Анализ на SEO състезание 2013

Здравейте, колеги. Приятно повлиян от краткия обзор направен от Мариела (цък към нейния обзор), както и този на Катя (цък към нейния обзор), че и този моя приятел Андрей (цък към неговия обзор) реших и аз да напиша няколко думи по въпроса, въпреки че не следих съвсем умишлено състезанието отблизо.

(прескочи обзора)

За добре дошли – начален обзор на състезанието

Седмица преди коледните празници тази 2013-а година, завърши поредното SEO състезание започнало през далечния юни месец. От страна на организаторите, основно се представяше, моя приятел Пламен Томов, познат в средите ни като bgkulinar. Надяваме се, че спечелилите, ще получат своите награди до Коледа, за да могат да празнуват с удоволствие.

Официалният сайт на състезанието (ужасен откъм дизайн гледна точка :) , но пък все пак функциониращ добре) ясно указваше правилата, които трябваше да се спазват, както и сроковете за начало и край, с един междинен етап помежду. Най-важното правило, което трябваше да спазват SEO колегите беше:

4.1. В класирането НЯМА да се взимат предвид спонсорирани резултати, резултати от новини, картинки, карти, както и всички други резултати, различни от чисто органичните.

Крайният срок до 15.12.2013, участниците трябваше да се преборят да победят за следната фраза (в кавички):

Анализ на SEO състезание 2013

Голямата  парична награда, за която се бориха всички колеги, беше 5000 (пет хиляди) лева български пари за класиралия се на първо място URL по горепосочената ключова фраза. Естествено за такава нескромна награда, имаше доста желаещи наредени на опашката и ако трябва да се позовем на официалните източници, точно 223 записани участници за състезанието до неговия му край. Останалите награди са както следва:

Други награди от състезанието 2013

Наистина, изключително оспорвано състезание. Вчера (15.12.2013) в уречения час Пламен обяви победителя. В крайна сметка, Десислав Кузманов е победителят в SEO надпреварата с този печеливш уебсайт. Освен титлата “SEO специалист №1“ за 2013г, той спечели и голямата награда от 5 000 лв. Да му е честита и почти сигурно ще почерпи на следващия SEO meetup :)

Ето малко инфо и за него, което той сам е написал:

Казвам се Десислав Тихомиров Кузманов и съм родом от град Елена. Занимавам се с оптимизация за търсачки и онлайн маркетинг от 7 години (5 професионално). Работя предимно по лични проекти, за да си спестя ядовете. :) Правя изключения само за рибари и фенове на Пейнтбол-а. :)

Като трябва да направя уточнението, че печелившия сайт реално е един от последно записалите се (screenshot от официалния сайт към 15.12.2013):

Последно записали се за участие в SEO състезанието

Другото, за което аз лично поздравявам Десислав е, че е седнал и си е поиграл да напише и опише абсолютно всичко, което е направил и стратегията си за постигане на този резултат. Това му прави чест и заслужава адмирациите на всички колеги, независимо с колко са загубили от него в това състезание. Ето затова аз се радвам и гордея, че съм в този бранш с подобни хора (не говоря за специалисти, а на първо място хора), с които се опитваме заедно да движим този бранш напред. Евала!

Като при всяко състезание и тук има победители и загубили. Ето как изглеждат резултатите към момента на написване на тази статия изглеждат така:

Резултатите от състезанието 2013

 Паралелно с голямата награда, имаше и друга награда в състезанието, която се разигра в томбола между останалите не-спечелили резултати в Топ 100 по търсенето по ключова фраза. По интересно стечение на обстоятелствата Съдбата явно реши да не оставя и класирал се 2-ри без награда – съпругата на Андрей – Мирослава Димитрова с домейна wickeble.com, спечели допълнителната награда от seo томболата.

Мирослава Димитрова с домейна wickeble.com, спечели допълнителната награда от томболата

Анализа

Анализ на SEO състезание 2013

Въпреки, че бих могъл да задълбая сериозно в метрики и други, и бих могъл с часове да правя анализи, няма да го направя, защото колегите, които са участвали в състезанието са започнали да си правят нужните изводи, които можете да намерите и в началото на този пост, като линкове. Приканвам ви да ги разгледате. Хвала на всички участници, но най-яростната битка, явно е тази между първите 2 резултата, затова нека поговорим за тях.

Това, което ще анализирам аз са някои параметри и те са свързани с авторитета. 

Социалните сигнали в момента са trending в бранша и все по-trending ще стават. Но, както неведнъж съм казвал, техния живот е много кратък. Социалните сигнали, както и линковете от социални мрежи са с много кратък живот (life span) поради простата причина, че съдържанието в социалните мрежи тече буквално като река, затова и се нарича поток от информация :) . Ако, трябва да се класира сайт само със социални фактори, то те трябва да текат постоянно. Като, ако спрат дори и след 3-4 седмици, сайта най-вероятно ще е drop-нал с позиции, спрямо конкурентите (правили сме тестове, това е истината).

Ако трябва да се върна на историята с авторитета. Там е ключа от палатката. Не става въпрос, само за авторитета на самия сайт, и не само авторитета на домейна (което са две слабо различни, но все пак различни неща), и най-вече авторитета на линкващите сайтове, които линкват към даден сайт. И ето там е разковничето на нещата. Тук направих анализ през 3-те най-използвани инструмента – Majestic SEO, MOZ OpenSiteExplorer и Ahrefs, на която са базирани и следващите редове. И за да не съм голословен, ще покажа с няколко екрана и данни, как авторитета на сайтовете (това включае и авторитета на връзките към сайтовете, от други авторитетни сайтове има значение и как това е релевантното в случая)

№1 – Сайта на Десислав №2 – Сайта на „Задругата“

Majestic Link Profile

majestic-link-profile-mgu

Majestic Link Profile

majestic-link-profile-acer

Картинката с Anchor text distribution-а на сайта на Десислав Картинката с Anchor text distribution-а на сайта на Задругата

Ето и няколко екрана от Ahrefs:

Картинката с - Ahrefs Referring Domains

Картинката с Ahrefs Referring Domains

(Нарочно данните показани тук са многозначни, за да цъкнете напред към документа, и да разгледайте в детайл там всички екрани, че в този пост, просто няма място)

По-детайлна разбивка на информация и още няколко бонус екрана от различните инструменти можете да намерите в този документ.

Бонус: Адаша, Геннадий направи един бърз анализ снощи на социалните сигнали на 2-та лидера в състезанието:

Социалните сигнали на 2-та лидера от Геннадий Ворбьов

Да споделя и тук бърз анализ на соц. сигнали на двата лидера на състезанието.
1. събрах всички индексирани страници и на двата домейна
2. преброявам соц. сигнали на всяка страница
3. събирам в едно брой соц. сигнали за целия сайт
т.е. мгу-то лидира само в брой G+1 към раздела /acer-notebookbg/*

На изпроводяк…

Изводите на Андрей от цялото нещо, които и аз споделям, с някои уточнения, и някои, които ще запазя само за себе си ( ;) ):

SEO уроци от SEO състезанието през 2013:

  • Авторитета на домейна е страшно силен фактор (тук да се чете: авторитета и старостта на домейна, обикновено вървят ръка за ръка).
  • Линковете – все още са си фактор №1 (няма как да е иначе, но определено има и много други фактори).
  • Anchor text – на връзките все още има голямо значение (но трябва да се внимава да не се прекали с него, т.е. Андрей има предвид, да се прави висшия пилотаж на SEO, т.н. link balancing).
  • Диверсификацията на линковете е много важен фактор (това, което тъкмо казах в предишната точка).
  • Google+ коментарите –  са новото купуване на линкове – законно и позволено.
  • Потребителското поведение – (да се чете: социалните фактори и канали) ще се засилва като фактор.
  • Sidewide линковете – си работят.

 

 И това, което се старая да науча всеки един SEO специалист е, че истината на един, не е задължително да е е истината за всички останали. Или с две думи – това, което работи в един случай, при един клиент, за един специалист, не означава че ще работи при всички останали. И другия важен извод, който трябва да си направите именно от това състезание е – в SEO няма „при равни други условия“, колкото и да обичам да използвам този израз. Отново, честито на игралите the Hunger games!

%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
{Infographic} Google търсенето: 15 години по-късно

Google Търсенето или още Гугълването чукна 15 години. Някои от вас все още си спомнят какво означаваше да "търсиш в Интернет"...

Затвори