Facebook фен страници: Как да и не

Facebook фен страници: Как да и неИ тъй като Фен страниците във Фейсбук са в основата на добрата ангажираност на потребителите в социалните мрежи, все повече и повече фирми търсят добри практики, които да предприемат, за да изградят най-добрият социален профил пред феновете си.

Този път ще споделим с вас някои „Как да“ и „Как не“ изграждането на малки общества около определени Фен страници.

7 „Как ДА“  правим Фейсбук фен страниците

1. Фокусирайте се върху съдържанието

Качвайте снимки, видео, текстове и други видове медия около своя бранд, като се фокусирате върху интересите на обществото, което се опитвате да създадете.

2. Окуражавайте дискусиите

Опитайте се да „ангажирате“ потребителите, като задавате разни въпроси и отговаряте на други чрез вашите ъпдейти. Хората са по-склонни да си взаимодействат с хора, разговарящи на обикновен език като тях, отколкото на студен корпоративен език. Съвет: Използвайте @ преди името на определен потребител, който споменавате – като в Туитър.

3. Правете състезания и игри

Бъдете креативни! Мотивирайте хората да участват и да добавят допълнителна развлекателна стойност към своето онлайн преживяване.

4. Награждавайте вашите фенове

Защо да натисна бутона “Харесва ми”? Само информация за вашата фирма и продукти ли предлагате? Начин, по който да привлечете повече потребители да „харесат“ вашата фен страница, е да предлагате нещо повече, нещо специално на вашите фенове. Например ваучери, специални оферти, намаления и т.н.

5. Промотирайте вашата Фен страница

Добавете връзка към вашата фен страница на вашия сайт, блог, e-mail подпис, както и различните печатни реклами, които пускате.

6. Създавайте специализирани Табове

Създавайте специализирани и персонализирани табове във вашата фен страница с примамливи картинки и видео. Това може да са както презентации на вашата фирма, така и обява за състезания, или дори някаква апликация.

7. Подгответе се да отговаряте на негативните мнения

Напоследък все повече хора са наясно с мнението си и имат глас да го изразят в коментари, ревюта и т.н. директно към съответната марка (особено негативното такова). Вие винаги трябва да бъдете подготвени да отговорите на негативните коментари, а не просто да ги скриете или изтриете. За това е нужна специфична фирмена политика и точния човек, който да менажира страницата ви, както и да се справя с подобните създали се ситуации.

Как не трябва да правим Фейсбук фен страниците

7 „Как НЕ“ трябва да правим Фейсбук фен страниците

1. Не канете всичките си приятели

Не трябва да каните всичките си приятели, а само тези, които биха се интересували от страницата. Наистина е досадно да получаваш съобщения и покани за неща, които не са ти интересни или по-лошо, които мразиш.

2. Не допускайте СПАМ

Не допускайте СПАМ постове и линкове на стената на вашата Фен страница във Facebook.Този тип модерация не е против свободата на словото, а подсигурява политика, в която потребителите (феновете) ще уважават самата фен страница, както и самите те помежду си.

3. Не пускайте само един източник

Не пускайте постове само от RSS фийда на вашия сайт, дори и да се уебсайт за новини.

4. Не СПАМете вашите фенове

Не изпращайте промоционални съобщение ежедневно. Това не е ефективно, дори напротив. Дразнещо е.

5. Не забравяйте проблемите със Сигурността

Не качвайте снимки и видео и не тагвайте потребители без изрично дадено ви разрешение преди това. Сигурността е доста чувствителна област, особенно напоследък. Затова и бъдете по-внимателни, що се отнася до това.

6. Не използвайте фалшиви акаунти

Не създавайте фалшиви акаунти за да се представяте или поддържате марка или марки. Вашата цел в кампаниите в социалните мрежи не трябва да е да събирате тонове фенове или приятели, а просто да създавате качествени човешки взаимоотношения.

7. Не бъдете толкова сериозни

Към хората занимаващи се с изграждането на социални общества: Не се взимайте прекалено насериозно. Хората определено се радват повече на едно „готино“ държание.

Не забравяйте и да споделите във Фейсбук тази статия, ако я харесвате ;-)

<

p style=“text-align: justify;“>Оригиналът на статията излиза на 02.03.2011г в брой 212 (37) Списание .Net„. Съавтори: Людмил Аспарухов, инж. Евгени Йорданов

10 коментара на “Facebook фен страници: Как да и не”

 1. lilia каза:

  февр. 03, 11 в 06:51

  Определено не е имало мисъл върху такива моменти.Повече е било прякото действие.Дори са налице неясноти

 2. Андрей Димитров каза:

  февр. 03, 11 в 12:05

  Евгени, разбра ли какво каза Лилия?

 3. инж. Евгени Йорданов каза:

  февр. 03, 11 в 12:09

  Пак се връщаш на идеята си, че е бот, нали? :)

 4. Деница Стоянова каза:

  февр. 03, 11 в 11:36

  Много полезна статия. Но на мен не ми се удава точка 2. от „ДА“-то. :) За разлика от твоите страници, де.

 5. Tweets that mention Facebook фен страници: Как да и не | SEOптимизация -- Topsy.com каза:

  февр. 03, 11 в 12:05

  […] This post was mentioned on Twitter by Иван Ралчев, Evgeni Yordanov, Cooler-Designs.com, SEОптимизатор, mira mihova and others. mira mihova said: RT @seoptimizacia Facebook фен страници: Как да и не | SEOптимизация http://bit.ly/e0VpQ4 […]

 6. TihomirP каза:

  февр. 03, 11 в 17:07

  Както винаги педантични :) Абсолютно съм съгласен с тези съвети. Аз бих добавил да се опитаме да станем част от тази общност и да намерим начин да им бъдем полезни. Освен това е добре да не забравяме landing page-a(може и да съм го пропуснал в поста :))

 7. инж. Евгени Йорданов каза:

  февр. 03, 11 в 18:40

  Не, не си го пропуснал, Тихо. Малко нарочно не го сложихме Landing Page-а защото той е малко по-маркетинг ориентиран и не води толкова до увеличаване удовлетворението на потребителя от цялостното преживяване на страницата.

  Колкото до твоята добавка… взимаме си бележка ;)

 8. Тихомир Петров каза:

  февр. 07, 11 в 10:48

  Леко съм поласкан!I want just to remind you for the interview :)

 9. инж. Евгени Йорданов каза:

  февр. 24, 11 в 11:06

  Поне според Андрей е така и все повече започвам да му вярвам, Пано :)

 10. дизайн каза:

  февр. 24, 11 в 10:52

  ако lilia е бот с интелект който пише леко смислен текст и минава спам контрола, бих се замислил, иначе фейсбука е силен инструмент за трафик и посетители и ако приложиш гореизброените няма да сбъркаш.


%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
Искате ли да работите в Google?

Нека започнем първо с рекордната печалба от 8,44 милиарда американски долара и това, че Google имат нов изпълнителен директор. Един...

Затвори