Алтернативен на WordPress plugin-а Related Posts

Свързаните постове в WordPress системите са нещо много важно от SEO гледна точка, за по-доброто развитие, като реално се печели от старото съдържание върху сайта ви и така се увеличават:

 • Click-through-та;
 • Дълбочина на търсене на търсачките;
 • и е възможно повишаване в позициониране на сайта.

Къде отидоха след това?Та точно затова и днес споделям с вас един от многото WordPress plugin-и, който може да се  използва точно с идеята да пренасочва трафика по взаимосвързани теми.

Къде отидоха след това? (Where did they go from here?) се казва този плъгин, който работи на принципа на това „как се държим„:

Когато посетител види определен блог пост, плъгина засича дали referrer (или още страницата от която сме попаднали на текущата, ако изобщо може да се каже така на български) е друг блог пост от нашия сайт. Ако наистина това е случая, тогава поста изпращач се обновява автоматично с поле отдолу, в което се добавя линк към референтния пост. И така този процес се повтаря отново и отново, докато посетителя е на сайта и се движи из постовете.

Така, че след определено време след като имате този плъгин инсталиран, всеки ваш пост ще има отдолу списък с референтни постове. Хората имат навика да ги кликат след като са прочели текущия пост. Използвам снимковия материал на създателя на WordPress plugin-а, за да покажа какво имам предивд.

От секцията с настройките на този tool вие можете да контролирате следните параметри:

 • Броя постове за показване;
 • Да се добави списъка с постове на всички постове или само на избрани (с допълнителен код);
 • Дали да се добави списъка с постове към RSS feed-а;
 • Дали да показва списъка от постове в режим на редактиране на пост/страница;
 • Може да се сложи и автоматична връзка към създателя на плъгина, за fun;
 • Да настроите какво да казва заглавието на списъка с постове;
 • Да изключите страници от списъка;
 • Дали да покажете откъси от постовете в списъка;
 • Можете да customize-ирате външния вид (донякъде);
 • Да добавите малък thumbnail до заглавието на всеки пост;

След като ползвах този плъгин за близо седмица открих, че е идеален за:

 • Да дадете на вашите читатели опция да продължат тематичното четене по въпроси, които явно ги интересуват след като четат текъщия ви пост;
 • По този начин получавате доста силен анализ върху поведението на потребителите на сайта ви;
 • Анализиране на стратегията за вътрешно link-ване (internal linking strategy), по логиката на това да видите, кое наистина привлича вниманието и да го използвате в своя полза.

И имайки впредвид един от новите фактори взимани под внимание напоследък, бързината на зареждане на страницата, можем да кажем, че този плъгин по никакъв начин не забавя зареждането на вашите страници.

Така, че би била удачна идеята да му дадете шанс и да видите дали ще ви помогне във вашия случай!

Дай за да получиш…

Изграждането на взаимоотношения и връзки за съжаление не е само „ето ти – дай ми“, а е „давай, давай, давай първо,“ преди изобщо да си помислиш да поискаш нещо. Така, че ако искате да изградите някакви взаимоотношения с блогъри, трябва да им покажете малко от вашата „любов“ така да се каже .

Ето и няколко начина и места където можете да направите това:

Следете ги в Twitter, присъединете се към техния кръг в MyBlogLog. Хората обичат да виждат тяхната фен-база да

22 коментара на “Алтернативен на WordPress plugin-а Related Posts”

 1. шабла каза:

  юни 21, 10 в 08:36

  Добре изглежда сега остана и да работи :-)

 2. SEОптимизатор каза:

  юни 24, 10 в 19:25

  Ооооо, работи и то още как ;-)

 3. Tweets that mention Алтернативен на Wordpress plugin-а Related Posts | SEОптимизация -- Topsy.com каза:

  юни 24, 10 в 13:14

  […] This post was mentioned on Twitter by НАШ WordPress, Евгени Йорданов. Евгени Йорданов said: Алтернативен на WordPress plugin-а Related Posts – http://awe.sm/57kG7 […]

 4. Анастас Мавродиев каза:

  юни 24, 10 в 19:32

  Използваш ли го? Доволен ли си?

 5. SEОптимизатор каза:

  юни 26, 10 в 07:57

  Ами, да, ползвах го, ако това имаш предвид. И написах статия за него, защото е много добър откъм SEO гледна точка. Съвсем скоро го замених с друг, който ползвам в момента. Текущия работи на малко по-различен принцип, затова го ползвам и аз. Но този, за който съм писал, е по-добър от повечето гледни точки, затова и статията е за него. Аз още експериментирам с текущия. И ще видим какво ще покаже ;)

 6. Светослав каза:

  авг. 26, 10 в 13:57

  От доста време си търся такъв плъгин, но като го инсталирах нещо не се появи, а моят блог определено се нуждае от разни неща които ще му повишат СЕО-то защото сега е доста лошо :)

 7. SEO oптимизатор каза:

  авг. 26, 10 в 14:04

  Значи в такъв случай мога да ти препоръчам, един наистина добър такъв. Казва се YARPP (Yet another related posts plugin) и можеш да го дръпнеш от WordPress безплатно. SEOптимизация се задвижва именно с този плъгин към днешна дата. Не е сложен за настройка… но определено трябва да му направиш правилната настройка. Ако искаш може да ти помогна с това, когато го качиш, ще ти дам да ползваш моя template за Related Posts, тъй като съм си създал custom такъв. И ще ти направя настройките като моите ;)

 8. SEO oптимизатор каза:

  авг. 26, 10 в 18:24

  Ами разцъкай сайта набързо… и ако не даде никакви грешки, тогава няма и да ти излязат. Ти с коя версия на WordPress си? Абе я да минем на e-mail-и щото, ще имам да ти пращам и файлове.

 9. Светослав каза:

  авг. 26, 10 в 18:17

  Качих до но ми изписа съобщение което до сега не съм виждал в WP:

  „Разширението изведе 116 неочаквани символа при включване. Ако забележите съобщение за грешка съдържащи „headers already sent“ или имате проблеми с хранилките, опитайте да изключите разширението.“

  Да се надяваме да няма проблеми, сега остана да се настрои :)

 10. Светослав каза:

  авг. 27, 10 в 19:31

  Ами с 3.0.1, ами добре няма проблеми ще продължим на mail :)

 11. Георги каза:

  сеп. 07, 10 в 22:24

  Ползвах този плугин YARPP доста време, но при преминаването на WordPress 3.1 почна да не „намира толкова подобни статии“ или поне така ми се струва, преди на всяка статия имаше „подобни“ сега на доста статии се показва няма подобни публикации. От друга страна като се замисля един плугин или работи или не.

  Между другото в доста сайтове забелязвам, че „подобни публикации“ са направени с nofollow това защо е според вас

 12. SEO oптимизатор каза:

  сеп. 08, 10 в 09:24

  NoFollow се използва само за едно единствено нещо, освен защита от СПАМ, и това е PageRank скулптуриране. Ще имаме статия малко по-нататък във времето и относно този аспект на NoFollow.
  За YARPP, най-вероятно не си го настроил правилно Георги. Доста силен плъгин е… при upgade-а на YARPP до версия 3.1.9 всичко си беше наред. По никакъв начин не се промени нищо по сайта SEOптимизация. Всичко остана абсолютно, както си беше преди това, защото настройките на plugin-а си останаха същите като преди.
  А колкото до използването на „Подобни публикации“, това може да бъде само в „плюс“ на използващите го сайтове. По принцип в плюс за потребителите ползващи сайта и в плюс за търсачките, които индексират съдържанието. В случая, собствениците на съответния сайт са решили, че не искат да помагат на търсачките, а само на хората, четящи съответните публикации.

 13. Георги каза:

  сеп. 08, 10 в 11:36

  Малко да сменя темата, с плугина най – четено. Препоръчайте някой който може да ограничава най – четеното примерно за последната седмица. Иначе темите стават неактуални.

  И още нещо примерно имаме 5 статии най – четено:
  заглавие 1
  заглавие 2
  заглавие 3
  заглавие 4
  заглавие 5

  ако в гоогле дам търсене на „заглавие 1“ от сайта
  се появятват примерно 500резултата съдържащи „заглавие 1“ (защото плугина за показва на всички страници) това може ли да се счете за дублирано съдържание, ако се публикува само заглавието

 14. SEO oптимизатор каза:

  сеп. 08, 10 в 15:09

  Ако показваш цялата статия под няколко различни URL-и да, това е дублирано съдържание.
  Но, ако просто имаш заглавието с връзка към статията в колкото си искаш публикации, това по никакъв начин няма да се счете за дублирано съдържание.
  За съжаление, точно това, което търсиш, за съжаление не е разработено все още. Точно в този вариант. Иначе има всякакви видове „Най-четени“ или „Най-посещавани“ постове. Но не и във варианта, само за последния месец примерно. Ако искаш, може да ти ги изпратя тия различните плъгини да ги разгледаш. Иначе скоро ще пускаме статия за най-ползваните плъгини в WordPress платформата.

 15. Георги каза:

  сеп. 09, 10 в 13:45

  Ще изчакам статията, там ще е хубаво обяснено, иначе бях намирал подобен плъгин но беше още бета и му беше спряна разработката и така и не го ползвах, в момента не се сещам как му беше името

 16. SEO oптимизатор каза:

  сеп. 09, 10 в 13:50

  То има толкова много plugin-и, Георги, че просто ни е бедна фантазията. Тия, които са в Codex-а на WordPress са само малка част от всички съществуващи, а само те са хиляди…. Представи си за какво говорим :)

 17. Георги каза:

  сеп. 09, 10 в 14:19

  Аз не смея да ползвам тия които ги няма в WordPress.org, не че и там има 100% гаранция, но все пак е по- малка вероятноста да ни набутат нещо „гнило“

 18. Barmolino каза:

  ян. 21, 11 в 09:14

  има по добро решение от това да поставяш плъгин
  просто задаваш функция плюс код в сайта
  по този начин не ти се товари сайта и се покачва google page speed
  Ако проявява някой интерес може да му дам двата кода пример можете да видите в днес и утре по всяка статия

 19. Калоян Крумв каза:

  мар. 18, 11 в 02:38

  Поздрави за хубавата статия. Ще взема да тествам плъгина.
  Забелязах, че снимките тук не се зареждат веднага, а като се скролира. Това с плъгин ли е и кой е той ако не е тайна, че не можах да издиря такъв :)

 20. инж. Евгени Йорданов каза:

  мар. 18, 11 в 12:44

  Здравей, Калоян. Това със снимките е с цел оптимизиране на скоростта на зареждане на страницата и се прави с Javascript базиран на популярният framework jQuery. Направил съм си и jQuery Lazy Load plugin за WordPress, който се инсталира бързо и лесно.

 21. angeloff каза:

  юни 02, 11 в 15:54

  10х за споделянето. Ще се тества.

 22. инж. Евгени Йорданов каза:

  юни 02, 11 в 16:00

  Аз самия в последствие, както съм споменал в коментарите преди време, използвам един друг, който на мен ми е по-симпатичен и по-custom-изируем :)

  YARPP се казва, или още: http://wordpress.org/extend/plugins/yet-another-related-posts-plugin/


%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
Дай, за да получиш… или как да се сприятелим с блогър

Дай за да получиш... Изграждането на взаимоотношения и връзки за съжаление не е само "ето ти - дай ми", а...

Затвори