Facebook Профил страниците по-добри?!

Facebook Профил страниците по-добри?!Стотици милиони хора по света имат свои Facebook акаунти, а с тези акаунти идват и едни от най-важните страници в Интернет: Facebook профилните страници.

Като се вземе предвид популярността на Фейсбук, която няма никакви признаци за намаляване, човек би помислил, че Фейсбук биха оставили съдържанието на профил страниците, както си е. И както всички знаем „Ако не е счупено, не се опитвай да го поправиш“. Но това явно не се отнася за Марк и компания.

В опита си да опростят Фейсбук профилната страница и да я направят по-значима за потребителите, компанията пусна малък тунинг точно на този вид страници. За това писаха малко и колегите от eTimes. Видимите ъпдейти:

 • Най-отгоре на страницата беше добавена секцията за „quick overview of basic information“ или още място, което ако човек види, може лесно и бързо да разбере кой е този човек и какво прави той или тя в момента.
 • Един ред със снимки, които скоро са били тагнати със съответния потребител, на който принадлежи съответната профилна страница точно под основната информация спомената в предишната точка.
 • Функционалността „Featured Friends“ беше също пусната, която показва най-важните ви приятели избрани от вас да бъдат показвани на профила ви.
 • Горната навигация е била преместена отляво, точно под главната профилна снимка.
 • Таба „Info“ в който стоеше информацията за съответния потребител е преправен най-много от всичко досега. Както обяснява Jason Kincaid от TechCrunch: „доста от текстовите линкове показващи вашите Интереси, сега вече са били конвертирани в картинки, давайки ви по-голяма визуализация над съответния човек“. Има създадени и нови категории с интереси, като Спорт и т.н. и потребителите могат да споделят много по-детайлизирана информация. За да покажем какво имаме предвид, вече можете дори да посочвате и описвате по какви проекти работите в момента на работното си място.
 • Таба със снимките има приложена фунционалността „безкраен скрол“, каквато по-рано тази година Google интегрираха в техния Google Images search.
 • Вече си има и отделен таб за „Приятелите“, в който можете да извършвате бързо и лесно търсене измежду приятелите си. Доста удобно, особено за хора като мен с 1000+ приятели.

Фейсбук профилната страница с малък тунинг

От Фейсбук знаят много добре какво ще последва от тези промени, тъй като и в миналото е имало такива. Така, че е абсолютно в реда на нещата да има и недоволни потребители от тези промени. От компанията споделят, че тази функционалност в момента е донякъде в „beta“ период и не е отворена за всички потребители. Тя ще бъдете активирана за всичките 500+ милиона потребителя „рано догодина“, но никъде не се казва до кога ще бъде възможно потребителите да използват своите вече съществуващи/стари профили.

Добрата новина е, поне така изглежда засега, че новите промени по външния вид на профилните страници няма да създаде проблеми на компанията от гледна точка на сигурността и личните данни. Даже напротив, идеята е, че промените са разумни от гледна точка на това, че компанията е анализирала как хората всъщност използват Facebook в истинския свят.

Вече чухме и първото мнение за новите профили:

Този ъпдейт е изключително и само с насоченост към рекламата във Фейсбук

– информацията, която карат в момента потребителите да обновяват са точно нещата, които могат да бъдат таргетирани с рекламата във Facebook, като месторабота, интереси и т.н.

– разположението на рекламите е много по-видимо отпреди

Звучи малко цинично, но това наистина е ъпдейт свързан с монетизацията от Фейсбук!

Споделете и вашите мнения в коментарите.

49 коментара на “Facebook Профил страниците по-добри?!”

 1. maria vi4eva каза:

  дек. 09, 10 в 11:52

  otvratitelni sa tezi promeni po profilite…izob6to ne mi xaresva…iskam si stariat profil!!!!

 2. Пламен Петров - Пламски каза:

  дек. 09, 10 в 11:58

  Не обичам промените – когато не съм аз инициаторът им! ;-)

  Засега ще си карам със стария профил…

 3. инж. Евгени Йорданов каза:

  дек. 09, 10 в 12:03

  @Мария: Миме, може и да си искаш стария профил, за съжаление няма начин да се върнеш към него. От Фейсбук не са измислили такова „връщане“, както бяха направили от Twitter, когато промениха тамошните профили.

  @Пламен: И аз не обичам много промените, но какво да се прави… прогрес/регрес, кой знае какво. Да видим какво ще кажат потребителите масово. Иначе отделните мнения наистина са, че хората не го харесват.

 4. Анна каза:

  дек. 09, 10 в 12:20

  Новият профил изобщо не ми харесва. По грешка цък-нах на него и ми отне известно време да се ориентирам и около няколко часа, за да спра да се псувам, че направих тази грешка. Това, което не намирам в новия профил и което ужасяващо много ме дразни, е липсата на онази опция, при която можеш да си разгледаш всичките линкове, които си пускал/а. Може още да не са я добавили, а може просто да са я махнали… Ако е вторият случай – е, явно ще продължа да се псувам хах :)

 5. инж. Евгени Йорданов каза:

  дек. 09, 10 в 12:43

  За хората, които псуват себе си, че са минали на новия профил и не знаят къде им се намират линковете вече…

  Линковете ви са тук:
  http://www.facebook.com/posted.php
  Като горе на тази страница пише „My Links“ или „Моите връзки“, което като бъде натиснато показва само вашите връзки, тези които вие сте споделили само.

 6. Анна каза:

  дек. 09, 10 в 12:49

  Еййй! Страхотно много ви благодаря! Не ги намерих никъде, сега ще го запазя и запомня :).
  Благодаря ви!

 7. инж. Евгени Йорданов каза:

  дек. 09, 10 в 12:50

  Разбира се, Анна. Винаги можете да се обръщате с подобни въпроси към нас. Ние имаме отговорите ;)

 8. Мария Шопова каза:

  дек. 09, 10 в 12:59

  мен ми харесва,същия си е като стария но на пръв поглед виждаш повече от преди,но,което не ми харесва е,че не можеш да отделяш публикациите на такиво от теб и такива от приятелите ти,иначе аз съм ЗА за промените :)

 9. инж. Евгени Йорданов каза:

  дек. 09, 10 в 13:06

  Брей, досега освен нас, вие сте първата с положително мнение за новите профилни страници. Браво!

  А между другото, на въпроса, който много хора си задават за връщането към стария профил, като г-жа Мария Вичева в 1-вия коментар… ето и отговора на Фейсбук по въпроса:

  How do I go back to the older version of my profile?
  Once you switch to the new version of your profile, you cannot return to the previous version. Upon switching, you will have the option to take a brief tour of the new profile so you can easily locate your favorite features and learn about the new profile features that are available.

  Как мога да се върна към старата версия на моят Фейсбук профил?
  Веднъж като сте сменили на новата версия на профилите, не можете да се върнете към предишната версия. По време на смяната имате възможността да разгледате кратка разходка из новия профил. Както и как най-лесно да намирате любимите си функции в новите профили, както и да научите, кои са най-новите функционалности, които идват с новите профили.

  http://www.facebook.com/about/profile/

 10. Деница Стоянова каза:

  дек. 09, 10 в 12:09

  Често казано, аз обичам промените, но новата визия хич не ми харесва. Жалко, че няма такова „връщане“ към стария профил. Но аз ще си карам с този, без да „преминавам“ към новата визия. Да видим колко време ще мине преди да ни „задължат“ да се „ъпгрейднем“ от Фейсбук.
  Хубава статия! :)

 11. Tweets that mention Facebook Профил страниците по-добри?! | SEOптимизация -- Topsy.com каза:

  дек. 09, 10 в 12:11

  […] This post was mentioned on Twitter by Виталий Кулёв, Виталий Кулёв, Петър Петков, Evgeni Yordanov, Cooler-Designs.com and others. Cooler-Designs.com said: RT @seoptimizacia: Facebook Профил страниците по-добри?! http://bit.ly/fbprofilebeta […]

 12. Мария Шопова каза:

  дек. 09, 10 в 13:51

  дано в основната версия разработят старата функция за разделяне на публикациите :)

 13. Елиза Петрова каза:

  дек. 09, 10 в 16:45

  Искам да попитам защо не мога да изпращам съобщения от новият си профил

 14. Лазар Белев каза:

  дек. 09, 10 в 17:33

  Имам такъв малко тъп въпрос – новия изглед ще повлияе ли по някакъв начин на индексирането на фермения фейсбук профил – http://www.facebook.com/pages/NACIONALNA-VERIGA-ZALOZNI-KSI-DOVERIE/206163838264 в Гугъл ранг? Личния го смених, но фирмения нещо не смея.

 15. инж. Евгени Йорданов каза:

  дек. 09, 10 в 17:43

  @Елиза: Ели, има проблем в момента, който е във всички профили към момента. И не е персонално в твоя профил. Проблема е предоставен на Фейсбук по-рано днес за да си го решат вътрешно.

  @Лазар: Лазаре, няма да има проблем с „индексирането“ на фирмения ви Фейсбук профил в Google. Искам да правите разлика между Фейсбук Фен (Бизнес) страници и Фейсбук Профил. Това, което ти имаш е Фейсбук Профил, личен. От компанията направиха промени само по този тип профили в момента. Но не и по тези относно Фейсбук Фен страниците. Поне към този момент там няма промени.

 16. Лазар Белев каза:

  дек. 09, 10 в 18:17

  А има ли смисъл регистрацията в директории на фейсбук профила с цел привличане на линкове и по-добро класиране? Все пак освен забавление поне за мен профила си е и реклама. Имам предвид за по-добро индексиране от търсачките, то че си прави реален трафик си е отделна работа.

 17. инж. Евгени Йорданов каза:

  дек. 09, 10 в 18:26

  Има смисъл, да. Скоро излезе една информация, която явно ще се наложи да споделя с всички вас. Тъй като виждам, че не сте попадали още на нея. Някоя от следващите статии ще е по-този въпрос, тогава ;)

 18. Sa6o каза:

  дек. 09, 10 в 22:38

  nqma li nqkakuv 6ans za vra6tane na stariq profil ? E***i ujasa e bez da iskam caknax i sega krai …..

 19. инж. Евгени Йорданов каза:

  дек. 10, 10 в 00:59

  Няма никакъв шанс Сашо. Както съм отговорил на предишните коментари. Няма как да се случи. Явно умишлено са го направили това с някаква цел. Каква обаче, не мога да зная…

 20. Ivailo Krasimirov каза:

  дек. 10, 10 в 01:54

  e***i gadoriqta e tazi novata viziq … a nai me drazni mqstoto za 4at i tova 4e statusa ne mi go izkarva nai otgore kakto v predi6niq ili az ne6to ne pravq kato horata :X:X:X i az popogre6ka caknah i me e qd 4e ne moga da se varna … dano naistina e beta versiq kakto pro4etoh na 10000000 mesta i si opravqt mizeriite 6oto e otvratiteno tova :X gubqt si USERITE spored men .. Obi4ah si facebooka :D:D:D

 21. Тихомир Петров каза:

  дек. 10, 10 в 09:39

  Малко късно се включвам, но споделям мнението на Пламен :)

 22. инж. Евгени Йорданов каза:

  дек. 10, 10 в 10:02

  Мнението на Пламен се оказа доста популярно :)

 23. Анастас Мавродиев каза:

  дек. 10, 10 в 15:36

  Забелязал съм, че новите неща във facebook в началото се приемат скептично, но после се свиква и на никой не му прави впечатление.

 24. инж. Евгени Йорданов каза:

  дек. 10, 10 в 19:37

  ;)

 25. ShopiX.BG каза:

  дек. 11, 10 в 02:59

  Напълно нормално е промените да не се харесат на повечето хора. Това е традиционната човешка реакция към нещо, което ползваш толкова религиознно. Инстинктът е да се придържаш към старато и изпитаното.

  Иначе монетизираната насоченост на промените е добра новина :>

 26. мира добрева каза:

  дек. 11, 10 в 14:30

  Моля,ако някой открие начин за връщане нека го сподели.Ужасен е новия профил.Аз по принцип съм човек на промените,но тази е глупава….Ужасссссссс!

 27. инж. Евгени Йорданов каза:

  дек. 11, 10 в 14:41

  Вече споменах на няколко пъти. И пак ще повторя. Няма такъв вариант. Това е официална политика на Фейсбук. Така или иначе новите профили щяха да бъдат пуснати автоматично за всички в средата на Януари. Просто тези, които са го активирали сега, губят само някакви си 2-3 седмици със стария си профил. Това е неизбежно така или иначе. Ще се наложи да се примирим с този факт.

 28. мира добрева каза:

  дек. 11, 10 в 15:09

  E значи да свикваме и да се примиряваме.Добре,че всички ще преминат към новите профили автоматично,защото щеше да ми е неприятно да знам,че все още съществува стария профил,а не мога да го ползвам.

 29. инж. Евгени Йорданов каза:

  дек. 11, 10 в 15:11

  @Мира: Надявах се това да е станало ясно от статията, но явно не е било така. Да, това е реалността, с която ще се наложи да живеем :)

 30. мира добрева каза:

  дек. 11, 10 в 15:13

  А може би е пуснат по-рано по избор,за да видят отзивите и евентуално да променят някои неща,които не се възприемат.Дано!
  И да мястото за реклама е по-голямо.Вече имам чувството че половината ми профил е реклама и някакси съм сгъчкана и изместена вляво.Абе теснотийка.

 31. мира добрева каза:

  дек. 11, 10 в 15:16

  Евгени,истината е ,че изобщо не прочетох статията,само коментарите.Извинявам се ,ако е излезнало тъпо отстрани,но ми се стори доста дълга ,а съм заета в момента:)))

 32. инж. Евгени Йорданов каза:

  дек. 11, 10 в 15:18

  Разбира се, че няма проблеми. Просто предположих, че си я прочела и въпреки това не е станало ясно, че това е перманентна промяна и е приложима за всички.
  Статията ще си остане така, че когато намериш време, може да погледнеш всички новости, които са дошли с новия профил, описани са по-горе. ;)

 33. мира добрева каза:

  дек. 11, 10 в 15:33

  Благодаря!

 34. 3D Уеб дизайн каза:

  дек. 12, 10 в 00:45

  Евгени, една хитрина и от мен: една от най-важните промени от seo гледна точка е че вече ти дават право да си качиш „прякор“ и това наистина те позиционира доста добре при търсенията във фейсбук около съответния израз.

 35. eva indica каза:

  дек. 12, 10 в 01:29

  Полезна статия
  Бих добавила две неща към нея:

  – Добавен е бутон See Friendship, който се намира горе в дясно, в профила на ваш приятел, който разглеждате. Този бутон ви показва какви общи активности имате с този приятел – общи снимки; общи коментари на статуси; събития, които сте посетили; общи интереси и т.н. Мен лично много ме кефи :) Особено да открия повече общи неща с хората, с които сме приятели, но не се познаваме лично.

  – Видео клиповете се намират в раздел Photos. Онзи ден доста се ядосах, докато ги открия. Толкова ли им е трудно да преименуват на Photos and Videos :)

  Иначе като цяло ме радват новите профили. Но мен винаги си ме радват промените, а все пак от ФБ знаят как да ги правят добре :)

 36. инж. Евгени Йорданов каза:

  дек. 12, 10 в 11:08

  @Еди: Това не е нова функция, Еди. Аз имам от повече от година 2-ро име… или както ти го наричаш, прякор.
  @Ева: Благодаря за допълненията. Тези функции наистина ги има в новия профил и са част от важните такива. Интересно, че съм просунал да ги спомена :)

 37. Анастас Мавродиев каза:

  дек. 12, 10 в 11:43

  Ехаааааааааа, тази статия предизвика бурна дискусия и интерес сред читателите ти Евгени. Това много ме радва. Браво :)

 38. eva indica каза:

  дек. 12, 10 в 13:31

  Радвам се, че мога да бъда полезна :)
  Ако искаш включи инфото в статията… моят коментар едва ли ще го прочетат много хора :)

 39. eva indica каза:

  дек. 12, 10 в 13:44

  Още нещо, което открих днес относно снимките – може да се качват по няколко снимки едновременно (натискаш Cntrl и маркираш файловете). До сега винаги съм ползвала Simple uploader и това ми идва много добре :)

 40. Петър Биволарски каза:

  дек. 12, 10 в 17:18

  Абсолютно против съм тези новости, даже направих цяла страница срещу новия облик. Всичко стои по-грозно отпреди и не им разбирам желанието да си оправдават работата тези дизайнери. На всичкото отгоре доста хора се объркват, защото не знаят как да пускат публикации в стените на своите приятели /стената е изчезнала и на нейно място трябва вече да избираш публикация, връзка, т.н/.

 41. FroZzen каза:

  дек. 12, 10 в 20:50

  И аз съм с стария вариант и мисля да го запазя. Но определено се вижда как нещата отиват все повече към монетизация. Явно меркантилните съветници на Марк натискат все повече в тази посока.

  Радвам се, че прочетох тази статия, Евгени!

 42. инж. Евгени Йорданов каза:

  дек. 12, 10 в 23:01

  Благодаря на новокоментиралите :)
  И искам и на тях да кажа. И да искате няма как да си запазите старите профили. Най-късно до средата на Януари всички автоматично ще бъдат прехвърлени от системата. Това, че някои го направихме по отрано, защото сме си early birds, това си е наш проблем. Но той ще афектира абсолютно всичките 500+ милиона потребители на Фейсбук, няма защо да се съмнявате в това.
  @Петър: Стената не е изчезнала, Петър. Стена във Фейсбук се нарича всичко, което е под профила на един потребител. Изчезнало е полето „Write something…“ („Напиши нещо…“), което беше там. Сега пак можеш да пишеш разни неща, но вместо системата на Фейсбук да се налага да ги разпознава нещата автоматично, самите потребители предварително нещата на отделни елементи, както ти сам спомена: Публикация, Връзка, Снимка и т.н. Това предполагам е направено за улеснение на системите на самия Фейсбук като програма, а не толкова за самите потребители. Иначе като цяло съм съгласен с твоето мнение.
  @Ева: Качването на повече от 1 снимка е функция, която работи от повече от година и половина. Предполагам, просто сега са я направили по-лесно забележима от преди, Ева.

 43. инж. Евгени Йорданов каза:

  дек. 13, 10 в 10:41

  @Лазар Белев: Както обещах последната ни статия е точно за това, Лазар. За това, за което питаше ;)

 44. Парапети каза:

  дек. 17, 10 в 20:27

  Като цяло Фейсбук стана объркан. Постоянно правят някакви ъпдейти и променят всичко – „правят го шарено“. Лично на мен това не ми харесва. В началото всичко беше просто и приятно за окото.

 45. инж. Евгени Йорданов каза:

  дек. 18, 10 в 10:45

  Да, прав сте. Опитват се да го направят по-шарено. Да видим докъде ще стигнат в опитите си да правят революционни неща :)

 46. Отвратителен профил каза:

  ян. 18, 11 в 20:04

  Адски гаден профил. Отвратителен е (puke)! По гаден нямаше как да бъде…

 47. Mimi каза:

  февр. 14, 11 в 23:21

  Моля, ако някой знае къде са настройките за сигрност на приложението „Бележки“, да помага! :)Още при старият фейс на Фейса настроих бележките ми да са видими само за определени приятели. Сега искам да променя това, но наистина не намирам начина.

 48. Plamen каза:

  мар. 15, 11 в 10:10

  zatvoriha mi profil v facebook kakvo da napravq dasi go varna ?molq pomognete!!!

 49. Blagovest Atanasov каза:

  окт. 12, 11 в 11:31

  Zdraveite, imam problem sus noviqt facebook, kogato kacha nqkoq snimka, neq q nqma, vijdam kogato nqkoi q komentira ili haresa, no neq q nqma v albuma, ili kogato nqkoi mi iska priqtelstvo go priemam, no sled tova pak se poqvqva, molq ako nqkoi znae kak da mi pomogne da go upravq :)


%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
Нека завали Сняг във вашия WordPress блог

Здравейте в този прекрасен декемврийски ден. И тъй като вече навлязохме в най-емоционалния сезон, днес ще ви покажа (въпреки че...

Затвори