Google AdWords – насочване към конкретно географско местоположение

Google AdWords - насочване към конкретно географско местоположениеGoogle обновиха инструмента на AdWords за насочване по местоположение. Чрез него се цели потребителите да се насочват по-лесно към конкретно географско местоположение.

Функции за насочване по местоположение

Има няколко начина за насочване по местоположения в AdWords, които дават свобода на действие и много опции при определянето на целевите местоположения. Екипът на Google посочва няколко полезни функции, които са в помощ за намиране на местоположения за насочване:

 • Предложения за търсене: Когато започнете да въвеждате термин за местоположение, Google предоставя предложения, които помагат да се намери по-лесно желаното местоположение.
 • Подобрени очертания на местоположенията: Новият инструмент за насочване по местоположение предлага по-подробни очертания на местоположенията. За да видите очертанията на местоположенията, трябва да кликнете върху „Показване на карта“, когато създавате или редактирате настройките си за насочване по местоположение. (Трябва да се има предвид, че очертанията са приблизителни.)
 • Местоположения в района: Както може би се досещате, това са местоположения в района, които също можете да добавяте. Те могат да се добавят или да се изключват от кампаниите.
 • Сродни местоположения: Те може да са в района на въведеното от вас местоположение, да имат подобно име или да обхващат местоположение с подобно име. Те също могат да се добавят или да се изключват от кампаниите.
 • Обхващащи местоположения: Това са по-големи зони, които съдържат избраното  местоположение. Можете да добави по-голям обхват на местоположението, ако искате да достигнете до по-голяма аудитория.
 • Местоположения в рамките на това насочване: При насочване в радиус (добавяне на насочване по близост) ще се покаже „Местоположения в рамките на това насочване“ и ще имате възможност да се насочите към отделни местоположения.

Освен това Google предлагат числа за обхвата, за да помогнат на клиентите си да прогнозират броя потребители в избраното целево местоположение. Предоставените числа могат да се използват,  за да се добие представа до колко потребители могат да достигне дадената реклама. 

Как се редактират настройките за насочване по местоположение?

За да промените настройките за насочване по местоположение, следвайте стъпките:

 1. Влезте в профила си в Google AdWords на адрес https://adwords.google.bg.
 2. На страницата „Всички онлайн кампании“ кликнете върху името на кампанията, която искате да редактирате.
 3. Кликнете върху раздела Настройки.
 4. До Местоположения кликнете върху „Редактиране“.
 5. Използвайте една от описаните в секцията по-горе функции, за да намерите местоположение. Кликнете върху Добавяне, за да добавите местоположение, или върху Изключване, за да предотвратите показването на рекламите си на потребители, които се намират в избраното местоположение или извършват търсене за него.
 6. След като приложите настройките си за насочване, кликнете върху Готово.
 7. Кликнете върху Запазване, за да потвърдите промените си.

Как се насочва групово към няколко местоположения

Чрез интерфейса на Google AdWords не могат да се добавят няколко персонализирани целеви местоположения едновременно. Можете обаче да качите групово целеви местоположения чрез една от следните опции:

 • AdWords Редактор: Безплатното приложение за управление на рекламните ви кампании в AdWords офлайн, което можете да изтеглите. 
 • Приложен програмен интерфейс (API) на Google AdWords –  Позволява на програмистите да създават приложения, които взаимодействат директно с платформата на Google AdWords.

3 коментара на “Google AdWords – насочване към конкретно географско местоположение”

 1. Петър каза:

  ное. 18, 11 в 16:57

  Това има ли въобще отношение към бг сайтовете? В смисъл при нас потребителите са толкова малко, дали ще има повишение на CTR ако се направи правилно и горе-долу дали ще е чувствително увеличението, да кажем процент или два?

 2. инж. Евгени Йорданов каза:

  ное. 18, 11 в 19:54

  Броя на кликовете няма да се увеличи, но определено независимо от големината на пазара, се очаква подобряване на CTR-а. Иначе не би имало смисъл като цяло от Google да пускат подобна функция, нали?

 3. Уроци по английски Варна каза:

  ное. 23, 11 в 17:05

  Много хубава статия както винаги. За съжаление съм забелязал, че българските компании, решили сами да си правят пей-пър-клик кампаниите доста рядко използват тези фунцкии (както и много други, които са много полезни като location extension, phone extension и други). Същото съм го забелязал дори от „професионалисти“ (естествено несертифицирани), които са правили оптимизацията на сайта, след което се хващат и с AdWords-а. Доста неуспешно в много случаи, което може да коства солидни ресурси на компанията рекламатор…


%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
{ЧЗВ} Бутонът Google +1 и резултатите от търсенето

Обществени ли са +1? Да, Google може да показва персонализирани пояснения на всеки потребител, който е влязъл в профила си...

Затвори