DoFollow или NoFollow. А твоят сайт (блог) какъв е?

DoFollow или NoFollowDoFollow е чисто и просто едно нарицателно име за блогове и уеб сайтове като цяло, които не прилагат NoFollow. А NoFollow пък е свойство при създаване на една връзка (хиперлинк), което указва на Интернет търсачките да не прехвърлят факторите на „доверие“ и „влияние“ (още познати като „trust rank“) към новоизградена връзка. Идеята зад създаването на такова свойство на връзките (линковете) е била за да се помогне на блог обществото да се справи с проблема на поставяне на огромно количество неконтролирани изходящи връзки в коментарите под всяка статия. Към момента използването на NoFollow в коментарните секции на сайтовете е стандарт. Това помага на претоварените уебмастъри на популярни и стойностни страници да се справят със спамерите, които искат да получат благинките на изходящите връзки от такъв популярен сайт.

Затруднения при link building-аКато резултат от прилагането на NoFollow: link building-а получава сериозен удар, тъй като много сайтове включително Уикита, сайтове за bookmark-ване, частни и корпоративни блогове, плъгини за коментари и други аплети из Интернет започнаха да имплементират NoFollow. Дори блог платформи като WordPress имат NoFollow директивата вградено в ядрото на своята система за управление на съдържание (WordPress CMS). Това резултира разбира се в сериозни затруднения при link building-а както за обикновените честни хорица, така и за гадните спамъри.

Между другото, няма абсолютно нищо лошо в NoFollow линковете. Всъщност, един уебмастър реално би било добре да иска еднакво количество NoFollow връзки заедно с DoFollow линковете си. Въпреки, че те реално не дават никакъв link juice, те спомагат вашия сайт да бъде асоцииран с определен анкор текст (ключовите думи и фрази в текста, които са обърнати като връзка към вашия сайт).

Как търсещите машини използват NoFollow

Всяка от търсачките интерпретира NoFollow по свой собствен начин. А ето и списък с по-големите и важни търсещи машини и как процедират те, когато забележат NoFollow връзка:
 • Google проследява NoFollow линкове, но не пуска link juice към линковете маркирани с този атрибут.
 • Yahoo проследява NoFollow връзките и изключва линка от всякакви калкулации за ранкинга.
 • Bing може и да и не последява NoFollow link, но не го ползва при сформиране на резултатите си.
 • Ask.com не се придържат и никак не се вълнуват от NoFollow.

Как да намираме DoFollow връзки

…и NoFollow такива, разбира се

Как да намираме DoFollow връзкиАко използвате Firefox, бърз начин за намиране на DoFollow връзките е… като забележите тези, които са NoFollow! Един безплатен плъгин наречен SearchStatus прави точно това: той ще маркира всички „NoFollow“ линкове на определената от вас страница.

Също ще направи за вас и прясно издаденият нов плъгин за Google Chrome от Ранд Фишкин (SEOmoz). Той е версия на съществуващият вече плъгин за Firefox наречен mozBar. И двата могат да бъдат свалени от сайта на SEOmoz. Нека се има предвид, че това е първият подобен плъгин за Chrome, даващ подобни функционалности на популярния браузър. Досега потребителите на Google Chrome, трябваше да се задоволяват с трохи, но сега ще са достатъчно конкурентни на пазара.

Всичко, което не е маркирано е DoFollow. Това е лесен и бърз начин да направите background check на вашите бек линкове и да видите дали те са запазили своят DoFollow статус!

Къде сме ние в този въпрос

Ние от SEOптимизация направихме своя избор малко след създаването на блога. Решихме да сме DoFollow блог, просто защото сме за отворения уеб. Тук разбира се трябва да се разграничава DoFollow политика на коментирането и  вътрешен PageRank sculpting. Една такава DoFollow политика реално стимулира сайтовете, които я прилагат правилно. Особено се стимулира коментирането. А коментирането от своя страна допринася за съдържанието на всеки сайт – т.н. value added content. Реално коментарите са също толкова важни, колкото и всяка статия написана където и да е било. Естествено, тук говорим за правилното приложение на тази тактика. Не говорим за свободното не-модерирано коментиране.

Ние от SEOптимизация сме DoFollow блогА тактиката, с която работим е следната в това отношение – при 3 реални, нормални и релевантни коментара, от всеки набор от „Име“, „e-mail“ и „сайт“, попълнен във формата ни за коментари, бива отключено DoFollow свойството за този набор от „Име“, „e-mail“ и „сайт“. Ето и малък пример: Иван ни е коментирал с попълнени полета „Иван“, „[email protected]com“ и сайт „ivan.com“. При 3 одобрени коментара, неговите коментари се превръщат в DoFollow, и неговото име започва да сочи към неговия сайт с DoFollow връзка, която носи тежест (link juice) към неговия сайт. Ако Иван обаче реши да коментира след 10-ия си коментар с друг набор от полета като например „Иванушка“, „[email protected]“, „ivan.com“, то новия набор от полета отново бива подложен на „3-коментарното правило“. Той естествено, може да си избере да коментира пак със стария набор от попълнени полета като продължава дотам откъдето е стигнал броят на коментарите с този набор, но това си е изцяло избор на Иван. Като това важи за всяка разлика от набора на полетата. Може да е различно само името, само e-mail-а, само сайта, комбинация от тях или всички те. Важното е, че е различно от първоначалното, затова и бива подлагано отново на правилото. Това се нарича правилно приложение и модериране на DoFollow тактиката за коментари. Това обаче не възпрепятства никой реален човек от това да се възползва от тази наша подадена ръка,.Напротив! Хората, които допринасят за съдържанието на този блог, биват възнаградени от безплатни връзки към сайтовете си. Какво по-хубаво от това? Както казват нашите англоговорящи приятели: „It’s a win-win situation!“

27 коментара на “DoFollow или NoFollow. А твоят сайт (блог) какъв е?”

 1. Борислав Кирилов каза:

  авг. 23, 10 в 09:29

  Според мен NoFollow неминуемо води в крайна сметка до правилото – „Създавам съдържание само за собствени площадки“, времето е най-ценния ресурс на специалистите.
  Има възможност разбира се всеки собствен коментар да се дублира на собствената площадка и така частично да се компенсира вероятно NoFollow или направо премахване или неодобрение на коментара. Определено подхода към спам съобщенията има здрава практична основа – често (все по-често) срещаме изречения, статии, сайтове загубили човешкото си измерение пълни с конкретни ключови думи изцяло SEO оптимизирани и все повече НЕЧОВЕШКИ оптимизирани.

 2. dani каза:

  авг. 23, 10 в 14:50

  Коментираните въпроси са много интересни и актуални.
  С интерес очаквам следващите статии.

 3. SEO oптимизатор каза:

  авг. 23, 10 в 16:24

  Определено се радваме от вашия интерес по тематиката. Ще се постараем да бъдем винаги максимално актуални и интересни за вас.

 4. SEO oптимизатор каза:

  авг. 23, 10 в 17:10

  Mod-ването на подобен софтуер не е никак трудно, а реално спестява много време за уебмастърите впоследствие. Като сме се заговорили за форуми последните версии на phpBB версия 3 и нагоре, всичките имат опции за изключване на определени думи, фрази и т.н. даже в някой от основните релийзи има вградена NoFollow функционалността

 5. Podkrepa каза:

  авг. 23, 10 в 16:29

  Много правилно решение, особено в комбинация с добър бан-лист.

  За форуми обаче (и полулярни сайтове) според мен си е напрао задължително. Освен че им хиляди потребители със сйтчета и подписчета (не всички от които качествени), там са няколко полулярни системи, за които си има и автоматични разбивачки. Колкото и уж да защитаваш, е доста демотивиращо да е събудиш и да откиеш 15 000 нои потребителя, по 30-ина нови теми във всеки раздел и на всяка от старите – отговор, пълен с едни доста гадни линкчета. Ако нямаш пресен бекъп, чистенето отнема дни.
  До сега поне не съм имал подобна случка с форум, моднат да слага автоматично NoFollow на всичко потребителско.

 6. SEO oптимизатор каза:

  авг. 31, 10 в 11:40

  За прекаляване, се прекалява да… и то основно от недобросъвестни колеги. Но това NoFollow трябва да се слага само на сайтове, на които е трудно менажирането. Сега примерно на повечето лични блогове посещенията като цяло не надвишават 500-1000 уникални на месец. Което не е почти никакъв трафик. Съответно оставените коментари върху такива сайтове са изключително малко на брой и спокойно могат да се менажират от собственика на блога. На такъв сайт не му трябва NoFollow, той трябва да си е DoFollow. При форумите е по-различно, защото там има хиляди посещения и ако не се promote-нат някой от старшите потребители в модератори, които да следят за СПАМ, само собственика на сайта няма как да се справи в борбата с „черните шапки“. В такъв случай на такъв форум му трябва NoFollow, но иначе ако има достатъчно модератори и администратори и по форумите няма да е нужно да бъдат NoFollow.

 7. Стоян каза:

  авг. 31, 10 в 11:30

  В повечето блогове/форуми си е поевче от задължително NoFollow, защото просто се прекалява с връзките поставени от потребителите. :)

 8. Стоян каза:

  сеп. 01, 10 в 23:25

  За кои линкове става въпрос по форумите? Тези които седят в подписа на потребителя или тея, които са поставени като уеб сайт на профила? Иначе тези в подписите споерд мен нищо не им пречи да са DoFollow защото за да се разглеждат темите на повечето форуми е нужна регистрация и не знам дали в такива случаи бота има достъп до самия линк.

 9. SEO oптимизатор каза:

  сеп. 02, 10 в 11:38

  Ами зависи от форумите, Стоян. Някой форуми изрично искат в подписите да няма нищо спамерско. В други те оставят да пишеш каквото си поискаш. В крайна сметка то си е до избора на собственика на сайта. Но като цяло е добре да се спазват някакви анти-СПАМ правила, иначе някой може да го чака лошо наказание от чичко Гугъл.

 10. Беклинковете и връзките им с Позициите ви в Търсачките | SEOптимизация каза:

  сеп. 12, 10 в 19:51

  […] за добавяне на UGC (user generated content) имат приложен този nofollow атрибут. Без него разбира се, всеки щеше да рекламира сайта си […]

 11. SEO oптимизатор каза:

  сеп. 15, 10 в 15:54

  Това си е наша вътрешна стратегия с цел вътрешен PageRank sculpting. И не всички страници са NoFollow-нати. А само номерираните такива. Реално страниците с имена „Предишна“ и „Следваща“ не са nofollow-нати. Следователно бота може да се придвижва по 1 страница напред и назад. От първа може да отиде на 2-ра. От 2-ра на 1-ва или 3-та и т.н. Една по една. И пак казвам, това си е наша вътрешна стратегия за скултуриране на вътрешния Page Rank. Това по никакъв начин не влияе на различните изходящи връзки и т.н.

 12. Георги каза:

  сеп. 15, 10 в 15:43

  А защо страницирането на блога ви е nofollow как тогава бота, ще обходи всичките ви сраници от дадена категория

 13. латекс каза:

  сеп. 18, 10 в 16:32

  Можеш ли да споделиш линкчето за аддона за Google Chrome?
  Много ми е неудобно, защото го ползвам, и ми се налага да отварям Firefox.

 14. SEO oптимизатор каза:

  сеп. 19, 10 в 17:02

  Да, разбира се. Горе върху името на SEOmoz го има линка. Но още по тясно насочения линк е следният http://www.seomoz.org/blog/seo-chrome-toolbar-download-the-mozbar това е mozBar-а на SEOmoz, който дава точно тази функционалност. Надявам се да ти свърши работа ;)

 15. инж. Евгени Йорданов каза:

  ное. 17, 10 в 15:53

  Благодаря ти и за твоята аналитична мисъл. И аз го оценявам. Сега, от гледна точка на SEO, чисто в смисъла в който го познаваме, NoFollow-а не носи абсолютно никаква стойност – т.е. не носи т.н. link juice. Но няма абсолютно нищо лошо в NoFollow линковете. Всъщност, един уебмастър реално би било добре да иска еднакво количество NoFollow връзки заедно с DoFollow линковете си. Просто защото в живия живот, където има всякакви сайтове и връзки от всякакви сайтвое водят към други сайтове, Google виждат нормална практика, към един сайт да водят тонове връзки от различни по тежест, важност, nofollow/dofollow линкове. Това е нормалният ход на нешата. Въпреки, че те реално не дават никакъв link juice, те спомагат вашия сайт да бъде асоцииран с определен анкор текст (ключовите думи и фрази в текста, които са обърнати като връзка към вашия сайт). Ако от Google видят, че към определен сайт всички връзки минават през nofollow, те ще заподозрат, че този сайт е някакъв спамерски, защото никой не иска да линква „свободно“ към него. Ако пък всички линкове към този сайт са dofollow, тогава пък пак ще има едно усъмняване от гледна точка на това, че в живия живот това няма физически как да се случи. Все от някъде ще получиш nofollow линкове, освен ако не си ги купуваш всичките тези dofollow линкове. А Google са против практиката за link buying.

  Така, че естествения ход на нещата е да имаш от всичко по много. Естествено по-добре е ако повечето са DoFollow, защото това би ти вдигнало и TrustRank-а и PageRank-а :)

 16. Augusta каза:

  ное. 17, 10 в 15:31

  Първо, искам да ти благодаря за полезната статия и за изключително логичната ти и аналитична мисъл – това е качество, което ние, занимаващи се с издаване, редактиране, превод и т.н., веднага забелязваме и ценим. :) Макар, че сайтът и блогът ни да бяха направени изцяло с цел „визитна картичка и уеб адрес“, лека-полека и ние започнахме да се интересуваме от темата за оптимизация. И особено след като от фирмата, изградила и поддържаща сайта ни, се изненадаха, че за три месеца сме направили GooglePR 3 effortlessly. Да не кажа unconsciousnessly :).
  Искам да те попитам – след като wordpress има зададен nofollow, защо толкова много ни спамят в блога, след като тези линкове не допринасят за оптимизацията?

 17. Даниел каза:

  дек. 20, 10 в 20:15

  Доста полезни неща намерих които не ги знаех.

 18. Лазар Белев каза:

  дек. 31, 10 в 10:51

  Някой може ли да ми каже как да премахна NoFollow функцията от коментари в блога ми в WordPress? Не ме притеснява спамърството, щото е тясно специализиран блог и не могат да се пишат много глупусти, а и настройките са такива, че да одобрявам коментарите преди да се появят.:)

 19. инж. Евгени Йорданов каза:

  дек. 31, 10 в 13:32

  Да, Лазар, ще ти помогна да махнеш NoFollow-а от коментарите на блога си. Пиши ми на email-а, който съм оставил на страницата „За нас“ горе-вдясно.

 20. SEO оптимизация каза:

  февр. 24, 11 в 19:30

  Много ценен БЛОГ и с право е добавен в Morning Coffee-a на бразузера ми.
  Изкуших се да коментирам една реплика от предпоследния коментар на Евгени Йорданов: „А Google са против практиката за link buying.“
  Как няма да са против гугъл към тази масова практика на купуване на линкове (особено в братска Русия) като те (гугъл) не прибират нито цент комисионна … ;)
  Факт, е че наскоро Skype решиха и спряха изцяло добре развития бизнес на разни техни риселъри конкретно за мобилната платформа Андроид, става въпрос за Fring. Та така утре гугъл ще решат да променят алгоритмите им на 1000% и добре развития SEO бизнес (пряко зависещ от алгоритмите на гугъл) ще изпадне в шах …

 21. инж. Евгени Йорданов каза:

  февр. 25, 11 в 09:53

  Донякъде съм съгласен с коментара, но мисля, че Google няма да променят алгоритъма чак толкова драстично. Просто защото това им е бизнеса, да предлагат страници с намерени търсения. При една драстична промяна е напълно възможно изкарваните резултати да не са никак релевантни, което ще е чисто самоубийство от тяхна страна. Следователно ще продължат да ползват ядрото на текущия си алгоритъм и ще правят само малко изгъзици по външния вид като Google Instant, което от своя страна по никакъв начин не променя взаимоотношенията между Google и SEO-тата.

 22. бойлери каза:

  мар. 13, 11 в 20:09

  Определено блогването се превърна в доста примамлив начин за изкачване в търсачките

 23. деян тотев каза:

  май 27, 11 в 19:52

  случайно попаднах на сайта и съм много приятно изненадан от професинализма с който е засегната темата. Действително е страшно неудобно да се опитваш да си промотираш сайта си без да се натъкнеш на пластове от лъжи и заблуждения които упорито се рекламират като „чиста“ монета. Търсейки информация за SEO на английски непрекъснато попадах само на компании опитващи се да си продадат услугата, но не и реална и полезна информация. Едно огромно благодаря на екипа и на цялата идея за този безценен сайт

 24. инж. Евгени Йорданов каза:

  май 29, 11 в 11:24

  Здравей, Деян. Радвам се, че темата и информацията в нея са ти харесали. Ако имаш някакви въпроси, не се колебай да ги задаваш ;)

 25. Димитър Димитров каза:

  май 29, 11 в 13:02

  И отново „БРАВО“ на инж. Йорданов за интересната статия, написана на разбираем език, дори и за тези, които тепърва навлизат в света на SEO.

  По мое мнение в момента обстановката в повечето блогове е такава, че е много трудно да се избегне използването на NoFollow тага в коментарите, поради огромният брой недобронамерени спамери. Много често срещам горе-долу качествени коментари, но в името (линка) седи ключова дума (anchor text). За мен това не нормално – все пак идеята на коментарите е едно лице да изкаже своето мнение, а не една ключова дума.

  От екипа на SEOптимизация са взели едно много добро решение – ако не спамиш и пускаш свестни коментари, получаваш награда. Подобна тактика ползвам и при мен, като използвам системата за коментари Disqus. При нея обаче всички имена на коментиралите са с NoFollow таг, но за сметка на това при X брой (в момента са 7) качествени коментари позволявам поставянето на до 2 DoFollow линка в самия текст на коментарите.

  Тази мярка съм взел точно заради спамерите (дори и срещу културните) – виждам такива и в коментарите над моя („бойлери, SEO оптимизация, латекс“) :) Смятам, че поставянето на линк в текст е много по-полезно за самите потребители – показва им се нещо, което Вие сте сметнали за интересно и искате да споделите… та нали това е основната идея на линковете.

  П.С: Спамът винаги се наказва в един момент – това е факт! Няма нищо по-хубаво от натуралното SEO – може да изисква повече време, но ефектът му е много по-силен и по-дълготраен и си заслужава всяка вложена минута.

 26. инж. Евгени Йорданов каза:

  май 29, 11 в 15:16

  Нямам какво да добавя повече, Митко :) Много правилно и изчерпателно!

 27. Избягване на СПАМ в коментарите | SEOптимизация каза:

  окт. 13, 11 в 10:20

  […] заедно с Yahoo! и MSN (преди години) HTML микроформата nofollow преди няколко години и този атрибут е широко възприет. […]


%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
БГ Сайт 2010 и SEO оптимизацията в него

Малко учудващо заглавие, ако се замисли човек. Две неща, които определено нямат много общо освен, че са в един общ...

Затвори