Google AdWords – Внимавайте с Рекламата и Купоните!

Внимавайте с Google AdWordsНапоследък се случват доста неща, около системата на Google за платена реклама – AdWords. Информация буквално вали от различни места, обсъждаща различни аспекти на системата за платена реклама на Google, и как различни специалисти се опитват да я измамят, било то самата система, с използването на специалните ваучери, или да измамят крайния потребител, с използването на измамни рекламни текстове в своите реклами. И за да бъдете по-внимателни какво точно правите, прочетете следната информация по наболелите проблеми, събрана за вас тук:

Вчера в Google AdWords блога се пусна информация касаеща купоните (ваучерите) за Google AdWords:

Днес искаме да насочим вниманието ви към една доста често срещана практика в България, а именно купуването и препродаването на промоционални купони на AdWords. Купуването и препродаването на купони противоречи на правилата за рекламиране и всички нарушители ще бъдат спирани. Само от началото на годината имаме поне по един случай на ден, при който рекламодателят е спрян за нарушение на правилата и повече няма да може да използва програмата.
Купоните се изпращат по определена програма и всеки купон носи информация за какъв профил може да бъде използван. Съответно, когато се опитате да осребрите купона в профил, който не отговаря на тези условия, системата автоматично затваря профила и рекламодателя завинаги. 
Моля, ако получите предложение от фирма да закупите промоционален купон от тях, свържете се с нас чрез помощния център с контакти на фирмата, за да предприемем необходимите мерки.
Публикувано от Катя Гугалова, Екипът на Google AdWords

А другото важно нещо, което се случва около Google AdWords – от SocialEvo, съобщиха, че от Google блокирали 130 милиона реклами в собствената си мрежа, както и тепърва тази цифра ще се увеличава:

Ако сте си наумили да пуснете реклама в мрежата на Google и тя не отговаря на техните изисквания, то вие ще бъдете баннат като рекламодател. Официалният блог на Google съобщава, че са баннати над 800,000 рекламодателя, а освен това са блокирани и 130 милиона рекламни кампании. Тези мерки са били взети, след като са открити нередности в съдържанието на сайтовете, към които са водели въпросните контекстуални реклами. 
Ето и основните точки, по които ще се работи оттук нататък в Google AdWords:

 • Всяка една рекламна кампания ще бъде внимателно преглеждана преди същинското й пускане. По този начин ще се избегнат нежелани последствия;
 • След като рекламната кампания бъде разгледана от алгоритъма, тя ще бъде подложена на щателна проверка ръчно. Така ще се получи двойна проверка, а самата кампания ще бъде проверена от истински хора;
 • Потребителите ще могат да докладват подвеждащи реклами, появили се в мрежата на Google AdWords.

Според Google подвеждащите реклами в AdWords са намалели с цели 50% за изминалата една година. Те твърдят, че през 2011 г. са били затворени над 150,000 акаунта, което не е позволило на тези потребители да се възползват от мрежата.

Интересното е, че 95% от сигналите са дошли именно от ресурса на Google, отговарящ за тези невалидни кампании.

Изобщо както виждате от тези материали, доста сериозно внимание е било обърнато на некоректните специалисти опитващи се да измамят Google. Разбира се, обаче няма как да знаем, кои техники са „бели“, без някой да ни посочи „черните“ такива. Затова постарайте се да внимавате повече, особено с ваучерите за Google AdWords, защото проблемите с тях не са никак по-малко от тези с измамните реклами пуснати в рекламната мрежа на Google.

Вие имали ли сте проблеми с AdWords напоследък от подобен или друг характер?

22 коментара на “Google AdWords – Внимавайте с Рекламата и Купоните!”

 1. Андрей Димитров каза:

  мар. 16, 12 в 17:35

  Точно преди няколко дена бях закупил ваучер. Към момента все още е активен и кампаниите, които съм направил все още са активни. Ще видим до кога обаче :)

 2. маг.инж. Евгени Йорданов каза:

  мар. 16, 12 в 19:44

  Пожелаваме ти късмет!

 3. Димитър Иванов каза:

  мар. 16, 12 в 20:48

  Чесно да Ви кажа очакваш нещо интересно да пише. Незнам маг.инж. Евгени Йорданов защо си е изгубил времето да copy -paste информацията и към каква аудитория я е насочил.

 4. маг.инж. Евгени Йорданов каза:

  мар. 16, 12 в 20:50

  Здравейте, Димитър. Не съм сигурен какво сте очаквали да прочетете, но това е единствената информация, с която разполагаме. Реално напоследък наистина има доста неща, които се случват с Google AdWords, но никой не беше събрал есенцията на едно място на всичко случващо се. Това и направих аз всъщност. Вие какво очаквахте по-точно, за да зная за какво да пиша следващия път?

 5. Anton Radev каза:

  мар. 17, 12 в 08:46

  Блогпоста си е екстра! Казва ти „Не купувай купони наляво и надясно“ :)

 6. Димитър Стаменов каза:

  мар. 19, 12 в 10:23

  Привет, Евгени, това е наистина актуална тема в монента. Това което не успявам да разбера е, ако някой нарушава правилата на Google Adwords, кое ще бъде спирано – рекламната кампания, профила му в Google Adwords, или сайта, който рекламира, ще получи наказание от Google?

 7. маг.инж. Евгени Йорданов каза:

  мар. 19, 12 в 10:27

  Това, което вървят като слухове са:
  – кампанията – директно изтривана (не просто спирана)
  – профил – налагане на ограничения върху профила, нещо като пробация
  – сайта – тъй като Google AdWords от Google казват, че не влияе на SEO, но това не е така в реалност, най-вероятно означава и спадане в позициите на дадения уебсайт или някакво скрито наказание в SERP-а.

 8. Димитър Стаменов каза:

  мар. 19, 12 в 10:50

  Е това последното ако го направят, ще е меко казано супер неприятно.

 9. маг.инж. Евгени Йорданов каза:

  мар. 19, 12 в 13:20

  Приятно, неприятно… сам знаеш, че ние и да се оплакваме, няма кой да ни чуе. Каквото решат, това ще направят в крайна сметка. Ние само ще трябва да се адаптираме след промените…

 10. Димитър Стаменов каза:

  мар. 19, 12 в 13:57

  Прав си, но все пак официално казват, че AdWords не влияе на SERP. Така че мисля че по-скоро ще наказват само AdWords акаунтите.

 11. маг.инж. Евгени Йорданов каза:

  мар. 19, 12 в 13:58

  А, дано!

 12. Стоян Иванов каза:

  мар. 26, 12 в 05:26

  Е, то няма логика Adwords да влияе върху класирането по какъвто и да е било начин, тъй като това ще означава платено позициониране. Това, поне както аз го разбирам е напълно в разрез с принципите на търсачката.

 13. маг.инж. Евгени Йорданов каза:

  мар. 26, 12 в 08:12

  Здравей, Стоян. За теб може и да няма логика, но това не означава, че AdWords не влияе на резулатите. Никой не твърди, че Google AdWords има пряка връзка с резултатите в SERPs. Влиянието, което има е косвено. Тъй като един от факторите за позициониране е „харесването“ на даден сайт и броя на неговите посещения, използването на Google AdWords или на други методи за рекламиране докарва още трафик на сайта. Влизането на повече посетители на сайта, повишава този фактор при дадения уебсайт, рекламиращ в Google AdWords. Това се имаше предвид. Надявам се това твърдение да е придобило вече логика и за теб.

 14. Момчил Петров каза:

  апр. 24, 12 в 10:54

  Получих мейл от Google Analitics, с който ми дават 60 лева безплатни за моя кампания. Това измама ли е сега според вас или не?

 15. маг.инж. Евгени Йорданов каза:

  апр. 24, 12 в 15:51

  Здравей, Момчил. Няма как да си получил писмо от Google Analytics с безплатен ваучер, защото Google Analytics е различна услуга от Google AdWords. Може ли да дадеш малко повече информация по въпроса? Опиши го добре, за да знаем с какъв казус разполагаме. Дали става въпрос за български акаунт в Google Analytics, дали сайта ти самия той е на български и разни други неща, за да може да преценим, тъй като подобна практика до момента широко тръгнала не ни е позната.

 16. Филип Филипов каза:

  апр. 27, 12 в 09:44

  И аз имам такова писмо в пощата си. Ето част от него

  Безплатно
  рекламиране
  в размер на
  60 лв
  Кодът на ваучера Ви е:
  Осребрете кода си тук
  Талонът изтича на на 30.06.12 г затова се възползвайте от него още днес!

  Здравейте, потребителю на Google Анализ!
  Както вече знаете, Google Анализ може да Ви помогне да подобрите маркетинговата си дейност, като Ви предостави данни, които да Ви помогнат при оптимизацията на уебсайта Ви.

  Искаме да Ви представим накратко предимствата да рекламирате фирмата си с Google.bg. Предлагаме Ви безплатен ваучер в размер на 60 лв., за да привлечете повече клиенти към уебсайта си.

  С помощта на AdWords можете да представите продуктите и услугите си на потенциални клиенти точно в момента, в който търсят фирми като Вашата. Именно сега с този безплатен промоционален ваучер в размер на 60 лв. за AdWords, бихте могли да достигнете до клиентите, без да правите разходи.

 17. маг.инж. Евгени Йорданов каза:

  май 01, 12 в 14:35

  Да, Филип.
  Проучихме малко ситуацията и изглежда, че става въпрос за истинско послание, което Google отправят с цел да разширят и без това големите си пазарни позиции, що се отнася до платената реклама на клик (pay per click) с техния AdWords. И все повече явно ще обвързват това, което се случва с безплатните им продукти като например Google Analytics с Google AdWords, за да може да ги монетизират по най-добрия възможен начин. Пример затова е наистина отдавна наличната тенденция за показване на релевантни реклами на четящите свободно използващи хора примерно Google Mail (Gmail).

 18. seo Георги Стефанов каза:

  май 07, 12 в 16:35

  Досещам се какво е искал да прочете Димитър Иванов – „Как да ползваме adWords купени ваучери без да ни хванат“. :) Шегата настрана, не се заигравайте с ваучерите на Google, защото тарикатите плачат.

 19. Пенко Пенев каза:

  сеп. 14, 12 в 08:55

  Първо искам да се извиня, че пиша в тази тема, но искам и аз да се оплача.
  За съжаление моят профил в Google Adwords е един от блокираните стотици хиляди написани в статията.
  Профилът ми е блокиран преди повече от 2 години. А нарушението, за което е блокиран е от преди повече от 4 години, така че много внимавайте и не си правете експерименти!
  Моят профил е блокиран завинаги. Без предупреждение.

 20. маг.инж. Евгени Йорданов каза:

  сеп. 18, 12 в 10:52

  Съжалявам да го чуя, Пенко. Значи при теб всичко започва наново :(

 21. sstomov каза:

  ное. 07, 12 в 09:17

  Пенко кофти работа, та не каза защо са го блокирали? Аз имам Адуърдс акаунт и засега нямам проблеми. Дори от тази статия разбрах, че се продавали ваучери и такива работи. Нека колегите, които ги използват да внимават да не изгорят като Пенко.

 22. Пенко Пенев каза:

  ное. 13, 12 в 22:04

  Блокираха ме, защото рекламирах продукт от сайт (не мой) на който ландинг пейджа не отговаря на изискванията на Google. Интересното е, че тази страница по време на нарушението не нарушава никакви правила. Едва една година след нарушението Google промениха правилата си и тази страница вече е нарушение. За съжаление блокираха ми акаунта, защото в него е имало реклама на този сайт независимо, че това е било преди близо 2 години.
  Сега ми казаха, че могат да ми деблокират акаунта, ако променя ландинг пейджа да отговаря на техните изисквания, но аз не мога да го направя това, тъй като това е сайт на голяма афилиейт компания и аз нямам нищо общо с нея.


%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
Как да влезем в "Популярно в Google+"
Как да влезем в „Популярно в Google+“

Когато преглеждате публикации в потока си, може да забележите секция на име „Популярно в Google+“. В нея се откроява подбрано...

Затвори