Беклинковете и връзките им с Позициите ви в Търсачките

Беклинковете и връзките им с Позициите ви в ТърсачкитеБеклинковете (backlinks) са връзките намерени на други сайтове, които са насочени към вашия сайт. Когато повече сайтове имат връзки към вашия сайт, това е индикатор за търсачките, че вашият сайт е важен и заслужава тяхното внимание. Точно този индикатор подсказва на Интернет търсачките, колко е важен сайта ви спрямо останалите сайтове в Интернет. Основните видове беклинкове са изброени по-долу, като разбира се си оставяме вратичка да сме изпуснали някой и друг вид. Ако се сетите нещо, можете спокойно да ни подсетите в коментарите най отдолу.
 • Връзки с определени ключови думи и фрази сочещи към вашия сайт, ще подобрят вашите позиции в Интернет търсачките за съответните ключови думиВръзки с определени ключови думи и фрази сочещи към вашия сайт, ще подобрят вашите позиции в Интернет търсачките за съответните ключови думи. С помощта на „социализирането“, може да си създадете взаимоотношения с други уебмастъри, и съответно да си „поискате“ връзка към вашия сайт пълна с важните за вас ключови думи, от някоя тяхна статия или публикация. Разбира се не забравяйте, че е трябва и вие да ги наградите по същия начин. Тук важи с пълна сила фразата – „Дай, за да получиш„.
 • Благодарение“ на атрибута no-follow, някои линкове сочещи към вашия сайт, ще се броят като слаби беклинкове, които няма да носят допълнителна тежест на вашият сайт. Сайтове като Уикипедия (и подобните уикита), форуми, които имат свободен достъп и възможност за добавяне на UGC (user generated content) имат приложен този nofollow атрибут. Без него разбира се, всеки щеше да рекламира сайта си за без пари, и СПАМа щеше определено да е извън всякакъв конторл. Накратко, ако известен сайт позволява да си добавяте линка на него, то в 9 от всеки 10 случая, той е no-follow-нат.
 • Затруднения при link building-аБеклинковете идващи от другите ви сайтове на същия сървър, най-вероятно няма да се броят. Интернет търсачките слагат малко (ако изобщо слагат някаква) тежест на backlink-ове идващи от сайтове разположени на същия сървър или IP адрес.
 • Кликовете идващи от e-mail реферали се забелязват, и са доста значими връзки – въпреки, че самите те не са много „статични“ или постоянни в Интернет пространството.

35 коментара на “Беклинковете и връзките им с Позициите ви в Търсачките”

 1. SEO oптимизатор каза:

  сеп. 09, 10 в 10:45

  По-скоро проблема е в IP-тата… не толкова физически, че стоят на един компютър. IP-тата от Google, като засичат, че са едни и същи, на няколко сайта, които се линкват помежду си, значи нещо не е много нормално. По проста логика и ти ще си помислиш така.
  Иначе, не казвам, че не носят тежест. Просто тежестта, която носят е пренебрежимо малка. :)

 2. SEO oптимизатор каза:

  сеп. 09, 10 в 11:02

  Еми… по-добре късно отколкото никога, както са казали хората, нали?

 3. Кеч каза:

  сеп. 09, 10 в 10:41

  Ако е вярно това, което казваш май ще трябва да местя някой сателити на друг хост…
  Досега само предполагах, но щом и ти казваш, може и да не носят тежест ако са на един и същи хост.

 4. Кеч каза:

  сеп. 09, 10 в 10:59

  Сега ще падне едно прехвърляне…. :-(
  Добре, че имам мой човек с отделен хост на който да си прехвърля част от сателитите.

 5. Кеч каза:

  сеп. 09, 10 в 11:09

  Гена, аз и преди много се съмнявах по този въпрос, но тази сутрин като прочетох статията ти бях силно обезпокоен. Въпреки, че неможем да бъдем 100% сигурни, но е логично Лугъг да се усети (мамка му, прасе).

 6. Васил Тошков каза:

  сеп. 12, 10 в 12:58

  Как става това отчитане на връзки от мейли?

 7. SEO oптимизатор каза:

  сеп. 12, 10 в 19:49

  Васко, извинявай, ако съм го написал погрешно. Реално линковете от email referral-ите знаеш, че няма как да се индексират от търсачките в Интернет. Те са по-скоро канал за трафик на хора насочен към сайта. А с увеличение на трафика се увеличава и популярността на сайта, след време и авторитета. Съответно с трафика и популярността се подобряват и останалите метрики свързани с определен сайт. Реално влиянието на този тип връзки е косвено, но все пак в една наистина добре направена email кампания, могат да повлияят на SERPs.
  А иначе за вътрешното отчитане на тези линкове със софтуери за анализи, в самата email кампания се задават параметри отзад на URL-ите, с които се оказва, че потребителя е влязъл именно с връзка през email, но зная, че не е това, което питаше всъщност, а първия абзац на моя отговор.

 8. Васил Тошков каза:

  сеп. 13, 10 в 14:12

  Стана ми чудно, защото и на други места съм го чел. Помислих си, че може и да ги хваща по някакъв начин.

 9. SEO oптимизатор каза:

  сеп. 13, 10 в 15:33

  Предполагам, че и другите колеги от чужбина (откъдето предполагам, че си ги чел нещата) са имали това впредвид. Както всички знаем, при условие, че всички mailbox-ове са скрити зад login форми, то те донякъде са secure и търсачките нямат достъп до тях. Затова и е нормално да не могат да се броят като пряка тежест за самите SERPs, но косвено все пак влияят на другите фактори, както описах предишния си коментар.

 10. Ico Think каза:

  сеп. 20, 10 в 22:04

  Това, че сайтове с един IP адрес не носели тежст в линковете по между си е малко смело твърдение след като не си експериментирал според мен

 11. SEO oптимизатор каза:

  сеп. 21, 10 в 09:24

  Не зная, как сте разбрали, че не съм го тествал. Напротив! Тествал съм го и то не веднъж. Почти никаква тежест не носят тези линкове. Независимо от релевантността на линковете. Тествал съм с нерелвантни сайтове на един хостинг… с релевантни сайтове на един хостинг и т.н. Естествено тук не говоря за сайтове като Blogspot, Blog.bg и т.н. които са обществени услуги (сайтове) и различните страници там са на различни потребители. Ако вие имате различни наблюдения, моля да споделите. Не зная до колко сте запознати с областта на SEO, но в този бизнес основите са просто насоки, даже не са правила. Всички знаят за тях и те не са обект на някаква тайна. Оттам насетне следва личният опит на всеки един специалист поотделно. Това е, което е секретният ключ за вратата. Всеки оптимизатор има свой подход към нещата основно базиран на личния му опит с материята наречена SEO. Затова няма вярна и грешна тактика. Пътищата за постигане на крайния резултат в оптимизацията на сайтове са много и в зависимост от личния опит, си избирате път по който да поемете.

 12. SEO oптимизатор каза:

  окт. 18, 10 в 16:15

  Радваме се, че сме те заинтригували :) Не е точно да кажеш да са на различен хостинг сателитите за да се отчитат. Те винаги се отчитат. Но е добре да са на различни IP-та, за предпочитане на различни дори hosting провайдери, за да няма съмнения в Google Web Spam team-а за СПАМ тактики от страна на съответния сайт при Link Building-а. Т.е. когато сме в оптималния вариант сателитите поотделно да са на различни IP-та и да са на различни IP-та от това на основния сайт, тогава линковете имат най-голяма тежест при равни други условия.

  Но трябва да упоменем, че все пак на SERPs им влияят над 200 фактора, което означава, че колкото и голяма да е разликата за този един-единствен фактор за външните линкове, той все пак си е доста пренебрежимо малък, в сравнение с цялото.

 13. Elpak каза:

  окт. 18, 10 в 16:04

  Трябва да имаме различен хостинг за да могат сателитите да се отчитат. Интересно

 14. инж. Евгени Йорданов каза:

  ное. 17, 10 в 16:13

  Отново правилни разсъждения, но нещата не са точно така, както си ги мислиш.
  За да не сметне Google за дуплицирано едно съдържание, това което ще трябва да направиш е, ако вземем гърба на една корица за 100% съдържание и 4 абзаца. То това, което е най-добро за теб е твоето съдържание да е 200% (т.е. със 100%) повече от това, което всички други ползват. Както и да преплиташ абзаците, между старите 4 абзаца да вмъкваш по 1 от новите абзаци. Да разводниш съдържанието един вид.
  Но за съжаление само това няма да ти помогне. В момента, в който ти си издател на книги и ти разпространяваш нещата свързани с една определена книга. Ти имаш възможността да контролираш съдържанието, което тези твои дистрибутори, които купуват от теб, да им налагаш определени условия. Не става въпрос за нещо невероятно сложно. Напротив, със всяка книга вие можете да разпространявате съдържанието от задната корица, като официален материал, който онлайн книжарниците да използват като официална информация за книгата предоставена от издателя. Просто така си договаряте условията. Ето къде е уловката обаче, на края на официалния материал, който им давате официално да използват има линк обратно към източника, т.е. към вас. И така, никой никога няма да има възможността да се позиционира преди вас. Защото, за която и да е книга, който търси по нея никой няма да има повече линкове от тези към вас, тъй като вие сте първоизточника. Т.е. Няма как Сайт-2 да се ранкне преди Сайт-1 за едно и също нещо, когато Сайт-2 физически линква към същото нещо на Сайт-1, а Сайт-1 не линква обратно. И така много сайтове линкват към Сайт-1. В този момент, Сайт-1 става първоизточник и се ранква на 1-ва позиция за определеното търсене.

 15. инж. Евгени Йорданов каза:

  ное. 17, 10 в 16:17

  Забравих да спомена вметката за Социалните мрежи. Не тук не си прав. Това в Социалните мрежи е да зариби повече хора, които имат различни интереси към един и същи материал. А и там търсачки не прибарват. Така, че това няма никакво значение що се отнася до ранкването. Докато при търсачките трябва материала, който представяш да е различен, не може просто да му сложиш различно заглавие и той да стане уникален, читав и годен за пред търсачката ;) За пред хората върви, затова върви и в Социалните мрежи, но не и за пред роботите-търсачки.

 16. Augusta каза:

  ное. 17, 10 в 15:55

  Това, което ще напиша, ще бъде встрани от темата, но провокирано от нея. И блогът и сайтът ни са на един хостинг, но това не обезмисля линкването между вътрешните ни страници, нали?
  Всички СЕО специалисти наблягат колко важно е уникалното съдържание.
  Когато подготвяме текста за задните корици, ние редактираме и редуцираме текста до минимум, за да се побере, а и за да е четивен. Всички онлайн книжарници качват този текст и съответно излизат преди нас в google. От сега нататък смятаме текста, който качваме на сайта да бъде различен от официалния на задна корица. Обаче изниква въпроса дaли google ще приеме за една и съща статия съкратения и разширения вариант (примерно същия текст, но с добавени абзаци)или трябва да е коренно различен? По същата логика са съветите при линкването в социалните мрежи да използваш различни заглавия за една и съща статия, нали?

 17. инж. Евгени Йорданов каза:

  ное. 17, 10 в 17:00

  С най-голямо удоволствие. Ако имаш още въпроси, можеш да видиш email адреса ми от страницата „За нас“ горе вдясно под търсачката, и да пишеш на воля ;)

 18. Augusta каза:

  ное. 17, 10 в 16:39

  Много ти благодаря за изчерпателните отговори!
  Въпреки, че онлайн книжарниците качват текста от задна корица без да слагат линк към сайтовете на издателства (в 99% от случаите е така), ти ми даде ценни идеи и food for thought. :)

 19. SEO каза:

  ное. 30, 10 в 23:03

  Полезна информация.

 20. Лазар Белев каза:

  дек. 16, 10 в 14:34

  След тази статия въпреки, че се отнася за линкове между различни сайове ми се върти въпроса – Има ли смисъл да правя хиперлинкове от една страница на сайта или блога към друга, от типа под нова статия да пиша виж още и дадени хиперлинкове към други статии в същия сайт на същата тематика? А как би се отразило ако линкванията са между сайта и блога, а не към вътрешните страници?

 21. инж. Евгени Йорданов каза:

  дек. 16, 10 в 15:12

  Да, има смисъл Лазар, иначе аз нямаше да го правя това. Така е по-лесно на търсачките да намират и индексират страниците на сайта ти, ако не си ги улеснил по-друг начин.
  Как би се отразило, не бих могъл да кажа на 100%, както и никой не би могъл да ти каже. Но със сигурност няма да загубиш от това ти действие, само можеш да спечелиш ;)

 22. Даниел каза:

  дек. 20, 10 в 20:20

  Сайтове с един IP адрес не носели тежст в линковете по между.

 23. инж. Евгени Йорданов каза:

  дек. 21, 10 в 12:15

  Даниел, въпреки че този SEO блог е DoFollow блог, това не означава, че толерираме СПАМ коментари. Не казвам, че твоите са. И въпреки, че да ни хвалят, ние много харесваме, 3-те коментара, които досега си пуснал не изразяват определено мнение, нито дават допълнителна информация по определената тема. Ако искаш да ни похвалиш, може да ни пишеш в формата за контакти на страницата „За Нас“. Коментирай разумно!

 24. Андрей Димитров каза:

  дек. 21, 10 в 12:16

  Евгени ще си позволя да те попитам, защото наистина не знам – как да разбера IP-тата на въпросните сайтове за да видя дали са различни или еднакви – за да знам има ли полза да пренасям всеки сайт на отделен хост или не?

 25. инж. Евгени Йорданов каза:

  дек. 21, 10 в 12:27

  Най-лесното е, че хостинг провайдъра ти би трябвало да ти предоставя Хостинг панел, откъдето да можеш да контролираш хостинг акаунта си. Там би трябвало да пише кои са IP-тата на съответните сървъри.
  Има и друг начин да разбереш, без да се ровиш така по хостинг акаунтите.
  Отваряш Start Menu на Windows-а си. Намираш програмата „Run“. Отваряш я и на празния ред пишеш „cmd“. Това ще ти отвори DOS-овския емулатор „MS-DOS Prompt“. И в него вече пишеш командата „ping“, празно пространсво и името на домейна и натискаш Enter. Давам пример:
  ping seoptimizacia.com
  Това трябва да ти изкара IP-то на съответния сървър, на който стои този домейн :)

 26. Андрей Димитров каза:

  дек. 21, 10 в 12:35

  Благодаря ти за инфото. Пингнах 3 сайта, които хоствам на един сървър (Хостинг България) – имат едно и също IP. Сателитите обаче ми са на друг хост, който има друго IP. Идеята е сега да разхвърлям основните си сайтове по други сървъри за да видя дали ще се променят позициите в SERP.
  А има ли начин да си имам един хостинг акаунт, но домейните да са с различни IP адреси?

 27. инж. Евгени Йорданов каза:

  дек. 21, 10 в 12:40

  Да, като принцип може. Но реално зависи от хостинг акаунта. Самия хостинг провайдер трябва да го позволява за съответния хостинг план, който си си купил. Колкото до това дали ще има някаква промяна в SERP-а… аз лично няма да очаквам такава. Ще попиташ защо. Защото Google отдавна е локирал, че еди-кои-си сайтове са на едно IP и линкват помежду си. Следователно донякъде ги е flag-нал в алгоритъма си, че най-вероятно се държат от един уебмастър. По-скоро техниката с другите IP-та и хостинг акаунти за важни сайтове се прави, когато се създава новия сайт. И не е особено ефективна, когато говорим за вече съществуващи от някакво време и взаимносвързани сайтове ;)

 28. инж. Евгени Йорданов каза:

  ян. 06, 11 в 10:55

  Предполагам, че не си чел коментарите по-нагоре, тъй като там са разяснени тези неща. И за да не те карам да ги търсиш, ето ти директен линк към отговора ми:
  https://seoptimizacia.com/beklinkovete-i-vrazkite-im-s-pozitsiite-vi-v-tarsatchkite.seo#comment-501

 29. SEO уроци каза:

  ян. 06, 11 в 10:51

  Полезна статия, макар да не съм много сигурен в значимостта на линковете от имейл реферали. Би ли пояснил по-подробно какво си имал предвид? И какво се има предвид под „не са много статични“? Благодаря :)

 30. YellowPages.bg каза:

  мар. 19, 11 в 01:47

  Чудесна статия и много полезни коментари!
  Ще добавя за сайтовете обменящи линкове един към другиго. Сайтовете не само трябва да са на различни IP адреси, а дори в различни C-мрежи. Тогава гуги ги третира като „несвързани“ ;).

  Ние за нашият бизнес каталог имаме реално само един ..нещо като.. сателит – Company.bg. През този домейн доставяме услугата Микро страница, като всяка фирма има такава микро страница на собствен суб домейн. Страницата на всеки суб домейн обменя линкове с вътрешните страници на каталога. И в същото време и суб домейните на company.bg, както и вътрешните страници на yellowpages.bg публикуват линкове към фирмената уеб страница, блог, социални профили и т.н. Получава се малък кръг от „3 way“ и директни линкове, и при добро запълване на допълнителното съдържанието реално се получава приятна оптимизация.
  Чудесен коментар се получи – информативен и леко рекламен. Надявам се да не подразни някого.

 31. инж. Евгени Йорданов каза:

  мар. 19, 11 в 11:41

  Не, даже напротив. Радваме се на информацията, саморекламата не ни пречи, ако не е СПАМ и стига да е информативна като вашата ;)

 32. Лазар Белев каза:

  мар. 19, 11 в 11:46

  Мнението на YellowPages е чудесен пример за това как да спечелим линкове от блог без да издразним администратора и другите потребители ;)

 33. инж. Евгени Йорданов каза:

  мар. 19, 11 в 11:47

  Абсолютно правилно, Лазаре.

 34. Georgi каза:

  май 13, 11 в 21:16

  Тук малко се обърках т.е. ако сайт на Blogspot сложи линк към друг сайт на Blogspot то този линк няма почти никава тежест ли. Не говоря за линкове от един и същ акаунт а като цяло

 35. инж. Евгени Йорданов каза:

  май 14, 11 в 08:59

  Не, Георги, не си се объркал въобще. Ако трябва с две думи да го представим най-просто, точно това означава.


%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
Честит 2-ри Рожден Ден, Google Chrome!

Преди 2 години, Гугъл пуснаха Google Chrome – един браузър базиран на open-source програмата Chromium. Преди няколко дни, последната версия на...

Затвори