С Face или без Face във FACEBOOK?

С Face или без Face във FACEBOOK?Авторът на тази статия е Силвия ПЕШЕВА, собственик на WinTRUSt Market Solutions, компания за маркетинг.

Във време, в което потреблението на крайни клиенти в страната на всичко – от хартиени носни кърпички и до нова кола на лизинг, клони към минус шест,

Във време, в което тенденциите се менят „благодарение“ на късащи нервите външни фактори, върху които операторите на пазара имат нулево влияние, 

Във време, в което всеки уважаващ себе си мениджър преправя тримесечните си планове за продажбите всеки първи понеделник от месеца, в България има пазар, чиито потребители стоят търпеливо и очакват своите търговци да намерят пътя към тях.

Малко статистика

Една армия интелигентни, платежоспособни, съвременни граждани на страната „Fa
cebook България“ с население, по-голямо от това на София и Пловдив, взети заедно, стои комфортно зад монитора си и очаква да научи повече неща за вас, за да реши дали да похарчи част от парите си за вашите продукти/ стоки/ услуги/ каузи.

Потребители на тази социална мрежа са 2 153 120 българи или 63.42% от населението, което ползва компютър**. Това е население, което активно ползва компютър, очевидно не е в затвора, очевидно е на възраст, в която разполага с лични доходи, очевидно в огромната си част е на възраст под 65 г. и очевидно е грамотно (което означава: годно да бъде маркетингово облъчвано).
Най-активни Facebook потребители са мъжете и жените между 18 и 44 г., които общо правят 75% от всички български потребители в тази социална мрежа**. Таргет, който може да бъде достигнат с един клик на мишката.
Процентът на жените и мъжете, ползващи Facebook, е съответно 52% срещу 48%**. Кога сте давали парите си в така равномерно разпределена медиа?
79% от потребителите търсят информация за стоки и услуги онлайн. А кои сте вие, че да им я отказвате? Дори 44% от потребителите, които не ползват интернет, според същото изследване***, всъщност „получават информация от свои близки, които се информират онлайн“.
30% от интервюираните са закупили продукт или услуга, препоръчани им от техни приятели в социалните мрежи***. Представете си сега продажбите си, увеличени с 1/3!

Какво място заемат българските предприемачи в електронното сърце на потребителите си?

Преди няколко месеца направих съвестно проучване с цел събиране на първична информация от Мрежата. По мои скромни данни се оказва, че около 6% от компаниите – лидери в своите пазарни пиши, имат истинска фен страница, група или собствен профил във Facebook.

На практика всеки, който си постави за цел да измести някой от останалите до 100% от сърцата и умовете на тези 1 614 840 души (на златната възраст между 18 и 44 г.), може да го направи в порядъка на от 3 месеца до една календарна година– ако, разбира се, си го постави за цел.
И ако наеме хора, които пипат умело в нервната система на ползващите интернет в България.
И ако се сети, че Facebook вече е в задължителната програма на маркетинг микса, а не чат канал за секретарката ви в обедната почивка.

Веселата ферма“? Да – но ферма за пари!

Написвам името на лидираща у нас марка на производител на полуготови храни. Всичко, което откривам, са 63 души с фамилия, подобна на търсената от мен марка. Това е най-близкото нещо до търсения от мен резултат. За 1 614 840 души активни интернет потребители най-мощната асоциация на тази марка е с фамилията на съседа им отляво, чието дете е надраскало колата им миналата семица. Както казва героят на Коцето – Калки от „Мисия Лондон“: Nice, ah?
Представете си, че имате бранд „Витамина“. Искате ли вместо информация за новия ви сок от магданоз почитателите ви да получат профила на Витамиана Величкова от Костинброд? Опс, грешка – Vitamina е високоуважаван и по-важното: високопосещавана (149 927 души) страница на аржентинска модна компания.

Написвам „Subway България“ в търсачката на Facebook и … 56 896 души харесват това. Усмихвам се. В момента според официалната си страница тази верига има 16 обекта в страната. Задача с понижена трудност: колко хиляди души с нетърпение и интерес очакват откриването на нови обекти в своя географски район?
Неслучайно ви дадох за пример франчайз на чужд бизнес. Неслучайно тази Facebook страница има близо 57 000 почитатели в България. И напълно не случайно тя е една от топ пет страници по потребители в страната **. Съвсем и напълно неслучайно една друга организация, която – повярвайте ми, настоятелно ви моля – не е похарчила милиони за реклама в българското интернет пространство – е отново сред топ пет**. Това е Unicef.

Какво можете да направите във Facebook?

Какво можете да направите във Facebook?

Практически – всичко. Можете да обявявате промоции, събития, да пускате новини, така, че вашите почитатели и приятели да ги следят, посещават, харесват и най-важното: РАЗПРОСТРАНЯВАТ. Рекламата на моята компания се излъчваше от 10 сутринта до 12 на обяд, след това от 15 ч. следобяд (вторият пик на потребление във Facebook) с кратко прекъсване до 01 ч. на другата сутрин. Получих обаждания и мейли, а като бонус страницата ми беше харесана от 34 души, което съвсем не беше целта на кампанията ми. Общият response гонеше 6% (отличен критерий за обратна връзка в Интернет средата!) и за това удоволствие платих … 37 долара. Това, което не мога да ви кажа със сигурност, са имената и адресите на хората, прочели обявата ми, но затова пък държа близка връзка с всички, които са отговорили положително на моята комуникация и част от които може би ще ползват услугите ми – т.е.- с всички, които са намерили услугите ми за полезни за тях. (Звучи ли ви познато? Представете си какво можете да направите, ако имате възможност да изпратите лично послание до ВСЕКИ ваш потенциален клиент, който ви харесва поне малко, за новия си продукт или за голямата разпродажба в края на лято 2011, и да платите САМО за онези, до които искате да стигнете наистина!)

Обмисляте да предложите нова услуга, но не сте сигурни как вашите потребители на основните пакети ще я възприемат, а инвестицията е високо рискова? Това е мястото, където можете да проведете елегантно проучване сред вашия таргет дали усилията ще си струват. Имате нов продукт, но дистрибуторите ви мечтаят първо някой друг да уплътни пазара, след което да умре и те да запълнят опразнената логистична ниша? Сега е моментът да накарате крайните клиенти да го ПОИСКАТ (в страницата на Subway има изблици на народна любов от „Настоявам да стартирате доставките по домовете в София!“ до „Най-готините! Много ви обичам!!!“ – придружено от няколко сърца).
Как мислите, дали Subway този път не са си постлали пътя за експанзия в България с рози?

Докато умните се наумуват …

От десет имена на водещи марки в най-мощната в България социална мрежа, където си дават среща голяма част от потребителите на какво ли не в държавата, откривам 2 (две). Набирам името на популярна верига хипермаркети. Пред мен се разкрива скандален списък от 10 фен-страници и групи, всичките с името на въпросната верига и всичките с по … десетина почитатели. Дали управителите на тази верига в България са наясно, че поддръжката и умелото маркетиране на една страница във Facebook може да бъде по-успешна от отпечатването на цял един тираж от техните брошури?
Ако с тази статия съм изгубила времето ви за подреждане на картинки по брошури, които струват забравих колко лв. за 10 000 бр., моля да ме извините. Също така ако сте заети да се оплаквате как намалелите ви приходи не ви позволяват да пуснете транспаранти по пътя Албена – Златни пясъци и по този начин да изстреляте бизнеса си в Космоса – извинете ме отново.
Ако обаче искате да протегнете ръка и срещу разумна сума пари и с малко находчивост и далновидност да дадете възможност на своите клиенти в най-посещаваната в България социална мрежа да ви приветстват: запрятайте ръкави и залягайте над маркетинга онлайн. Това е вашето днес и вашето утре, а ако не внимавате, може да се превърне и във вашето несъстояло се вчера.
Надникнете във Facebook-а на дъщеря си. По рекламите там ще видите къде отиват една част от парите й за месеца. И ако имате верига автомивки, но тя мие колата си при конкуренцията, защото си е купила техен талон в Интернет за промоция пълно измиване на колата с подарък безплатна пица – не й се сърдете. Това просто е новата арена на войната за сърцата и умовете на потребителите.

* b2c – business to clients, наложило се в международния маркетинг съкращение, обозначаващо „бизнес, насочен към крайни потребители/клиенти“
** данни от SocialBakers в диапазон 6 месеца – една седмица назад

*** данните са от Проучването за поведението и нагласите на българските потребители в онлайн среда, проведено през 2010 г. от ‘All Channels Interaction’ със съдействието на „Ноема“

Оригинал: WinTrustMS

%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
Facebook обновява Групите: Търсенето в Групите
Как работи новото Споделяне във Фейсбук

В добавка към профилните промени, отсега нататък ще е много по визуално и лесно разбираемо, кой ще вижда вашите постове....

Затвори