{ЧЗВ} Бутонът Google +1 и резултатите от търсенето

{ЧЗВ} Бутонът Google +1 и резултатите от търсенетоОбществени ли са +1?

Да, Google може да показва персонализирани пояснения на всеки потребител, който е влязъл в профила си и социална връзка на когото е дала съответното +1. Всеки потребител на Google обаче може да избере дали да показва своите +1 в потребителския си профил в Google

Как +1 влияе върху резултатите от търсенето?

+1 помага на хората да откриват подходящо съдържание – уебсайт, резултат от търсенето с Google или реклама – от хората, които вече познават и на които се доверяват. Бутонът +1 се показва при търсенето с Google, в уебсайтове и за реклами. Може например да го видите за резултат от търсенето с Google, реклама от Google или до статия, която четете на любимия си новинарски сайт.

Добавянето на бутона +1 към страници на Вашия собствен сайт позволява на потребителите да препоръчват съдържанието Ви, като знаят, че приятелите и контактите им ще видят препоръката в най-подходящия момент – в контекста на резултатите от търсенето с Google. Освен това дадените от потребителите +1 се показват в разделите им с +1 в потребителските им профили в Google. Макар +1 винаги да са обществени, потребителите могат да решат дали да направят раздела с +1 видим в потребителския си профил, или не.

Когато потребител на Google, който е в профила си, извършва търсене, фрагментът на отнасящия се до Вас резултат от търсенето с Google може да бъде пояснен с имената на връзките на потребителя, които са означили страницата Ви с +1. Ако нито една от връзките на потребителя не е означила страницата с +1, фрагментът може да покаже обобщения брой +1, получени от нея.

Влияе ли +1 върху ефективността на сайта ми при търсене?

Съдържанието, препоръчано от приятели и познати, често е по-подходящо от съдържание от непознати. Например рецензията от филмов критик е полезна, но отзивът за филм от приятел, който споделя вкусовете Ви, може да e още по-добър. По тази причина +1 от приятели и контакти могат да бъдат полезен сигнал за Google, когато установява уместността на страницата Ви спрямо заявките на потребителите. Това е само един от многото сигнали, които Google може да използва за определяне на уместността и класирането на страниците. Непрекъснато променяме и усъвършенстваме алгоритъма си, за да подобрим цялостното качество на търсенето. Както с всеки нов сигнал за класирането, ще започнем внимателно и ще научим как получените +1 влияят върху качеството на търсенето.

Как бутонът +1 влияе върху рекламите ми?

Самият бутон +1 се показва до заглавието Ви в рекламите в мрежата за търсене. Персонализираните пояснения се извеждат под показвания Ви URL адрес. Например Евгени означава с +1 страница в уебсайт, на която се продават поставки за преносими компютри. Когато в мрежата за търсене се покаже реклама със същия URL адрес, приятелят й Симеон може да я види с бележката „Евгени и още 28 души означиха с +1 това“.

Къде на страниците си да поставя бутона +1?

Вие познавате най-добре страницата и потребителите си, ето защо препоръчваме да сложите бутона там, където според вас ще бъде най-ефективен. На видимата на екрана част от страницата, близо до заглавието й и недалеч от връзките за споделяне често са добри места. Поставянето на бутона +1 както в края, така и в началото на статия или материал може също да бъде ефективно.

Означаването с +1 е обществено действие, ето защо трябва да добавите бутона само на страници в сайта си, които са обществени и могат да бъдат обхождани от роботи. След като добавите бутона, Google може да обходи веднъж или няколко пъти страницата и да съхрани заглавието й и друго съдържание в нея в отговор на импресия или кликване върху бутона +1.

Мога ли да персонализирам описанието на сайта, което се показва, когато потребители споделят съдържанието ми?

Google се опитва да намери най-полезния и описателен +фрагмент, който да покаже. Ако във фрагментите си с мултимедийно съдържание сте използвали код, съобразен с речника на schema.org, Google+ ще използва свойствата nameimage и description от общия тип Thing.

Google+ (но не Google Търсене в мрежата) може да използва и метаданни от типа  Open Graph за създаване на +фрагмента. Може също така да използва съдържанието на описателните маркери title и meta.

 Повече информация за персонализирането на описанието на сайтове от Google.

<

p style=“text-align: right;“> Оригинал: Google

17 коментара на “{ЧЗВ} Бутонът Google +1 и резултатите от търсенето”

 1. Al-x4o каза:

  ное. 10, 11 в 15:28

  Аз ползвам +1 бутонче на http://www.azcheta.com и съм го сложил в началото и края на текста – това ми се струва най-добро от твоите предложения. Засега няма особен ефект, но исках да засиля най-вече в SEO-отношение. Оптимист съм :)

 2. инж. Евгени Йорданов каза:

  ное. 10, 11 в 15:29

  Колкото повече, толкова повече е казал Мечо Пух. :)

 3. Eli каза:

  ное. 10, 11 в 16:28

  Как да не плюс-неш тази статия :)

 4. инж. Евгени Йорданов каза:

  ное. 10, 11 в 16:32

  Как да не одобриш този коментар :)

 5. radislav каза:

  ное. 10, 11 в 17:38

  Аз съм го поставил в края (при другите бутони) с идеята, че някой ще го натисне, ако хареса статията. За което е хубаво, да е я е прочел първо. Не, че някой се къса да плюсва, но важното е да правим добро впечатление на Брин :-)))

 6. инж. Евгени Йорданов каза:

  ное. 10, 11 в 18:30

  По-скоро имаш предвид на Larry Page, не на Sergery Brin… Лари е сега CEO-то на Google ;)

 7. radislav каза:

  ное. 10, 11 в 20:18

  Прав си, разбира се, ама не знам защо – точно на Сергей искам да се подмажа ;) :P

 8. инж. Евгени Йорданов каза:

  ное. 10, 11 в 20:22

  Хахахахахаха, няма лошо… и той е шефче ;)

 9. Стоян каза:

  ное. 10, 11 в 23:52

  Със сигурност плюсчетата играят роля при търсенията в световен мащаб. Имат ли обаче смисъл в България, с нашия малък брой потребители? Както казаха по-горе, почти никой не клика по тях. Още повече, че и доста малко са хората в бг, които ползват gmail. Та, въпросът ми е има ли смисъл за бг сайтове да се мъчиш да го слагаш тоя плюс?

 10. инж. Евгени Йорданов каза:

  ное. 11, 11 в 00:06

  Има смисъл, Стоян. Тъй като в крайна сметка Интернет, не български. И все някой ще попадне на твоя сайт също, който да има Google+ акаунт и да може да го цъкне този бутон. По-интересното в случая е, защо споменаваш Gmail? Тъй като Gmail няма отношение за +1 бутона от Google.

 11. Blinky каза:

  ное. 11, 11 в 15:46

  Има голям смисъл от този бутин, тъй като е направен за социален избор – демек хората предпочитат нещо, ако то наистина си струва. По този начин и чичко Гугъл си прави изводите какво реално е предпочитано и какво не. друг е въпроса колко често се клика и дали някой въобще си прави труда да гласува.

 12. инж. Евгени Йорданов каза:

  ное. 11, 11 в 15:48

  Разбира се, че има смисъл.

 13. Валентин каза:

  ное. 13, 11 в 18:13

  След време като стане още по-популярен 1+ бутона и хората ще го виждат навсякъде, и ще почнат да кликат на него ;)

 14. Ники Сайта каза:

  ное. 22, 11 в 09:55

  Много хора започнаха да ползват бутона за реклама на сайтовете и заради тях Google Plus няма нужните успехи.

 15. Реклама Бургас каза:

  дек. 13, 11 в 12:33

  Ползата от +четата е че всички които са ти в кръгове в Гугъл им излиза в СЕРП-а че си споделил / харесал тази страница и те дига в резултатите. така че набирайте хора в кръговте за да ви излизат по-напреде +натите страници. :)

 16. Иван Николов каза:

  юни 20, 12 в 08:30

  Привет! Изключително съдържателна и описателна статия. Бих искал да попитам ПОНАСТОЯЩЕМ +1 и FB Likes към domain оказват ли влияние при pagerank update? Вероятно въпроса ми е глупав, но по-добре да го задам. Благодаря предварително.

 17. маг.инж. Евгени Йорданов каза:

  юни 20, 12 в 08:54

  При pagerank update, не играят никакво значение. При позиционирането на даден уебсайт в търсачките обаче, да. Pagerank е просто 1 от над 220-те фактора, които имат значение за позиционирането в търсачките чрез SEO.


%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
{Infographic} 35 от годините на Стив Джобс: Продуктовия дизайн на Apple

Не зная дали някои от вас забелязоха, но когато Стив Джобс почина, аз не пуснах нищо свързано с него, нито...

Затвори