Доказани Безплатни Фейсбук Рекламни трикове

Доказани Фейсбук Рекламни триковеИзминалата година беше много силна за Фейсбук. Компанията е близо до 700-милионния си потребител. Обявиха и новата си email система. А Марк Зукърбърг беше признат от Time magazine като Човек на Годината.

През 2010 компании и организации от различни големини и географски ширини се възползваха от всичко, което Facebook успя да им предложи. А повече от задоволителна беше степента, в която фирмите интегрираха Фейсбук – и други социални мрежи – в своя маркетинг микс.

SocialMeАз самия съм чувал (от колеги като SocialMe), а и съм участвал в няколко успешни кампании на фирми, които са използвали свои брандирани страници във Фейсбук, като целеви страници и като резултат са успели да конвертират хиляди фенове.

И разбира се можем само да се поучим от подобни успешни кампании. Ето и някой от основните рекламни трикове за Фейсбук, които можете да вземете като поуки от тези Facebook рекламни кампании.

Доказани Безплатни Фейсбук Рекламни трикове

 • Бъдете динамични, забавни и помагащи. Когато хората попадната на вашата Фейсбук страница, те в повечето случаи търсят нещо да им грабне вниманието. Не ги разочаровайте!
 • Вкарвайте видео във вашате Фейсбук страница. Няма смисъл да пращате хората да гледат вашите видеа в YouTube. Можете да задържите хората върху страницата си.
 • Създавайте състезания във Facebook. За да може да влязат в състезанието, една компания накара потребителите й да коментират на поста за наградата във Facebook.
 • Интегрирайте традиционната реклама с Фейсбук. Иконата/логото на Фейсбук е достатъчно известно и трябва да се използва на принт-материали. Това е добър начин да промотирате състезания и да подтикнете хората да се запишат за вашата фен страница.
 • Представете нов продукт във Facebook. В повечето случаи хората, които се записват за вашата Фейсбук страница са вашите най-лоялни клиенти. Наградете ги като им пуснете информация за нов продукт, преди всички останали. Ако успеете да го направите правилно, същите тези хора, ще ви помогнат да разпространите информацията по-бързо и по-надалеч.

Част от тези трикове не са от моята практика, а от книгата на Маркетинг Шерпа с Топ 5-те Фейсбук успешни кампании на 2010, която можете да свалите и да прочетете (на английски). В нея има информация, как различни компании с различни сфери на дейност са успели да внедрят Facebook като част от своя маркетинг микс.

А вие използвахте ли Фейсбук като рекламен канал през 2010г?

42 коментара на “Доказани Безплатни Фейсбук Рекламни трикове”

 1. Tweets that mention Доказани Фейсбук Рекламни трикове | SEOптимизация -- Topsy.com каза:

  ян. 06, 11 в 07:07

  […] This post was mentioned on Twitter by Виталий Кулёв. Виталий Кулёв said: RT @SEOptimizacia: Доказани Фейсбук Рекламни трикове http://goo.gl/fb/s9TJR […]

 2. Тихомир Петров каза:

  ян. 06, 11 в 09:56

  Мисля, че нещата определено работят. Моето мнение е, че СМ работят за много неща и това е почти безплатно: brand awareness, support for customers, advertising, making groups (communities), sales, discounts, etc. Въпросът е, че трябва да започне да се хвърля малко повечко внимание в/у ROI от тези кампании, защото нали за това го правим – profit! Гена, може да се помисли именно за такава статия :) само предлагам!

 3. инж. Евгени Йорданов каза:

  ян. 06, 11 в 10:21

  Идеята ти не е лоша, Тишо.
  Колкото до мнението ти, не съм съгласен, че е безплатна тази форма на реклама. Не говоря за чисто платената реклама. Казвам, че всяко нещо, въпреки че не му се вижда точната цена и може и да не си платил пари физически за него, не означава, че е безплатно. Тази социална реклама в случая изисква от твоето време и твоите усилия. А те не са безплатни :)

 4. Стамен Стаменов каза:

  ян. 06, 11 в 09:28

  Аз съм доволен от нещата в тая Соц. мрежа…превърнали сме я в информационно табло. Хората контактуват от време на време с нас – отговаряме им. Игрите нещо не ги практикуваме – през Соц. мрежата, повече през Сайтовете ни.
  *
  Ама има какво да се желае в развиващ се план – бъдещето.

 5. инж. Евгени Йорданов каза:

  ян. 06, 11 в 10:58

  Добър риторичен въпрос. Харесва ми!

 6. Тихомир Петров каза:

  ян. 06, 11 в 11:07

  о да! Така е. Има си разходи, които остават незабелязани – факт!

 7. инж. Евгени Йорданов каза:

  ян. 06, 11 в 11:34

  Разбира се, че бих ги сложил. Не знаех, че би имало нужда. Ако знаех, щяха да са си там от началото. След малко ще се виждат.

 8. Симеон Полименов каза:

  ян. 06, 11 в 10:51

  ROI в социалните медии според мен трябва да се измерва най-вече чрез алтернативните разходи за един човекочас и съм убеден, че резултатът ще е впечатляващ :) ФБ е един от най-ефективните канали поради редица причини, но основната е, че клиентите ни са там. Можем ли да си позволим да не присъстваме там, където са и клиентите ни ? :)

 9. Уеб Дизайн България Груп ООД каза:

  ян. 06, 11 в 11:27

  Напрактика Facebook завзе както рекламния пазар с разнообразното си таргетиране, така и с предпочитанията си много хора да се фокусират в него като един от основните канали на популяризация.

  Добри точки си написал, Евгени от Маркетинг Шерпа. Звучат много просто, но на практика е мега трудно за реализация на успешно, работещо нещо. Особено с игрите, конкурсите и прочее. Знам много и в БГ вече, но повечето от тях не впечатляват с нищо и не са особено голям бонус.

  (off: лична молба и съвет – би ли сложил последните публикации в сайдбара, трябва да се връщам в индекса, за да чета останалите)

 10. Стефан Русев каза:

  ян. 06, 11 в 12:09

  Триковете и аз мога да потвърдя, че са полезни.

  Относно ефективността от ползването на facebook често се смята, че големия брой на фенове на страницата ни е най-добрия показател. Това е основно, но важно е и какви действия предприемат тези фенове относно твоите продукти – т.е. успяваш ли да ги превърнеш в клиенти. Вярно, е че са важи и и други цели като популяризиране на марката, изграждане на общност около марката, проучване на мненията на потенциалните клиенти и т.н. (Тишо ги изброи), но най-важното е да продаваме, защото това е целта на маркетинга, а facebook е инструмента на маркетинга от който резултата е печелене на клиенти. Така мисля аз.

 11. инж. Евгени Йорданов каза:

  ян. 06, 11 в 16:05

  Тони, винаги ни забавляваш с интересните си мнения.

 12. Симеон Полименов каза:

  ян. 06, 11 в 15:55

  Напълно съм съгласен с поста на Стефан !

 13. Уеб Дизайн България Груп ООД каза:

  ян. 06, 11 в 15:59

  Никой не споменава обаче за продуктите. Ако са шит, и милион фена няма да помогнат, същото важи и за услугите.
  А шит продуктите са 99,99 % от пазара. За това и в БГ има толкова много преуспели търговци, особено онлайн. :)

 14. Dimitar Krumov - Barmolino каза:

  ян. 06, 11 в 17:22

  Лошото е,че всичко е едно и също
  Трябва да Пишеш като замаян Всеки ден за да си един от многото ;)
  Независимо дали пишеш код,статии и т.н ;)
  Ха ;)
  Лудница

 15. инж. Евгени Йорданов каза:

  ян. 06, 11 в 17:29

  Аз ли да не зная :)

 16. Стамен Стаменов каза:

  ян. 06, 11 в 16:59

  Аз не го разбрах Тони.

 17. Блог за Зоомагазини каза:

  ян. 06, 11 в 17:29

  Интернет е думи, които се раждат и привличат трафик. От ден на ден се убеждаваме ние, че уникалната информация я няма на BG език – защото е ценна. За преводи трябват пари. За Автори – пишещи също. Който има информацията, има и трафика :)

 18. Уеб Дизайн България Груп ООД каза:

  ян. 06, 11 в 17:41

  Тони искаше да каже, че колкото и умни трикове да мажем, всичко започва от това какво предлагаме. Постигането на 200 000 фена във фейсжбук и 10 000 посещения на ден в сайта ни не е постижение. Постижения са хиляди поръчки и доволни клиенти

 19. Блог за Зоомагазини каза:

  ян. 06, 11 в 17:44

  Еми ние за тва не се зориме толкова…на ниво СМ. Потиме се там където казва Тони :)

 20. инж. Евгени Йорданов каза:

  ян. 06, 11 в 18:59

  Без думи

 21. Марио Ангелов каза:

  ян. 06, 11 в 18:17

  Първо искам да благодаря на Евгени за чудесната статия, с която е успял да обхване доста от основните неща за една успешна кампания във Фейсбук. Както и споменаването на фирмата ни Social Me в нея :)
  Ще започна с броя на феновете – най-важна е активноста на феновете. От наш личен опит сме стигнали до извода, че за да имаш много коментари, импресии и харесвания, трябва да имаш много фенове. Аз лично не съм виждал страница със 10 000 човека, която да има 1000 харесвания и 350 коментара на всяка статия. Вярно е, че има много „мъртви души“ по страниците, но не забравяйте, че те са направили този „single“ клик, с който са станали фенове. Познавам много хора, които само четат – не коментит и не харесват. За това е важен и броя на импресиите под всяка статия, които за радост на хората със страници под 10 000 човека могат вече и те да виждат :)
  По отношение на организирането на игри във Фейсбук с награди: една много добра и изпитана идея, с уникален успех. Но тук има една малка уловка – ако имаш страница със 1000 фена няма да можеш да си направиш играта или поне не с такъв успех, какъвто си очаквал. Чисто и просто няма кой да се „зариби“ и да започне да играе, защото активни от тези 1000 са към 20 фена и надолу. Тогава на помощ идва добър приятел със страница от 150 000 фена, който ти пуска по 1 линк на ден за играта – оттам на сетне всичко си идва само на мястото. Още нещо – много е важно условията на играта да са много добре регламентирани, ясни и точни, за да няма скандали – но не се притеснявайте винаги има. Ще се намерят 1-2-ма, които да се псуват на стената на страницата с различни обвинения. За тях наградата от 50лв. е примерно като да вдигнеш купата на Шампионската лига по футбол с хеттрик на финала :)))
  По отношение на видеото идеята е много добра да се свали видеото и да си го пуснеш, но сме имали много случаи на докладване и след 1-2 дни са го спирали от Фейсбук. За това за сега залагаме на линк, като пак има опция да се гледа директно във Фейсбук.
  Като за финал ще кажа като цяло трябва да се работи много и постоянно, особено ако имаш 50+ страници и сте само няколко човека, които ги поддържат. Постоянно има хора, които се опитват да си пробутат спама на вече успяла твоя страница – те разбира се не знаят, че за да я видят хората трябва специално да влезнат на страницата, а те гледат през news feed и ефекта е минимален, но въпреки всичко ти отварят работа и първия път се трие и втория директен бан :) Писане на интересни статии, поздрави и статуси си е сериозна работа изискваща много часове труд. За това сами трябва да си прецените времето и да си зададете въпроса: „Ако се занимавам с това, което ми е силата и правя по 30лв. на час примерно, защо да не платя на някой, който ще го прави вместо мен и в пъти по-добре за 10лв. на ден“. Въпроса е за какво сте решили да ползвате вашата страница. Спирам до тук, защото може да пиша с часове :)

 22. Блог за Зоомагазини каза:

  ян. 06, 11 в 19:12

  При нас активни от 1095 фена според статистиката са 50-55%…

 23. Стефан Русев каза:

  ян. 06, 11 в 19:24

  Благодаря за подробния отговор.

 24. Марио Ангелов каза:

  ян. 06, 11 в 19:44

  Специално за Зоомагазини – http://www.facebook.com/zoomagazin?v=wall На вас статистиката ви на повечето бележки е 0%, ако това ви е страницата от 1100 човека вече. Наблегнете на качеството на бележки, а не на количеството. Имате по 20 бележки на ден – това означава, че на хората на news feed-a им излизате постоянно, което почва да им досажда яко въпреки, че са фенове и харесват страницата ви. В един момент те дават „hide“ в news feed-a и скриват вашите бележки. Така не ги виждат повече – стават „мъртви души“ и само бройка на страницата. Това е само предложение. Повече от 3-4 на ден са напълно достатъчни според мен. Не е задължително да са на вашата тематика постоянно. Трябва да се разнообразява и то доста често, за да не омръзва страницата.

 25. Блог за Зоомагазини каза:

  ян. 06, 11 в 20:11

  Взели сме мерки г-н Ангелов. Запознати сме с тези неща. Проблема е на човешко ниво (Липса на образован персонал в офиса)…ще оправим нещата.

 26. Марио Ангелов каза:

  ян. 06, 11 в 20:20

  Да, винаги трудно се намира персонал, особено квалифициран :) Много е важно на кой ще довериш своята страница, все пак ще стане админ на нея. Както знаем във Фейсбук няма вече основен админ, а всеки може да изтрие всеки и да си вземе страницата за себе си. А Фейсбук да ти върне страница граничи с научна фантастика. Незнайно защо досега от екипа само на мен Фейсбук ми е връщал е-майлите и е отговарял на някои проблеми и въпроси свързани със страниците :)

 27. Здраве Бг каза:

  ян. 07, 11 в 22:32

  Фейсбуук маркетинга нашумя през последната година, доста страници на безброй теми се навъдиха и вече не е така лесно да пробиеш. За мен ако не разчитате помощ от никъде, формулата за успех е някакъв конкурс за най-красива снимка или от сорта с две-три реални награди. Хората лудват по тези неща.

  Видях, че се коментира и броя на новините от страницата. За мен една новина на ден е напълно достатъчна, повече биха ме дразнили. Или една сутринта и една вечерта. При пускане на много новини една след друга съм забелязал, че не всички излизат по стените на феновете т.е самата ефективност намаля драстично.

 28. Марио Ангелов каза:

  ян. 08, 11 в 14:44

  Аз съм съгласен с теб. Две новини на ден са напълно достатъчни, даже ние намалихме от 3 на 2 бележките за нашите клиенти точно поради тази причина :)

 29. Стамен Стаменов каза:

  ян. 08, 11 в 14:49

  А какво ще кажете за Профилите г-н Ангелов. До сега се говори тука само за „Фен страници“. Един добре развит фирмен профил – марков профил и т н – посветен на проект има ограничение от 5000 приятели. Но споделеното в този профил се вижда от приятелите на приятелите на приятелите – тоест говорим ако не бъркам за над 10 000 приятели виждащи ежедневно споделени новини и т н.
  *
  Връзка имат с профила винаги.
  *
  Знаеш колко от приятелите са Онлайн

  Какво мислите за ползването на профили вместо Фен страници.

 30. Уеб Дизайн България Груп ООД каза:

  ян. 08, 11 в 17:43

  Какво мислите за ползването на профили вместо Фен страници.
  Забранено е, питай Васил Тошков как му заминават редовно разни Facebook и WordPress неща дето е развивал с месеци или години и после е с нервна криза.
  Най-сигурното е най-доброто. Щото факта, че има половин милион профила на фирми не значи, че имаш гаранция, че твоя няма да изгори никога

 31. Стамен Стаменов каза:

  ян. 08, 11 в 17:48

  Повече информация криеща се зад фразата „забранено е“ може ли да дадете – линк.

 32. Уеб Дизайн България Груп ООД каза:

  ян. 08, 11 в 17:50

  http://www.facebook.com/terms.php

 33. Стамен Стаменов каза:

  ян. 08, 11 в 17:59

  т.4 алинея 10 :) гласи, че ако аз взема чужда търговска марка за име на профил и т н…и има подадено оплакване – ям дървото. Ама ако името на профила е името на моята фирма – не виждам проблеми. Или не прочетох забрана да ползвам имената на мои проект – моя собственост?

 34. Уеб Дизайн България Груп ООД каза:

  ян. 08, 11 в 18:03

  Не съм го чел никога това, и едва ли ще го прочета, тъй като има линкове и още десетина секции, но ми е достатъчен факта, че знам кога който са изяли дървото, и факта, че като репортваш някого, едната от причината за репорт е „Doesn`t represent a real person“

 35. Стамен Стаменов каза:

  ян. 08, 11 в 18:05

  Ясно. Мислех, че си четеш нещата. А знаеш ли случайно колко репорта трябват за да „изедеш дървото“. Или бройката няма значение.

 36. Уеб Дизайн България Груп ООД каза:

  ян. 08, 11 в 18:07

  Понякога и първия камък обръща круцата.
  Но си нямам идея де, ако знам такива неща за Фейсбук, сигурно щях да съм милионер, щото щях да съм корумпиран :)

 37. Стамен Стаменов каза:

  ян. 08, 11 в 18:08

  Ясно.

 38. Футболни Прогнози каза:

  ян. 09, 11 в 03:50

  ХМ, незнаех го това за профилите в фейсбук… Доста полезна статия и коментари! Дано да не ми изгорят профилите :D

 39. NBA каза:

  ян. 09, 11 в 13:20

  Статията е изключително интересна, относно фактическата приложимост на част от описаните подходи бих поспорил, но е факт, че Фейсбук се превръща като силен изтичник за трафик на все повече сайтове!

 40. Странникът каза:

  ян. 09, 11 в 15:05

  Марио Ангелов: Всичко е според зависи. Понякога повече активност във фенстраниците на фейсбук е много по-добра, отколкото да е по-малко. Има тематики при които ако се приложат твоите съвети – само по 3-4 пъти на ден да са активни е пагубно за тях и е възможно най-лошия съвет. Едно е да имаш онлайн магазин или сайт, който разчита на посетители, които да поръчат нещо, а друго е ако сайта е на друга тематика. Примерно – съветите които даваш не са приложими за тематиката на моя сайт и съответно за фенстраницата която имам във фейсбук. Като отчета тематиката на моя сайт, посетителите какви са, времето за посещения, пол и възраст на посещения…и се получава една добра картина, представа за контингента на посетителите. И се оказва, че трябва да се съобразяваме с това. Така че това мислене на шефове, собственици, предприемачи които продават продукти на всяка цена и искат да се харесат на всяка цена – не винаги е най-правилното.

 41. Dimitar Krumov - Barmolino каза:

  ян. 09, 11 в 15:16

  Facebook e добра алтернатива,но да не забравяме,че тази платформа е за приятели,намиране на приятели.
  Следователно ти продаваш даден продукт на твоите приятели на първо място.
  После е всичко останало

 42. Roklite каза:

  февр. 22, 11 в 15:50

  Мисля, че фейсбук е нещо, което може би няма да има равно в близките няколко години :)


%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
Какво е PageRank

PageRank (PR) е идеята на Google да измерват авторитетност, и по-скоро чист авторитет. PR-а на една уеб-страница се базира на...

Затвори