Google Penguin ъпдейт: Какво трябва да знаем за Пингвина и Как да се предпазим от него?

След като Google пуснаха Пингвин Ъпдейта или още Penguin update, доста хора изреваха, че качествени сайтове изчезват от СЕРП-а, а на тяхно място идват спамърски или такива без съдържание и линкове.

Според мен Googe разсъждават по следният начин:

Ако един сайт има малко съдържание, той няма да се класира добре. Но ако един сайт има малко съдържание и огромен брой линкове, значи неговият собственик/администратор е SEO човек, който се опитва да манипулира резултатите, като се опита да „вдигне“ сайта си, като по този начин привлича повече посещения към него. Дали сайт с малко съдържание, който се намира на топ позиция би бил по-полезен на потребителите в сравнение със сайт, изключително богат на съдържание и не дотам много линкове? По-скоро не.

Google Penguin ъпдейт: Какво трябва да знаем за него и как да се предпазим?Тук обаче бързам да вмъкна нещо поне за мен много важно. Според мен не многото линкове вредят на сайта, а времето в което ги получаваме. Wikipedia е сайт с огромно количество линкове към себе си. Защо той не е наказан? Защото според мен линкове към Wikipedia се добавят постоянно и регулярно. А не както правят повечето SEO специалисти – за 2-3 месеца изсипват един самосвал линкове към сайта който оптимизират и после го за*бават.

Разбира се, все пак родните (а и не само) SEO специалисти работят с клиенти, гонят се срокове, спазват се договори и неустойки, гарантират се позиции и т.н.

Забелязвам още нещо интересно, което смятам, че влияе силно негативно, а именно – използването на един и същ anchor text.

В България има над 40 директории за статии. Същите тези потребители пускат материалите си във всичките 40+, като текстовете са качествени и уникални. Но както казах линковете към сайтовете им са еднакви. На всичкото отгоре във всяка една директория има над 10 пуснати статии на една и съща тема от един и същ потребител. Във всички тях anchor text-а на линковете към основния им сайт е един и същ.

Това нормално ли е? Изглежда ли естествено отстрани? Разбира се, че не и Google го вижда най-добре. Лично съм проверявал резултатите на тези сайтове и трябва да ви кажа, че са доста далеч от първото място.

А някой да ви е казвал, че най-важното нещо в SEO е всичко да изглежда натурално?

Разводняване на анчора по род и число? Пълен и кратък член?

Пример: лаптоп, лаптопи, лаптопите, лаптопа, лаптопът.
Пример: картичка, картички, картичката, картичките.

Разводняване на анчора като добавяме думи пред и зад основната ключова дума?

Пример: евтини лаптопи, бърз лаптоп, весели картички, забавна картичка.

Използване на синоними? Това липсва изцяло. Ако някой не знае – Google знае синоними. Напишете в Googe „детски колички“ и ще видите сайтове, чийто тайтъли са с „бебешки колички“.

Ако имате пострадал сайт от Пингвина – не мога да ви помогна. Така казано, не мога да ви дам рецепта как да излекувате сайта си, но мога да ви дам рецепта как сайта ви да не се „разболее“ от пингвински вирус.

Това, което ще напиша важи изцяло за нови сайтове и съм почти сигурен, че ако се спазва няма да има пострадали.

1. Независимо от тематиката на сайта – фирмен или информативен – задължително да се направи блог. Трябва ви съдържание и блога е най-добрият начин да се сдобиете с такова, а и затвърждава авторитета ви пред посетителите и бъдещите и настоящите клиенти.

2. Не пишете глупости в блога си, само и само за да натрупате някакво съдържание. Тук съм на мнение, че копирайтърите няма да ви свършат работа, защото те просто разтягат локуми. Пишат глупости по дадена ниша, докато не се съберат 300 думи за които им е платено.Трябват ви специализирани статии. Такива, които съдържат специфична информация за нишата ви. Опитайте се на лист хартия да си отбележите на какви теми може да се раздели вашата ниша и пишете за тях. Ако не можете да се справите ползвайте специализирана литература от книжарници или библиотеки. Или дори учебници. Ако решите да плагиатствате проверете дали съдържанието е уникално! Ако не е – преразкажете статията.

3. Социална активност. Направете си 2-3 или повече спамърски акаунта. Освен вашият основен, който е задължително да го имате. Измислете някакво провокативно име на спамърските ви акаунти и започнете да следвате хора – който ви падне. Ще видите, че след време, част от тези хора ще започнат да следват и вас. Когато напишете нов пост – задължително споделяне в Twitter с всички профили. Същото важи и за Google+.

4. Добавяне на линкове към сайта ви. Тук трябва да се внимава доста. Както казах по-горе – най-важното е всеки един линк да прилича на натурален. В този ред на мисли, едва ли 20 блогъра ще решат да напишат статия за сайта ни в един и същи ден. Предполагам, че ме разбрахте. Аз съм на принципа – всеки ден по една статия. Максимум до 2! Не повече. И съм напълно наясно, че изкушението е адски голямо, когато имаш ресурс и си мислиш, че като изсипеш 30 статии за 1 ден ще скочиш с 50 позиции нагоре. Пак казвам – според мен, това е адски грешно.

Друго важно за линковете – забравете обикновенните директории! Естествено ли е според вас потребител сам да прави регистрация на сайта който харесва? Едва ли. Аз поне не регистрирам в директориите сайтовете, които аз харесвам. Следователно – всяка една регистрация на сайт в директория е опит за манипулация = наказание!

5. Когато сте решили да създавате сателити. Нека сателита бъде досущ като основния сайт. Богат, информативен, пълен с уникално и качествено съдържание. Линкнат добре. Сателит с по 1 статия е грешно. Но вие си знаете най-добре.

Google от край време изхожда от добре познатата ни фраза:

Позициите на един сайт се определят от това какво ние говорим за себе си и от това какво говорят другите за нас.

Под „какво говорят другите за нас“, Google имат предвид какви натурални линкове се добавят към нас. А не това, какви големи SEO специалисти сме и с колко сателити блога разполагаме.

Точно за това Google започнаха да режат сайтове, които си личат, че са SEO сайтове.

Според мен SEO се превръща в театър и само добрите актьори могат да се нарекат SEO спецове. Останалите се причисляват към графата SEO спамъри.

Да вземем например сайтовете на Apple, Microsoft, Facebook и т.н. Вижте колко хиляди или стотици хиляди линкове имат. Всичките тези линкове са натурални, идват от хора, които споменават въпросните брандове в техните публикации/сайтове и т.н. Точно това поражда доверие в търсачката – линкове от публикации, а не от директории и линкове, които се добавят постепенно и регулярно, а не изсипани 2000 линка на веднъж и после нищо.

И няколко финални изречения за завършек:

Google не харесват SEO специалистите! За да се ранкне вашият сайт добре е необходимо да се правите пред Google, че не сте SEO, но да си имате SEO уменията в главите си и да ги използвате по възможно най-тънкият начин. За Google SEO = спам. Не че няма добри хора, но голяма част от специалистите минават на тъмната страна на силата, тоест използват уменията си за спам и лични облаги. А основно Google се опитват да показват възможно най-полезните за потребителя резултати. Точно за това е необходимо да бъдем актьори – ако трябва да се изразя по-философски :)

Автор: Андрей Димитров

63 коментара на “Google Penguin ъпдейт: Какво трябва да знаем за Пингвина и Как да се предпазим от него?”

 1. Андрей Димитров каза:

  май 03, 12 в 08:56

  Изненадан съм приятно, че споделяш моите разсъждения Евгени!

  Сърдечно благодаря! :)

 2. маг.инж. Евгени Йорданов каза:

  май 03, 12 в 08:59

  Е, моля ти се. Добри и достатъчно задълбочени разсъждения. Заслужаваше си да го пусна тук. Аз трябваше и да те предупредя, че го пускам, малко съкратена версия на твоята статия, но така и не ми остана времето…

 3. Лазар Белев каза:

  май 03, 12 в 09:17

  Определено нов прочит на класически SEO – постулати, които за съжаление една огромна част от хората определящи себе си като оптимизатори, в това число и аз, пренебрегвахме много дълго време. А не е като да не ги знаем, просто не се налагаше да бъдем прекалено стриктни в прилагането им. За което и пингвина ни накара да си платим.Бялото SEO ще търпи ренесанс както изглежда ;)

 4. маг.инж. Евгени Йорданов каза:

  май 03, 12 в 09:27

  Прав си Лазаре. В крайна сметка си има едни добри практики, които трябва да си се спазват. Но наистина някои оптимизатори просто пропускаха да се занимават с това, въпреки препоръките. И сега бяха отрязани.

 5. Петър Симеонов каза:

  май 03, 12 в 10:16

  Всичко разбрах само не и това защо напред излизат точно сайтове, които отговарят на описанието по-горе. По първи места се виждат сателитки с една – две публикации, минали през директории и социалки с един анкор.

  Ако може да попитам и за вашето мнение. Има ли реален спад на всички сайтове, ползващи wordpress или не?

  Благодаря предварително :)

 6. Фасулко Коматков каза:

  май 03, 12 в 10:46

  Хаха…браво! Затова ви чета…

 7. Nanko каза:

  май 03, 12 в 11:18

  Българските директории не са много. А и от опит мога да кажа, че има ефект от тях.

  Заинтригуваха ме 40+ директории за статии. Къде мога да ги видя всичките?

  И още нещо. Това за разводняването на анчор-а не го знаех. Задължително ще го използвам :)

 8. Андрей Димитров каза:

  май 03, 12 в 11:19

  @Nanko, заповядай: http://statiiki.com/dirs.php

 9. detence.com каза:

  май 03, 12 в 11:37

  Изключително полезна статия, благодаря за споделеното!

 10. Лазар Белев каза:

  май 03, 12 в 14:35

  Петър Симеонов, аз лично на WP имам няколко сайта – и този, който пострада беше с доста уникалн съдържание – от типа на 20-25 статии 350 – 600 думи. Беше млад сайт на един месец с 15 линка от директории за статии и добри заложби. Но дойде пингвина и изчезна изобщо от първите 500 резултата. В същото време сателтитката също на WP, също с 15 лика от същите статии, но с 3 статии всичко на всичко си се задържа стабилно и хич не и пука, от полярните птичета. Айде кажи ми къде е логиката? Единствената разлика беше, че на първия имаше доста вътрешни линкове между статиите с еднакъв анкор. А друг мой блог на wordpress – около 65-70 уникални статии си стои съвсем стабилен даже отбеляза ръст. Каква е логиката не знам. Май го отнесоха само младите сайтове с много бързи линкове. А на първа страница излязоха някакви странни WP дето до този момент не са били и в първите 100 резултата, нямащи и 2 статии …… Мистерията става пълна.

 11. Калоян Косев каза:

  май 03, 12 в 16:15

  Тия от Google са опасни обаче… с тоя Пингвин направо ме счупиха.. кой знае какво още ще измислят в най-скоро време :Pp
  Браво за статията, доста полезни съвети си споделил и на мен лично малко по малко ми се изясниха вече някои неща :)

 12. маг.инж. Евгени Йорданов каза:

  май 03, 12 в 16:58

  Опасни, не опасни… това реалността, в която живеем :)

 13. Димитър каза:

  май 03, 12 в 19:22

  just follow the rules :)

 14. Сибо каза:

  май 04, 12 в 11:29

  „Друго важно за линковете – забравете обикновените директории!“
  Ако има обикновените директории, тогава може ли да ми кажете кои директории са необикновени! ;)

  „Следователно – всяка една регистрация на сайт в директория е опит за манипулация = наказание!“
  Един не съм видял смъмрен ;), че има линк в DMOZ или просто тази директория и още 10-15 спадат към категорията „необикновени“ в които някой фен на сайта случайно го е прибавил защото му е харесал.
  И ако всичко е манипулация как например директориите в този лист directoryroll.com имат сравнително добри показатели. Не трябва ли директории било то обикновени или необикновени отдавна да са изчезнали, а по мое наблюдение те продължават да си се множат (изключително много в Индия) и да си вземат малко или много от трафик-баницата. ;)

  А за платената директория на Yahoo, не вярвам да има наказание за линк от нея, по вероятно Google просто да не го взема под внимание, но за сметка на това Yahoo ще те вижда някак си по-добре ;),нищо че е много по слаба търсеща машина.

  Има още много чуденки и питанки, но коментара стана много дълъг. ;)
  Сибо SEO не-специалист

 15. Костадин каза:

  май 04, 12 в 16:55

  Много полезни разсъждения има в статията, които ме накараха да се замисля и да осъзная някои неща за които не се бях досещал. Точка втора „Не пишете глупости в блога си“ много ми хареса, и се радвам че най-после Google предприема стъпки, да оценява найстина полезното съдържание, а не статии с ключови думи написани като серия от сапунен сериал.

 16. Директория за сайтове каза:

  май 05, 12 в 09:00

  Доста добре написано. Иначе този Пингвин само омаза serp-а…

 17. Ивайло каза:

  май 05, 12 в 15:46

  Много много хубави неща си написал евала. Ама някои от тези неща винаги са се говорели, като натурални линкове, а всички пишат един и същ анхор и сайтовете им се класират по-добре. Аз какво съм забелязал – един сайт със страшно много и уникално съдържание който беше 1 стана 4. Аз наскоро разводнявах линкове за един сайт и сега като се замисля той се дигна с няколко позиции, и други без разводнени паднаха с няколко. И все пак сайт който беше наказан заради фрейм, вече не е и стана на 3-4 позиция в конкурентна ниша, със линкове от малоумни статии и до колкото гледах линковете бяха е еднакъв анхор. Г явно много неща са измислили, но аз съм за едно съгласен – има сайтове в които НЕ може да има много съдържание и точно един такъв който беше набухан изпадна. Също лнкове от статии, които никой никога не намира, трябва да не се вземат под внимание от Г. Но за тези неща ми се струва че на Г му е много рано да ги контролира, защото няма как всеки да пиши статии в много посещавани сайтове, и статиите му да се намират от Г, хората да се задържат на тях и след това да отиват в основния сайт и там ПАК да се завържат. Звучи прекалено. Ще видим дали безсмислените статии и лнкове с еднакъв анхор са проблема му :D.

 18. Николай Николов каза:

  май 06, 12 в 09:11

  Съгласен съм с почти всичко в статията (най-вече с постепенното линк трупане :)).
  Не мисля, че е много добре да се правят сателити, защото за да станат качествени ще ви отнеме толкова много време и ресурси, че ще е много по-добре да ги вложите в сайта си и да го направите още по-добър.
  Искам да препоръчам и още нещо. Като трупате линкове, нека една част бъдат с вашия домейн или вашата марка. Покажете някой друг брандинг сигналл на Google.

 19. Радост Иванова каза:

  май 07, 12 в 20:17

  Много лошо ме удари Google с Пингвина, като прати доста сайтове с уникално и полезно съдържание назад по ключовите им думи. Повечето са на WordPress, но засега не предприемам нищо, изчаквам да видя накъде ще задуха вятъра, тъй като време за губене имам все още.

  Възможно е опитите за манипулация и ново оптимизиране спрямо новите правила да бъдат отчетени и вече сайтовете да бъдат маркирани като оптимизаторски, което да им навреди в последствие.

 20. Кристиян Луканов каза:

  май 10, 12 в 22:59

  В крайна сметка, достигам до извода, че по-добре да си харча парите и времето по съдържанието, а не по линковете. По добре да дадеш някой друг лев за да си направиш Adwords експеримент и да отделиш един ден да напишеш перфектния пост, който няма нужда от допълване. Това е най-добрата дългосрочна стратегия. Никво харчене на пари по линкове вече!

 21. vodoleq каза:

  май 11, 12 в 10:41

  Добра статия, обяснението за натуралните линкове ми хареса :)

 22. Давид каза:

  май 11, 12 в 11:50

  Ако факторът съдържание играе такава роля отсега нататък, то какво става се случва при един e-shop? Онлайн магазините често са с малко съдържание..примерно колко дълго описание да има една лопата да кажем, не че такъв е точно случая :) При мен струва ми се, един от факторите, заради които ме наказа пингвина е малко съдържание, а повече линкове. Еми повече са, понеже факторите, които са играли роля за сео и са били угодни нему(да не му казвам името) бяха разнообразни и дировете точно си бяха един от основните начини. В дировете, обаче всички знаем, като се добави сайт му се слага home page-a. Сега обаче, много линкове предимно към заглавната страница на сайт с малко съдържание(като е-шоп) за полярния ъпдейт означава, само едно – секира. Егати!

 23. Андрей Димитров каза:

  май 11, 12 в 14:30

  Давид, секири ще има за този, който позволи това да се случи. Защо си мислиш, че като е онлайн магазин задължително трябва всеки продукт да има малко съдържание.

  Виж този телефон примерно: http://shtepsel.bg/htc-evo-3d/

  Щепсел.бг за мен са пример как трябва да е изграден един магазин – подробно, със снимка и с много богато текстово съдържание.

  Естествено, трябва да има и връзки към всеки продукт, иначе не става.

 24. Давид каза:

  май 11, 12 в 21:01

  Като дадох пример с „лопата“ визирах именно онзи тип продукти, за които снимка и текст от 2 до 3 изречение са напълно изчерпателни, по една проста причина..няма какво да се пише за него. Да, някой ще каже-„винаги имам какво да се пише“. Истината е, че не е така. Има неща, за които просто 5 думи и снимка или две са изчерпателни и друго е безмислено. Примерът, който даваш всъщност е за телефон. Само с 1 абзац от техническите характеристики на една съвременна джаджа човек може да напълни една продуктова страница.

 25. Ивайло каза:

  май 14, 12 в 17:58

  Аз съм съгласен с Давид и много пъти съм казвал – за някои уреди не може и не трябва да се пиеше много. Ако ще пишем нещо заради бота, а не заради хората, за мен това е излишно писане.

 26. Ралица каза:

  май 15, 12 в 10:19

  Наистина интересна статия и дискусия.
  При онлайн магазините седи и друг проблем съдържанието в много случаи е дублирано. Едини и същи продукти се продават в много магазии и нама какво да се измисли толкова различно за продуктите.

  Лопата е черна от еди какъв си материал. С дръжка еди си каква.
  Какво повече да кажеш?

  Пингвина засегна и моя магазин. Връзките към него бяха бавно изградени натурални връзки. Сега се налага да започна от начало.

 27. Кънчо Иванов каза:

  май 16, 12 в 14:02

  За подаването по директории и по социалки. Най-логичното нещо, което може да направи някой след като напише дадена статия е да я пусне по колкото се може директории и социалки за да привлече интерес към нея.

  Ако си фирма и пускаш нов продукт, естествено започваш да го рекламираш. Няма никаква логика Google да не взимат под внимание или да наказват за линкове от директории и социалки. Поне ако говорим за естествени неща.

 28. Владо каза:

  май 17, 12 в 22:15

  Като че ли има много истина в статията. Явно нещата трябва максимално да изглеждат естествени, за да е един сайт на първа страница. Дори не знаех за Пингвина, още от Пандата съм изпуснл края на Гугъл. Но пък имам един сайт, който го зарязах по времето на Пандата и от време на време го добавях в някоя директория. Накрая му оправих малко текста и опааа – първа страница на много популярна дума. Странното е че дори на първа страница на най-търсената дума нямам много посещения от тази дума. Но пък на фрази в които е включена направо кърти….

 29. иванов каза:

  май 26, 12 в 22:48

  Първо много полезна информация.Обаче остава въпросът за „хапчето“ което ще излекува нанесените щети.Лично моя проблем е следният: Блогът ми е във всички 40+ СМ,регистриран съм във всички известни директории у нас и повечето на руски.Естествено от един и съши акаунт.Сега ако тръгна да ги променям ще е грешка.Поради естеството на заниманието ми не мога да добавям нова информация всеки ден и да не са глупости( затова се въздържам от това)сега излиза че това ми пречи.Моля, за някакъв съвет какво да правя за напред

 30. Андрей Димитров каза:

  май 28, 12 в 14:39

  @Иванов, моят съвет е да не пипаш сегашните линкове. Направиш ли го – автоматично се издаваш.

  Предлагам ти да започнеш да трупаш линкове от авторитетни блогове/сайтове с много разводнен anchor. Дори можеш да забравиш да линкваш с ключовата дума. Използвай цели изрази, повече думи в линка + кликни тук, там, посети сайта, вижте повече, научи повече и т.н. Възможностите са много.

  Просто бъде артист. Прави SEO така, все едно хората говорят за теб и те линкват. То в това е целият мурафет ;)

 31. Ивайло каза:

  май 28, 12 в 19:47

  И на мен преди 2 дена, ГГ 3 сайта ми удари :D, а 4-ти сайт в който много малко съм правил си седи. Стана ми много смешно, все едно разбра че и 3-та са мои :D, впреди че бяха на 1-ва страница, те си бяха експериментални и общото за всичките е че имаха най-вече линкове от социялнки, естествено с еднакъв анход кл. дума, а 4-тия сайт дето си седи все още и той има от социялни, но с по-разнообразни анходи и към вътрешна страница.

 32. Динана каза:

  май 28, 12 в 22:22

  Определено добра статия! Най-много ми хареса написаното в точка 2, но си мисля използването на специализирана литература за написването на уникални статитии, не е ли отново СПАМЕРСТВО. Нали уникалноста е пътят към успеха, а не плагиатството.

 33. Андрей Димитров каза:

  май 29, 12 в 08:52

  За съжаление, Диана, Гугъл няма как да направи сравнение между плагиатство и уникално съдържание.

  В последният проект който оптимизирах бях намерил доста подробна специализирана литература, която признавам си – исках да изкопирам. Така се случи обаче, че вече ме бяха изпреварили – защото първо проверих целият текст за уникалност. Няма да казвам нишата, нито пък имена.

  Наложи се да преразкажа цялата книга, което ми отне близо месец, но успях да изкарам около 80 уникални статии, които ги разпрделих по сателити и личен ресурс. В този случай не се води плагиатстване. Да му мисли този, който го е направил преди мен.

 34. Ралица каза:

  май 30, 12 в 10:09

  Искам съвет? Не успявам да вдигна сайта след пингвина. Пускам линкове по социалки и блогове. Покачва се малко по накоя клучова дума след което отново пада? Вече не знам какво да правя.

 35. Лазар Белев каза:

  май 30, 12 в 10:33

  Ралица,
  и аз пострадах от пингвина, като за около 25 дни успях да върна сайта на изходна позиция, което струваше около 50-60 уникални статии – 15 в сайта, другите в директории за статии и 6-те сателита, задължително с различен анкор. И всичко това здраво налинквано в социалки. Това е моята рецепта. От днес започвам „лекуването“ и на втори мой сайт който опати от пингвина по същата схема. :)

 36. А. Дюлгеров каза:

  май 31, 12 в 11:49

  Напълно е нормално това, което се случва. Все пак толкова SEO „специалисти“ се навъдиха, че съвсем очаквано си беше да се случи нещо подобно. Моите прогнози сега са, че ще оцелеят само наистина интелигентните и мислещи хора, които са много малко. Всички други ще си заминат лека полека. Добра статия, дано си вземат поука повече хора.

 37. Динана каза:

  юни 01, 12 в 22:01

  Разговарях с доста специалисти, и всички ми предлагаха SEO тактики да издигна сайта си на високо ниво! Според мен това е лудост и ако предлагаш уникална информация ( за което не ми стига времето) а има какво да нашиша, тогава Гогъл няма да те прескочи и ще те отрази. Вместо да пишеше по всякакви форуми и блогове за да печелиш линкове. Но това мое мнение е за форум тема, не искам да оспаммвам тази добра статия!

 38. Ивайло каза:

  юни 01, 12 в 22:44

  Диана, аз не че съм голям рабирач, но преди правих една халаогия и се надявах че ако слагам уникални статии в сайта си ще се издигне пред тези, които нямат но греших. Само с тях не става, но ако слагаш статиите си не в твоя сайт а в други с линкове към твоя ефекта ще е пъти по-голям. Моя сайт с уникални статии + линкове се издигна, но без линкове нямаше да мръдни. Аз като почнах да поизучавам както е това класиране не сайтове, с очите си видях как сайтове с 1 страница съдържание са на 1-ва страница в гъгул, достигнали за няколко месеца. Видях дори сайт копие на начала страница на друг, как в супер конкурентна ниша се появи на водеща позиция и други такива странности, в които сайтове повярвай имаше много копирана информация. А да не ти казвам че тука хората могат със сайтове дето им викат сателити, да ти класират сайта първи, а ти по нормален начин никога няма да намериш тези сателити.

 39. Ивайло каза:

  юни 06, 12 в 08:32

  Един съвет за линкове от статии, тъй като мисля да напиша към 50 статии? Как да процедирам, мисля да слагам по 3 линка: 1. към началната, 2 вътрешна страница, 3 друг сайт (wiki). А въпроса ми е линка към началната страница дали да е само „ключов дума” или при всяка статия да е различен „ключова дума + още нещо” и при положение че ще сложа или лнкове от социялнки? Сайта е нов, нqма наказания oт пингвини, все още :D

 40. Андрей Димитров каза:

  юни 06, 12 в 08:52

  @Ивайло, спри да мислиш като машина. Хубаво си решил да напишеш 50 статии. Постарай се всяка една да линква към различен адрес с различен анчор. Колкото повече се доближават статиите технически, толкова по-голяма вероятност е да те хванат, че всичко е машинално.

  В една сложи само един линк към началната, в друга – линк към вътрешна, в трета – линк към началната и линк към полезен източник (wiki).

  Вариантите са неограничени.

  Бъдете естествени. Спрете да мислите като машини.

  СИМУЛИРАЙТЕ ПОТРЕБИТЕЛСКО ПОВЕДЕНИЕ!

  Всички потребители са различни и линкват различно!!!

 41. Ивайло каза:

  юни 06, 12 в 21:05

  @Андрей, мерси много. Ще оползотворя статиите.

 42. Борис каза:

  юни 11, 12 в 11:34

  От моите сайтове три също бяха пострадали при „пингвина“. Всъщност единия не бе изцяло изгорял, но всички вътрешни страници които се класирваха – прости си изчезнаха от серпа. Вече 20-тина дни – през ден-два пущам статия, линкове към социалки и полека-лека нещата започнаха да си идват по мястото, още далече е от първоначалното както си беше, но ще си дойдат…
  Просто не трябва да се отказвате – навсякъде си го пише – съдържание, социалки, ако е необходимо и може – смяна и на дизайна лекичко…

 43. Димитър Георгиев каза:

  юни 14, 12 в 15:08

  Интересно тогава при коментиране си слагам името…означава ли това, че вкарвам един и същи анкър и то много пъти на ден към моя блог? Има някой противоречия като цяло, но има и хубави неща, все пак дайте да разровим заешката дупка :)

 44. маг.инж. Евгени Йорданов каза:

  юни 20, 12 в 09:01

  Точно това означава, Митак. Само, че не се взимат под такова внимание, защото са nofollow линковете на името ти ;) Google по-скоро се съмнява, когато види много dofollow линкове с един и същи анкор текст.

 45. Теодор Захариев каза:

  юни 15, 12 в 14:34

  Здравейте. След въпросния пингвин, много СЕО медии като SEOmoz споделиха рецептата за излекуването от пингвина. Радвам се че сега мога да се поуча и от наблюдението на българските специалисти. Ще мине време докато направя свои собствени опити и наблюдения, така че се доверявам изцяло на написаното от Вас. Благодаря и Ви пожелавам още много успехи с този сайт не само в България, а и на световната сцена.

 46. Evgeni каза:

  юни 19, 12 в 22:08

  Не ме e страх от пингвините нито от пандите. Но и те си имат цака. Най-простото нещо и винаги работещо е сменям тема-та на сайта, правя промени по навигацията, малко свежо съдържание, събмит на пред-назад, така го лекувам това животно.

 47. маг.инж. Евгени Йорданов каза:

  юни 20, 12 в 08:55

  За България удара и без това не е толкова силен, но в чужбина доста хора гризнаха дръвцето ;)

 48. Димитър Георгиев каза:

  юни 20, 12 в 09:05

  Ок…ами ако са DoFollow коментарите :P

 49. Димитър Георгиев каза:

  юни 20, 12 в 09:06

  А иначе ако ги взема предвид толкова сериозно…ми да спрем да коментираме…отиде по дяволите UGC и WEB 2.0 :))

 50. маг.инж. Евгени Йорданов каза:

  юни 20, 12 в 09:13

  Съгласен съм с теб. Не съм казал, че човек трябва да им се вживява на нещата, като цяло толкова дълбоко в детайли. Но, ако трябваше да се вживява човек, то това е, което би трябвало да гледа. Това имах предвид ;)

 51. Пингвин проблеми | Блогът на Петър каза:

  юни 20, 12 в 15:59

  […] идва 24 април и пингвинът започва да си върши своите работи. Моментално ttplanet […]

 52. Стоян Димитров каза:

  юли 06, 12 в 13:32

  Подозирам, че съм попаднал в ръчичките на пандите, моржовете и на пингвините с един от сайтовете си и от дълго време чета как да нормализирам нещата. Доста от нещата, които са написани тук са полезни и смятам да използвам съветите в бъдеще.

 53. Свилен каза:

  юли 20, 12 в 15:12

  Според мен Г-л с постоянната промяна на правилата, включването на всевъзможни фактори, влияещи върху класирането и повишаване на трудоемкостта на СЕО оптимизацията (заради факта, че писането на уникални статии например е много по-трудоемко от линкването в някоя директорийка тип бизнес каталог или безсмислено насищане с ключови думи, което даваше резултати в миналото) просто иска да направи труда на СЕО оптимизатора по-скъп и да повиши цената му. Така платената реклама би станала по-изгодна за потребителите.

 54. Тодоров каза:

  юли 22, 12 в 08:14

  Щом е създаден от хора, ще открият и тулове за „прескочи пингвинче“ :)

 55. Димитър Георгиев каза:

  юли 26, 12 в 15:53

  Много съм съгласен със Свилен, а факта, че съм и SEO копирайтър май ми е в плюс :)

 56. Васил Димитров каза:

  авг. 27, 12 в 20:09

  Имам чувството, че Гугъл водят анти SEO политика. Има известна логика във всичко изписано и изговорено по темата (не говоря специално за този бог, а изцяло за интернет), но според мен принуждават сайтовете да плащат.

 57. Андрей Димитров каза:

  авг. 28, 12 в 09:29

  @Васил Димитров, много правилно мислиш :) Google не са приятели на SEO-тата, това трябва да е ясно на всички.
  Напоследък има голям сеч, особено при новите сайтове.
  IDN-ите вече се причисляват към спам факторите. Но оптимизаторите много прекалиха с тях, а всичко което е прекалено се наказва.
  Нека все пак да не забравяме, че именно AdWords е нещото, което вади милиардите на тази компания, а те приложенията за Андроид в Google Play :)

  Евгени ако има и той да добави нещо, ще ми е приятно да го чуя :)

 58. маг.инж. Евгени Йорданов каза:

  авг. 28, 12 в 09:44

  Здравейте, колеги.
  Относно последното казано от Васил и Андрей. С най-голямо удоволствие ще коментирам.

  Васко, може да ти се струва така, но реално не е точно така.

  Съгласен съм повечето от това, което е написал Андрей. С една много интересна добавка разбира се. Google не са първи дружки с SEO-тата, но реално и нямат нищо против тях. Дори, ако трябва да погледнем честно, Google сами са излезли с Basic SEO Guidelines, за всички уебмастъри. Това прави SEO-тата във friendzone-а на търсачката.

  Това, обаче срещу което е търсачката е СПАМ-а и прекалеността с всякакви техники. По стечение на обстоятелствата повечето SEO-та са спамерчета, black-hat-ърчета или grey-hat-ърчета. И когато те биват наказани, пищят: „Атака срещу всички SEO-та!“. А реално такава няма. Вижте и описаните по-горе правила от Андрей в статията. Именно те това показват. Google мразят СПАМ-а и прекалеността. Просто трябва да се съобразяваме с желанието им, не стига че използваме техния продукт (търсачката) да си изкарваме прехраната, но и да не се съобразяваме с техните правила. Няма как да стане тая работа :)

  Съгласен съм, че не е лесно да се работи в нашата сфера тези дни, след всичките тези ъпдейти и т.н. Но ако се работи в правилната посока, с култивиране на ресурса дълго време, с качествен, умерен, human-made link-building и поддръжка от SEO гледна точка, всичко ще е наред. Става изключително бавно, Да. Става изключително мъчително и трудно, Да. Но пък е най-whitehat възможния вариант и в повечето случаи няма да доведе до никакво наказание за никого. Въпреки, че „покрай сухото, може да гори и мокрото“, но това са много редки случаи, ако се работи по този начин ;)

 59. Теодор Захариев каза:

  авг. 28, 12 в 22:19

  Здравейте колеги, нека да споделя един мой експеримент със сайт в средноконкурентна ниша. Линк билдинга е правен само в български сайтове – букмаркове,соцялни мрежи, сайтове за обяви, директории и директории за статии, както и форумни линкове. Всички линкове от сайтовете са ми урл адреси или от 4 до 6 словосъчетания с една ключова дума в тях. Появих се на първа страница доста бързо. Всичко това + 15 статии в български директории, по 1 на сайт с екзакт анкор. Само 15 екзакт анкора, това са под 5% от линковете. Резултатът беше уникален. Мисълта ми е че еднаквите анкори не са лошо нещо, когато са от по-авторитетни места и заградени с текст.

 60. Васил Димитров каза:

  сеп. 01, 12 в 18:18

  Мисля, че това говори крайно красноречиво за намеренията им: http://www.iloveseo.net/wp-content/uploads/2011/12/fraud-google-ad.jpg

 61. Иво каза:

  сеп. 05, 12 в 22:15

  Здравей, то и аз преди два месеца направих същото, но само със социални мрежи – около 10% от линковете бяха екзакт анкор. Сайта се класираше също както по останалите, по които обаче съм слагал около 80% екзакт анкор линкове. А това което Тодор е направил, би трябвало да е подобно на „натуралния линкбилдинг“. Тази тема ми е много забавна, защото преди 1 година научих, че с екзакт анкор се класират сайтове и един човек тогава ми каза „Точно това е класиране по ключова дума.. няма проблем че слагаш често такива линкове”. А сега вече не :)

 62. Пано каза:

  сеп. 14, 12 в 16:41

  Правилно го каза, актьори, а добрите актьори и се търсят и печелят добре.

 63. Петко Никифров каза:

  ное. 12, 12 в 23:43

  Мога да определя тази статия само по един начин – източник на високооктаново знание. А коментарите под нея са безценни.


%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
Защо Бизнеса ми има нужда от Оптимизация?
Защо Бизнесът ми има нужда от Оптимизация?

Преди време бяхме написали една статия на тема "Защо моят Бизнес има Нужда от Уебсайт?" И въпреки, че мина време...

Затвори