5 въпроса пред добрия Content

И така, сглобих пет въпроса, които можете да си зададете, докато пишете следващата си статия/постинг с SEO мисъл в главата.

5 въпроса

 1. Ако прочета това на колега, ще се отдалечи ли той/тя веднага?

  Ключът към тази стратегия е да се чете всяко изречение на глас. Това ще ви помогне да развиете по-добро съчетание/сливане между всеки абзац и ще ви помогне за онези досадни грешчици, които всички ние правим, докато пишем инстинктивно. А и всъщност така ще прецените и дали това за което пишете е достатъчно интересно, че да грабне вниманието наоколо.

 2. Достатъчно ли е ясно за какво става на въпрос в поста от header-ите?

  Ако прочетете само заглавните елементи на бъдещия ви постинг (Title, H1,H2,H3…), получавате ли обща и сравнително точна идея за какво става въпрос? Има ли все още сходимост в статията? В идеалния случай всеки header дава едно добро описание на всеки параграф, за който се отнася.

 3. Отговорен „писател“ ли съм аз?

  Този въпрос задълбава в уеб-плагиатството и ефективното споделяне на идеи. Много от статиите на SEO и Linkbuilding тематика, всъщност представляват преглеждане на по-старички идеи и предлагането им като оригинали. Но това не чак толкова лошо като онова „лошо преписване“, за което постоянно са ви говорили в училище.  Лошото в случая е, че статията/постингът няма да получи вниманието, от което има нужда от SEO гледна точка. Бъдете сигурни, че предлагате допълнителен материал на читателите – други сайтове, видео, постинги или картинки. Все места, откъдето те могат да вземат допълнително информация по въпроса или да продължат четенето, задълбочавайки в тематиката.

 4. Предлагам ли нещо ново?

  Този въпрос надгражда общо взето казаното в предишната точка. Важното в случая е да съвпадат целите и идеите ви със съдържанието, което „излиза“ от вас. Очаквате ли да привлечете линкове? Новото, свежото, „органичното“ съдържание е начинът да го постигнете. Или пък просто искате да изградите своя собствена мрежа от познанства и професионалисти в определена област и да им дадете поле за коментари и дебати по определена тематика? Тогава тези постинги трябва да са сравнително кратки и в своята същност да загатват „проблемите“ в определената област и да дават мнение на едната страна в спора. Съответно това веднага ще генерира обратна връзка от хората от другата страна.

 5. Имам си ключова дума… Прекалено често ли я ползвам?

  Така… стигнахме и до това. Да, трябва все пак да се фокусираме и върху ключовите думи. Статиите писани с ключови думи наум не са нищо особено или ново. Създателите на съдържание (или още copywriter-ите) създават качествени, ключово-ориентирани статии предвидени за „човешки очи“ от доста, доста години.  Общо взето има негласно споразумение, че т.н. keyword density (благодарим на Wikipedia!) трябва да варира някъде между 1-3% за да не изглежда прекалено насилствено разположено или спамърско.

Ефективното и правилно писане на съдържание означава да се намери един баланс между вашите цели и нуждите на вашата аудитория. Ако попаднете на кръстопът, където трябва да избирате между това дали да изглеждате по-добре за „човешките очи“ или очите на spider-ите, това което винаги трябва да избирате са хората. Положителни SEO резултати са много по-вероятни ако вървите по този път.

4 коментара на “5 въпроса пред добрия Content”

 1. Наели сте SEO консултанти? Време е да ги менажирате! | SEОптимизация каза:

  юни 28, 10 в 11:48

  […] във ваши клиенти. Затова ви призовавам, творете уникално и стойностно съдържание! Още по […]

 2. DANGERZONE каза:

  сеп. 25, 10 в 13:35

  Всички които пишем го знаем, но търсим улеснение ….:)

 3. SEO oптимизатор каза:

  сеп. 26, 10 в 17:36

  Улеснение няма как да бъде постигнато. Само здравата работа в определена насока донася със себе си високи резултати. А това е към което всички ние се стремим, нали?

 4. Barmolino каза:

  февр. 10, 11 в 00:24

  Интересно Но Никой не знае ;)
  Добър трик използваш като ъпдейтваш статите от време на време задна дата ала бала ;) добре добре


%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
„0.Facebook.com“ – безплатната мобилна платформа

От Facebook минаха с една крачка напред в идеята си за глобален open уеб. На потребителите от по-бедните страни те...

Затвори