Дай, за да получиш… или как да се сприятелим с блогър

Дай за да получиш…

Изграждането на взаимоотношения и връзки за съжаление не е само „ето ти – дай ми“, а е „давай, давай, давай първо,“ преди изобщо да си помислиш да поискаш нещо. Така, че ако искате да изградите някакви взаимоотношения с блогъри, трябва да им покажете малко от вашата „любов“ така да се каже :). Дай

Ето и няколко начина и места където можете да направите това:

 • Следете ги в Twitter, присъединете се към техния кръг в MyBlogLog. Хората обичат да виждат тяхната фен-база да расте. И по-важното в случая е, че можете да започнете да четете техните материали и да намерите възможност за съвместна работа/кауза.
 • Промотирайте ги в Twitter. Retweet-вайте техни tweet-ове или „чуруликайте“ относно техните най-добри блог постове. Нищо не показва, по-голяма заинтересуваност от това да промотирате тяхната най-добра работа чрез Twitter.
 • Споменавайте ги и слагайте link към техни постове от вашия блог. Случвало ми се е да се свързват с мен, да промотирам някоя марка или компания, но когато вляза на техния блог, няма и следа от това те да са писали/говорили/промотирали някой друг освен себе си. Моля ви, не бъдете този пример!
 • Рекламирайте на техния блог. Имаше интересна дискусия за това как един човек е успял да си създаде много и все успешни взаимоотношения на принципа от „рекламодател… към приятел“. Естествено, не е задължително да преследвате такава стратегия, особено ако нямате бюджета за това, но ако приемем, че го имате, това е добро „извинение“ за започване на разговор.
 • Учатвайте в същите communities, където и те участват. Най-лесният начин е да четете и коментирате на техния блог. Но естествено ако връзката е важна за вас, може да отидете и една стъпка по-нагоре. Като започнете да четете и коментирате това, което чете и коментира да го наречем „обекта на вашите желания“.  :lol:
 • Срещнете ги наживо на конференции. Въпреки, че това е най-често срещания начин да опознаеш някого, на конференциите все пак е трудно, защото популярните блогъри имат високи изисквания спрямо това с кого се запознават (поне в чужбина е така, за България мога да дам примери от обратната страна на монетата). Един PR който познавам, даже се стараеше да запамети от снимки някой от блогърите, за да може после в тълпата да ги разпознае по-лесно. Но това е друга тема ;-)

Бавно и славно, но печелившо!

Да стиснем ръце с блогърОчевидно е, че не можете да направите всичко което съм описал по-горе веднага и моментално да получите резултати. Реалното времетраене на този процес може да продължи от седмици до месеци.

Най-голямото препятствие пред изграждането на взаимоотношения с блогърите, не е същинската работа, а това да се има търпение и внимание, които да се отделят в големи количества, за да се изгради една здрава основа. И всичко това се прави доста преди изобщо да си помислим да искаме нещо от тях. Всичко малко прилича на първата ви връзка когато сте били тийнейджъри… опитвате се да придвижите връзката прекалено бързо. Няма точна формула за това кога е правилно да се поиска услуга от блогър. Но определено, ще разберете и сами, когато часовника удари точното време.

Link building с блогъри изисква правилната основа (съжалявам, че го повтарям за n-ти път, но просто това е истината).  Ако поемете по този правилен път ще се увенчаете с максимален успех и ще създадете взаимоотношения и връзки с хора, с които впоследствие ще увеличите резултатите от вашите link building усилия.

И в крайна сметка знайте, че хората поддържат хора които се раздават. Ако помогнете на блогър да предвижи напред някакви свои цели или идеи, имайте впредвид, че тази ви добрина ще ви се върне подобаващо.

20 коментара на “Дай, за да получиш… или как да се сприятелим с блогър”

 1. Анастас Мавродиев каза:

  юни 17, 10 в 10:09

  Здравей Евгени.

  Написал си много добра статия. Хареса ми. Винаги съм поставял взаимоотношенията на първо място. Спомням си когато бях на първата seo – конференция, Оги беше казал : „Връзките, връзките са от значение“. Както сам разбираш, той се оказа прав.

 2. SEОптимизатор каза:

  юни 17, 10 в 10:21

  Здравей, Наско. Радвам се, че си запомнил какво е казал Оги на първата конференция. И да… прав си беше.. и прав си остана. А като спомена конференция, тази година нещо не те видях в залата. Някакви препятствия може би?

 3. Николай Костов каза:

  юни 17, 10 в 10:29

  Ей така значи ставало :) Пишеш коментари, говориш си с хората :). Евгени, крайно време е да станем приятели ;)

 4. SEОптимизатор каза:

  юни 17, 10 в 10:43

  Хехехе…. тази стратегия работи основно за ново-открити контакти и връзки. А ние с тебе сме си приятелчета, от доста време Ники! А между другото като съм почнал на тема SEO Conference 2010, и теб не те видях там. А много добре знаете, че тая конференция не е само за SEO-тата… а за best practices кaто цяло в уеб бранша и важни неща се говориха там. Тая година бях от организацията… на различни длъжности… за което ще пиша малко по-късно, когато ми остане време, че тук ме е завила една вихрушка от неща за вършене. Но само да издам, длъжността с която най-много се гордея беше Face Control, то смее ли някой да мине покрай мен без да го пусна :lol:

 5. man0l каза:

  юни 17, 10 в 16:11

  Истината е в офлайн нетуъркинга. Това да участвам в чужди комюнитита заради един шантав блогър е абсурдно ;)

  Приятелството с блогър може да се измери по броят изпити бири заедно.

 6. SEОптимизатор каза:

  юни 17, 10 в 16:19

  Не казвам, че не е така, приятелю. Но на въпросът реално гледам от друга страна. И за хората и за търсачките най-големия фактор, това е trust-а. Следователно хората обичат други хора с голям trust rank. В този дух по-скоро идеята на тази статия е да опише някакъв начин, за да се домогнеш до човек с голям trust rank. Да направиш някаква връзка с тоя човек, да завържете приказка, както се казва на български. Като този човек примерно би бил силен в определена област където ти искаш да навлезеш, или искаш малко помощ с build-ване на линкове в област в която той/тя е вещ. И естествено не става въпрос тук за абсолютно възползване от човека, а точно обратното. Да се получи дори истинско приятелство, пък било то и започнало по комерсиални причини.

 7. Longanlon каза:

  юни 17, 10 в 16:21

  абе най-добре ги поканете на по една бира

  или на по повече

 8. SEОптимизатор каза:

  юни 17, 10 в 16:33

  Радвам, се че и ти се включи в обсъждането… Абе бирата си е бира да… трудно някой може да отрече ефекта й. Може би все пак наистина трябваше да я спомена като фактор във взаимоотношенията ;-)

 9. Tweets that mention Дай, за да получиш… или как да се сприятелим с блогър | SEОптимизация -- Topsy.com каза:

  юни 17, 10 в 16:30

  […] This post was mentioned on Twitter by Mario Peshev and Evgeni Yordanov, Анастас Мавродиев. Анастас Мавродиев said: Дай, за да получиш… https://seoptimizacia.com/2010/06/day-za-da-polutchish-ili-kak-da-se-spriyatelim-s-blogar/ […]

 10. Mladen каза:

  юни 18, 10 в 17:23

  Браво, много добра статия наистина.

 11. Успешен бизнес блог в 5 лесни стъпки | Интернет Бизнес от А до Я каза:

  юни 18, 10 в 18:21

  […] Дай, за да получиш… или как да се сприятелим с блогър. […]

 12. FroZzen каза:

  юни 26, 10 в 10:06

  Хубава статия, Евгени. И много вярна. Само трябва да се следи баланса между желанието да имаш много връзки (и такива, установени на бира или водка) и качеството на нещата, които публикуваш. Мен ме отблъсква шаренията и преднамерените писания. А твоят текст е много добър и сигурно ще получи доста връзки ;-)

 13. SEОптимизатор каза:

  юни 26, 10 в 16:17

  Благодаря за хубавите думи, Таня! Радвам се, че статията се е харесала на толкова разнородна публика. Честно казано, аз не очаквах да има чак такъв отзвук сред блогосферата в БГ, тъй като блога е професионален и е доста ниширанл. Тоест малко странични читатели биха го чели. Но ето на, бях опроверган :)

 14. FroZzen каза:

  юни 26, 10 в 16:20

  е, някои сме чували и за сео, ама само сме чували. ;-) а и нали не си го пуснал съвсем случайно днес в туитър ;) дерзай!

 15. SEОптимизатор каза:

  юни 26, 10 в 18:23

  Специално днес, го пуснах инспириран от твоя коментар. И как е стигнал толкова далеч. Реших да стигна и по-далеч. Иначе ме нямаше тука близо 2 седмици… на около-българско пътешествие бях. Постовете сами си излизаха, като ги бях приготвил и вързал application-ите да си правят всички автоматично. Чак сега се прибирам и мога спокойно да отговарям на всички чакащи и преминали коментари.

 16. Tweets that mention Дай, за да получиш… или как да се сприятелим с блогър | SEOптимизация -- Topsy.com каза:

  авг. 12, 10 в 17:48

  […] This post was mentioned on Twitter by Evgeni Yordanov and Cooler-Designs.com, SEОптимизатор. SEОптимизатор said: Дай, за да получиш… или как да се сприятелим с блогър http://bit.ly/cp067Y […]

 17. Беклинковете и връзките им с Позициите ви в Търсачките | SEOптимизация каза:

  сеп. 09, 10 в 08:18

  […] по същия начин. Тук важи с пълна сила фразата – „Дай, за да получиш„. „Благодарение“ на атрибута no-follow, някои […]

 18. Стамен Стаменов каза:

  сеп. 24, 10 в 17:31

  Цитирам: „И по-важното в случая е, че можете да започнете да четете техните материали и да намерите възможност за съвместна работа/кауза.“

  Аз до сега съм видял – усетил само 7 човека – Интернет потребители да разбират сериозната Истина на ползваемият от мен цитата от хубавата информация.

 19. SEO oптимизатор каза:

  сеп. 26, 10 в 17:20

  Да, броят изглежда малко, но все пак ги има. Не всички хора мислят за себе си постоянно каквото е мнението, което битува в общото Интернет пространство. Можете само да се радвате, че познавате тези 7 човека :)

 20. Twitter съвети: Как да ползваме Туитър | SEOптимизация каза:

  ян. 13, 11 в 06:46

  […] Съвет 2: Когато изпращате лично съобщение (direct message = DM) на някого с идеята той/тя да изчурулика вашето вашият безплатен продукт/намаление/разпродажба, не забравяйте и да споменете, че и вие ще им върнете услугата. Дай, за да получиш! […]


%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
„404-Like“ съдържание в Google Webmaster Tools

"404-Like Content" е съдържание на сайт, което прилича на грешка със статус 404 (File not found) страница. От Google вече...

Затвори