (Gravatar) и какво значение има той за WordPress?

Тъй като доста често ми се случва да ме питат "Какво е Gravatar?", "Как да си сложа снимката до коментарите?",...

Затвори