Google+ Plus: За и Против

Google+ Plus: За и ПротивПоредният опит на Google да създаде своя социална мрежа, която да бъде конкурент и дори по-добра от Facebook се казва Google+Google Plus представлява най-образно казано хибрид между социалната мрежа, Facebook и микроблогът,  Twitter. Още с появата на тестовата си версия, Google+ предизвика множество дебати „за“ и „против“ съществуването си. Това няма как да не ни прави впечатление тъй като Facebook и Twitter биват заливани всяка минута с теми свързани с разработката на Google. Спекулациите около Google Plus обаче стават толкова много и толкова наивни, че започват да омръзват. Но нека трезво да видим, какво повече ни предлага социалната мрежа на най-голямата онлайн търсеща машина в света.

Таргетиране. Нещото, което на мен лично ми допада много е възможността да таргетираме своите съобщения към точно определен кръг от хора, които се смята, че се интересуват именно от дадената новина или съобщение. Това става чрез така наречените „Circles“, които дават възможност да създаваме кръгове от хора свързани по даден критерий, а след това да изпращаме своето послание към най-подходящите от тях. Един доста тънък и добър опит да се избяга от Spam Feed Effect-а.

Бранд присъствие. Тук определено Google+ ще извади доста силни козове. Един от тях е локализирането и извеждането на карта с местоположението на дадения обект. Едно обаче е сигурно – всичко свързано със социалните мрежи и комуникацията на брандовете чрез тях, ще се промени и то в много положителна посока, както за потребителите, така и търговците.

SEO. Е тук няма как да си помислим, че Google+1 бутоните и споделянето на линкове в Google+ ще повлияят на SERP. Това определено ще се случи, но въпросът е дали няма да доведе до появата на Black Hat SEO Tactics. Или както твърдеше един блогър: „I think it sucks. Social networks are a failure in the serious business world. This will only means that part of seo will be employing people to press plus 1 buttons on different IP ranges. Just wait till the plus 1 services come out in droves!“


Hangout. 
Това е чисто и просто видео чат, в който могат да се включат много хора. Според Google това ще бъде убиецът на Skype, но както стана ясно наскоро, Facebook също приложиха същата опция за своите потребители. Дали обаче произведението на Microsoft и Facebook ще бие това на Google+ по качество предстои да разберем.

Huddle. Отново подобно на Skype, можем да направим така, че множество потребители да се обединят в една чат стая и да обсъждат дадена тема. Този вариант е подобен на Hangout, с тази разлика, че нямате визуален контакт един с останалите участници в разговора.

Spark. Това за мен е най-приятната част от Google Plus. Чрез Spark функционалността, вие можете подобно на Twitter #hashtags, да избирате какви трендове или новини да следите. Така например, можете да си настроите потоци в Spark на тема „Маркетинг“ или „шивашки услуги“. Абе, представете си един екстравагантен RSS.

Как ще се развие Google+ и дали ще успее да измести Facebook като основна социална мрежа в световен мащаб предстои да видим. Хубавото тук е, че по тази платформа е мислено доста, а перспективите Google да затворят цикъла и да сведат потребителското използване на уеб пространството до тяхната социална мрежа са доста големи. Само си представете, че не ви се налага да отваряте нови програми, табове или браузъри, за да намерите информация, да разговаряте с приятели или просто да прочетете новините? Едно е сигурно – Google+ не е направен в Китай, а е Original Branded и върху него е мислено, а не е копирано!

Оригинал: Млад Маркетинг

 

3 коментара на “Google+ Plus: За и Против”

 1. Димитър Георгиев каза:

  юли 15, 11 в 18:19

  Според мен Google+ има най-силния коз чрез +1 за SERP. Както и преди, SEO-тата и донякъде онлайн маркетолозите ще вкарат всички останали там. Просто в момента за фирмени дейности сякаш няма много място(не съм и търсил аз толкова), но мисля това ще се промени с времето.

  За сметка на това ФБ си остава същия спамърски и бъгав сайт…да не ми се сърдят феновете му, но ми писна от грешки за щяло и нещяло.

 2. Борислав Кирилов каза:

  юли 16, 11 в 17:38

  G+ ми харесва защото:
  – това, което пиша не остава в някаква дигитална крепост контролирана от някой друг. Това, което искам може да бъде намерено и прочетено;
  – ако искам да следвам някого, не му ставам „приятел“ и не съм натрапник на чужда маса, а просто един слушател на публичен семинар;
  – ако някой ме следва, това е негово решение и винаги може да го промени;
  – принципа „С непознати не се запознавам.“ не важи.

 3. Лазар Белев каза:

  авг. 26, 11 в 12:14

  Google+ не е лоша идея, но единственото, което показва гугъл с въвеждането му е, че признава пред всички, че колкото и да са интелигентни ботовете му, те не могат да разберат кое е ценното за хората съдържание. С бутона +1 единствено ще доведат до организирани групи и профили които да манипулират по изкуствен начин гласуване, от там авторитет, от там качване в SERP. И когато видят, че така не става ще го премахнат. То и за това още е тестова версия. ;)


%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
SEO специалистите: Калин Каракехайов за SEO оптимизацията

Най-добрия шахматист сред SEO-тата и най-доброто SEO сред шахматистите - Калин Каракехайов е днешният ни гост. Ето какво пише един...

Затвори