Facebook обновява Групите: Търсенето в Групите

Написването на тази статия е провокирана от въпроса на Александър Живков:

Някой забеляза ли това поле за търсене – мисля, че преди два три дни го нямаше. Знаете ли нещо по въпроса? Аз се опитах да търся, но нещо не сработва при мен.

Някои от отговорите бяха:

 • Борис Луканов: Мдааа…пресничко е…май се е появило за САЩ преди няколко дни, доколкото успях да намеря в 1-2 блога семпло инфо…но официално май не е обявено
 • Ива Фъзлова: Алелуя, вече лесно ще следя и търся „какво ново“ в групите :)

Явно хората искат да научат всичко, което е възможно по темата, затова и ако сте като тях, то четете по надолу.

Миналият понеделник Facebook обновиха функцията на Групите си, целейки да превърнат Фейсбук Групите в най-добрата платформа за споделяне на съдържание в малки социални кръгове (мрежи).

В последно време хит в чужбина (след сайтовете за групово пазаруване) станаха компании, които промотират важността на споделянето на съдържание в по-малки групи (например услугата за споделяне на снимки Path). И изглежда, че от Фейсбук са забелязали това и съответно са направили съответните промени така, че да засилят влиянието на своите Групи.

Преди време имахме „старите“ Групи, които се различаваха изключително малко от тогавашните Фен страници във Facebook. За хората, които се притесняват, какво ще се случи със старите групи, ако имате такива, то прочетете следното:

Информация за старите Групи във Фейсбук

И нека се върнем към новия им вариант. През октомври 2010, от Фейсбук пуснаха новата функционалност – новите „Фейсбук Групи“. Които създават споделено място, където членове могат да участват в групови чатова, мейл листи, споделяне на документи и тагване на снимки.

Сега тази платформа от октомври, бива подобрена с пускането на някой нови неща от миналия понеделник:

 • Админ контрол: Администраторите вече имат възможността да одобряват новите запитвания за включване в групата. Досега, това което се случваше беше, че другите членове на групата можеха спокойно да добавят нови членове към групата без да искат разрешение за това от Собственика и/или Администраторите на Фейсбук Групата. Сега вече има възможността от опциите на групата, дори тези добавяния да минават през одобрението на администратор.
 • Въпроси: Вече може да се използва новата функционалност за задаване на Въпроси в Групите.
 • Фото албуми: Членове на Групите могат да споделят снимки един с друг свободно. Особено възможността за споделяне на цели албуми по този начин.
 • Групово Търсене (или още Търсене във Facebook Групите): Точно както функционалността на Gmail, вече можем да търсим измежду постовете във определена Фейсбук Група, за да можем лесно да намерим определено съдържание. Досега повечето разговори, обсъждания, теми се губеха под тоновете ново и ново съдържание излизащо всеки ден. Официалните данни бяха, че тази функция ще бъде пусната бавно и постепенно от началото на миналата седмица. И най-сетне тази функционалност стигна и до българския Facebook набор от сървъри. Можете да видите полето за търсене тук:

Фейсбук Групово Търсене (или още Търсене във Facebook Групите)

 

Какво мислите за новите функции на Фейсбук Групите?

13 коментара на “Facebook обновява Групите: Търсенето в Групите”

 1. Иван Савков каза:

  май 05, 11 в 08:26

  И преди не ги ползвах и ся нямам намерение да ги ползвам…

 2. инж. Евгени Йорданов каза:

  май 05, 11 в 08:27

  Групите, или търсенето, Ванка?

 3. Иван Савков каза:

  май 05, 11 в 08:28

  И двете.. :D
  За мен са доста без мислени.

 4. инж. Евгени Йорданов каза:

  май 05, 11 в 08:29

  Имаш право за себе си, разбира се. Но все пак има много други потребители, които с удоволствие учавстват/създават/използват Фейсбук Групите.

 5. Иван Савков каза:

  май 05, 11 в 08:32

  В смисъл такъв, че за мен страниците са по добър избор от групите. Не мога да се обоснова напълно, но според мен и двете имат почти еднакви функции но страниците са с едни гърди напред :)

 6. инж. Евгени Йорданов каза:

  май 05, 11 в 08:35

  Всичко това е много хубаво, но нали знаеш, че НЕ можеш да търсиш във Фен страниците. Аз също лично съм голям привърженик на Фен страниците, но Групите, за малки общества са по-добри. Определено. Когато не става въпрос за бранд или реклама на определена фирма, а за истинска общност. И определено търсенето, което споменах в статията е новия инструмент в полза на Групите срещу Фен страниците.

 7. Daniela Davidkova каза:

  май 05, 11 в 13:16

  Хубаво е, че ФБ оръща внимание на малките общности и улеснява общуването и обмяната на инфо в тях. Притеснява ме факта, че всяко едно нещо може за се контролира от Администраторите. По този начин се ограничава свободата на общуване а Админа влиза в ролята на цензура и ако нещо не му хареса си го делва, независимо то това дали за някой друг това е важно. Сега обач Админа може и да „благославя“ кой да бъде включен в групата или не. Е това е малко от типа секта и гуро.

 8. Борис Луканов каза:

  май 06, 11 в 11:44

  Исках да напиша „семпло инфо“, ама съм „изял“ „Л“-то:-)

 9. инж. Евгени Йорданов каза:

  май 06, 11 в 12:32

  Е, ти пък сега за какво се косиш. Ей сега ще го поправя в статията.

 10. Vanya Marinova каза:

  май 21, 11 в 14:03

  Всъщност ФБ групите могат да бъдат много полезни.
  Участвам в група, която е „секретна“ и, в която не може да влезе всеки, който иска. Администраторите определят. Което я прави строго таргетирана.
  А и търсенето наистина е много полезно.
  Освен всичко друго обаче, когато има активност в групата, получавам известие и така съм постоянно в течение какво се случва.
  Във фен страницата, ако администраторите или кой да е друг публикува нещо, няма как да разбереш, освен ако редовно не проверяваш. А и както знаем не винаги ще излезе или ще видиш новината в News Feed-a си.

 11. инж. Евгени Йорданов каза:

  май 22, 11 в 08:12

  Брей, че интересно, Ваня. И на каква тематика е тази ваша група?

 12. Vanya Marinova каза:

  май 22, 11 в 23:25

  Студентска група на специалността. ;) Ей сега по сесийно време тъкмо от ФБ оптимизираха групите и успяхме текущо да се възползваме от това. Известията са най-удобното нещо за мен. ;)
  Едва ли ще направят нещо подобно за фен страниците. А и ще бъде безсмислено 100к човека да получават известие, че някой някъде публикувал нещо. Хората ще започнат да се отписват, ако на всяка крачка ги спамят. Но когато групата обединява хора с еднакви интереси, наистина може да бъде доста благотоврно, така че след новите промени не подценявайте групите.

 13. Иван Бонев каза:

  сеп. 18, 11 в 09:56

  след цялата галимация по обновяването, тези защо не оставиха старите групи да си работят както преди, та и в този ред на мисли когато качвам линкове от различни сайтове не всички се визоализират със снимка и заглавие … на това подобряване ли му викат …

  аз приветствам новите неща, стига да не затриват старите


%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
Видео от Среща на всички в Google през 1999

Това видео, споделено тази седмица ни предлага една разходка назад във времето, когато Google все още беше само в StartUp...

Затвори