Доброто SEO има нужда от добра Analytics информация

seo analysis analytics

Висококачествените анализиращи софтуери  (като Google Analytics или други подобни платени) предлагат добра и полезна информация. Ако й обръщате достатъчно внимание, бихте могли много лесно и бързо да увеличите ефикасността на вашия сайт.  Просто трябва да гледате цифрите и да видите какво ви „говорят“ те. Истината е някъде там, както се казва, и ако игнорирате вашата Аnalytics информация, може да направите голям пропуск, свързан с възможен бизнес или трафик.

Ето някои основни точки, които да разгледате, и да установите възможни пропуски във вашия уебсайт или просто да си помогнете с „дешифрирането“ на данните, идващи от Analytics софтуера:

Conversions: В случай, че не знаете конверсията (превръщането на просто посетител в нещо повече) е  сложен процес върху вашия сайт, като lead, sign up, продажба и т.н.  Най-важния фактор (така мисля) ,от който да се учите във вашия  анализаторски software, са данните за конверсии.  Разбирането и ученето за това как и откъде идват вашите конверсии, може да помогне да се създаде много по-добра стратегия, свързана с SEO, PPC и Социалните медии. Направо няма да повярвате ако ви кажа колко много хора от тези, с които комуникирам, разбират добра SEO кампания само под  добри ранкинги и добри позиции. Съжалявам, че разбивам вашия мит (ако сте от тези хора, де), но това не е така.  Високия брой конверсии (и посещения) трябва да са началните цели на вашето SEO и search marketing подвизи. Няма естествено да задълбавам в повече подробности, тъй като това не е основната цел на тази статия.

Bounce Rate: Независимо дали гледате цялостно върху сайта или върху определена страница, ако вашия bounce rate е наистина висок, то се опитайте да разберете какво кара хората да „отскачат“ от тази страница и да я напускат.  Това може да са много неща зависещи например от типа бизнес, затова огледайте специфичната страница много добре.  Информацията прекалено много ли е? Или е прекалено малко? Или просто липсва каквато и да е било информация? Информацията трябва да е  точно това, от което  се нуждаят посетителите, за да ви намерят бързо, да се информират за най-важното. Имате ли прекалено много реклами и банери на точно тази страница? Проблемът също може да бъде и комбинация от горепосочените. А може би самата страница има нужда от сериозен „тунинг“. Bounce rate-а е различен за всеки различен клиент и бизнес ниша, но да разберете какъв е вашия и да се опитате да го подобрите е много важно.

Visitors: Когато започнете наистина да навлизате в „SEO за напреднали“ ще трябва да  можете да обработвате повече информация и то качествено, не само количествено.  Като например откъде идват „посещенията“ на вашия сайт? Т.н. visitor quality е също толкова важен, както и растежа на посещеомостта. Никога не трябва да се надявате само на един  поток на трафик, защото както речните потоци и тези също пресъхват понякога, а вие не искате това да се случи и с вашия бизнес. Трябва да разберете ,откъде идва вашия трафик, защото често това може да е мястото което най-малко очаквате. Analytics информацията ви дава възможност да откривате нови „канали“, от които да вливате във вашия бизнес свеж трафик.

Keywords: Също така Analytics информацията ще ви каже по кои ключови думи вашите посетители търсят за да намерят вашия уебсайт. Това има доста голям потенциал наистина да „отвори вратите“ за вас да разширите вашия бизнес онлайн. Със създаването на нови ключови думи и фрази вие можете да проследите техния живот и как те се отразяват реално на вашия сайт. Тази информация трябва да се гледа много внимателно иначе можете да изпуснете тези малко прозорчета, от които може да се влее „малко свеж въздух“ (може и много свеж въздух) във вашия сайт.

В крайна сметка използването на Analytics software (и в частност Google Analytics) поддържа маркетирането на вашия сайт особено ефективно. Всъщност всичко опира до намирането на нови ниши, нови възможности, които могат да съществуват пред вас дори и в момента, но да не ги забелязвате поради липса на достатъчно аналитична информация. Данните и информацията, която може да ви предостави такъв tool ви позволява да намерите тези  полета за изява и наистина чувствително да увеличите вашето присъствие в  Световната мрежа.

Един SEO коментар на “Доброто SEO има нужда от добра Analytics информация”

  1. Tweets that mention Доброто SEO има нужда от добра Analytics информация | SEOptimizacia -- Topsy.com каза:

    май 13, 10 в 09:45

    […] This post was mentioned on Twitter by Evgeni Yordanov. Evgeni Yordanov said: Доброто SEO има нужда от добра Analytics информация http://lnkd.in/E4CS-n […]


%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
„Facebook е №1 търсене в трите най-големи търсачки“ казват от Hitwise

Experian Hitwise обявиха, че "Facebook" е на върха на органичното търсене в развитите страни и Съединените Щати през 4-те седмици...

Затвори