БГ Сайт 2010 и SEO оптимизацията в него

Малко учудващо заглавие, ако се замисли човек. Две неща, които определено нямат много общо освен, че са в един общ бранш… а именно Уеб. Да започнем с малко информация за самия БГ САЙТ и какво представлява той като конкурс:

БГ Сайт 2010 и SEO оптимизацията в негоКонкурсът БГ Сайт е един от най най-престижните у нас за уеб награди за Български сайт и тази година се провежда за единадесети пореден път. Инициатор на идеята и организатор на конкурса БГ Сайт и Уеб семинара за периода 1999-2003г е ABC Design & Communication. От 2000-та година до 2008г като партньор на конкурса е привлечен M3 Communications Group Inc. От 2009г организатор на конкурса е новоучредената Фондация БГ Сайт.

Кандидатите за участие номинират своите уебсайтове, които трябва да отговарят на  критериите, посочени в официалния сайт на конкурса. Тази година категориите са 14, съобщени, както и много подробности около самия конкурс, от Жюстин Томс на специална пресконференция по-рано тази година. Категориите са избрани след серия дискусии на Експертния съвет мрез месец май 2010г. и те са: „Банки и финанси„, „Електронен магазин„, „Кауза, събитие, общност„, „Корпоративен сайт„, „Личен блог/сайт„, „Медии„, „Образование и наука„, „Онлайн информационни услуги„, „Пътувания и туризъм„, „Публична администрация и НПО„, „Социални мрежи и сайтове за запознанства“ и „Интернет реклама„. Новите категории в тазгодишното издание са „Мобилен сайт“ и „StartUp„.

Златната статуетка на БГ САЙТПоследната категория е истинската новост за БГ Сайт и е насочена към младите Уеб таланти. За първи път тази година ще бъде дадена сребърна статуетка, която ще спечели младото дарование избрано след представяне на живо на свой вече реализиран проект в панела StartUp Web Elevator. Изискването за нея е: сайтът да е стартиран в периода 1 юни 2009 – 30 септември 2010 г. и да е разработен от екип от минимум двама души, всеки един от тях под 25 години. Точно в „StartUp“ тази година участваме и ние от SEOптимизация, естествено с голямата надежда за признание и спечелване на наградата в категорията. Точно оттук идва и играта на думи в заглавието на тази статия – БГ Сайт и seo оптимизацията. Тази статия идва малко късно, въпреки че сайта ни беше записан за участие още в края на юни месец. Но както са казали хората: „По-добре късно, отколкото никога!„. Така, че все пак решихме да я напишем.

Към момента най-голям е интересът към категория Медии и съвсем новата за БГ Сайт категория за стартиращ бизнес Startup.

Кога и как ще бъдат оценявани сайтовете?

Сайтовете ще бъдат оценявани на няколко етапа. По време на Регистрацията ще бъдат преглеждани за това, дали отговарят на Условията за участие. След това журито ще ги оценява през периода септември – октомври.

Гласувайте за SEOптимизацияКога и как ще протече онлайн гласуването за Сайт на публиката?

В гласуването на публиката участват всички сайтове с валидна регистрация. Гласува се с валиден мейл адрес като всеки гласуващ посочва по един сайт в категория в произволен брой категории. Гласуването ще протече успоредно с гласуването на журито. И да не забравите да гласувате за нас, когато бъде отворено гласуването на публиката :)

Кога ще бъдат обявени победителите?

Победителите в конкурса БГ сайт 2010 ще бъдат обявени и наградите връчени на официална церемония в края на м. октомври 2010 г. Точната дата ще бъде обявена от организаторите през м. септември.

Ето и малко снимки от предишни издания на конкурса БГ Сайт.

15 коментара на “БГ Сайт 2010 и SEO оптимизацията в него”

 1. SEO oптимизатор каза:

  авг. 19, 10 в 10:30

  Хахахаха…. мерси, мерси. Като започне гласуването на публиката ще си кажа.

 2. SEO oптимизатор каза:

  авг. 19, 10 в 10:52

  Ако си спомням правилно, Андро, няма такава, затова не съм го и споменал. Печели се една малка статуетка, можеш да видиш в края на поста има снимки, там е и Боби Юруков спечелил миналата година. В случая със StartUp категорията, даже статуетката не е златна, а сребърна. Така, че парички там няма :)

 3. Кеч каза:

  авг. 19, 10 в 10:04

  Аз нещо нямам желание за участие. Ще се замисля догодина. Иначе SEOптимизация.com ще получи един глас от моя милост.

 4. SEO oптимизатор каза:

  авг. 19, 10 в 11:16

  Не е задължително да си фирма… но е задължително да сте под 25 години и да сте 2-ма души поне. Затова имаме и това :) А аз съм си на 23 и всичко ми е изрядно.

 5. велизар каза:

  авг. 19, 10 в 11:29

  Сайтът е супер готин и информативен, пожелавам ти успех!

 6. SEO oптимизатор каза:

  авг. 19, 10 в 11:43

  @Кеч: Е… навик чак не ти е станало има още време, ще стане :D. Шегичка… А за парите си прав. Съгласен съм, че когато имаш малки приходи, всеки разход е главоболие. Ако някой разбере аз колко получавам например, ще ме сметне за богаташ и че тия 100лв примерно, не биха означавали нищо за мен. Но за съжаление това не е така. Разходите са си разходи… За това и разбирам, когато каза, че сте премислили активно с жена ти преди да решите да отделите пари за Агрегатора. Когато трябва да правя някаква подобна покупка, аз за момента не се съветвам с никой, но занапред, това няма как да продължава така.

 7. Кеч каза:

  авг. 19, 10 в 10:45

  Забрави да споменеш и финансовата страна на въпроса :-) Каква е сумата, която ще зарадва победителя? (който се надявам да си ти)

 8. SEO oптимизатор каза:

  авг. 19, 10 в 11:59

  @Велизар: Благодаря!

 9. Кеч каза:

  авг. 19, 10 в 11:02

  Разбрах, значи е само за престиж. Който пък ако го използваш правилно също може да ти донесе много парички :-P Искат ли някакви пари за записване за участие? Или всичко е FREE? Наистина незнам и затова питам, пък ме мързи да ровя да видя :-) Ако пък не е много късно дали бих могъл да включа новия си Кеч Мания?

 10. Кеч каза:

  авг. 19, 10 в 11:10

  Е, в категория StartUp няма да стане :-( Много исках да се запиша там, обаче:
  – нито съм фирма, нито сайта е правен от двама души, нито пък съм под 25 години. Като за третото ме е яд най-много :-)

 11. Кеч каза:

  авг. 19, 10 в 11:28

  Хм, мислех те за поне мой набор(83), а ти си бил доста по-малък :-) Сега видях, че се плаща. Е, ние от Viper нямаме излишни средства за глезотийки, пък ако щът и по телевизията да ме дават. И то ще ме дават само ако спечеля, нали? :-)
  Ъ-ъъ.. Абе.. с няколко думи – живота в Пловдив просто не ти позволява да отделиш последните си 100лв с които ще преживяваш цял месец. Но това си е моя лична тема на размисъл, просто споделям. За някой хора пък 100 кинта са нищо. Така, че… давам път на младите като теб :-) :-)
  P.S. Смятах да пиша статия в блога си затова как „интелигентно“ и „престижно“ се заработват бързи пари, ама ще вземат и да те да ме заплашат, че ще ме съдят и пак ще трябва да се извинявам. То взе, че ми стана навик ;-)

 12. Кеч каза:

  авг. 19, 10 в 12:01

  Това с парите са го направили с цел да избегнат спама и това, че трябва да се преглеждат десетократно или може би стократно повече сайтове. И поради този факт някой бизнесмен, който е платил да му направят сайт и е платил да му направят оптимизация и е платил за участие, евентуално ще спечели наградата. Или както се казва – пари при пари отиват. А какво става с уебмастърите като мен, които нямат финансовата възможност да участват? Нищо. Стоят си в къщи и гледат другите как печелят, знаейки, че те биха могли да бъдат на мястото на победителя. Само да вметна – сайта http://www.ketch-mania.com няма аналог в България. Правен е и се поддържа единствено от мен. Работя сам, без никакъв екип. Правя и сайта и оптимизацията. Тази сутрин забелязах, че сайта вече излиза на първа страница по думите КЕЧ, КЕЧ МАНИЯ, КЕЧ ОБЩЕСТВО. Което стана за интервал от 2 седмици след като стартирах сайта. Е, значи ли, че като нямам статуетка от БГ Сайт, уменията ми не са престижни? Въпреки, че имам още много какво да уча.

 13. Tweets that mention БГ Сайт 2010 и SEO оптимизацията в него | SEOптимизация -- Topsy.com каза:

  авг. 19, 10 в 12:14

  […] This post was mentioned on Twitter by Krasina Pencheva, Cooler-Designs.com, SEОптимизатор, Evgeni Yordanov, Cooler-Designs.com and others. Cooler-Designs.com said: RT @SEOptimizacia: БГ Сайт 2010 и SEO оптимизацията в него http://bit.ly/apucIG […]

 14. Анастас каза:

  авг. 20, 10 в 12:52

  Старанието и дисциплината ти при поддържането на блога, заслужават почетната награда. Желая ти успех!

 15. SEO oптимизатор каза:

  авг. 22, 10 в 15:13

  Благодаря, изключително много. Това признание за мен е много повече просто от една награда.


%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
Кои са твоите приятели в Социалните мрежи?

Някой беше писал статия за Социалните мрежи, тия дни, и приятелството произлизащо от тях. За съжаление не помня кой точно...

Затвори