„404-Like“ съдържание в Google Webmaster Tools

404-Like Content“ е съдържание на сайт, което прилича на грешка със статус 404 (File not found) страница.

От Google вече показват soft 404 страница в репортите за ненамерени страници в Google Webmaster Tools. Това беше потвърдено от тях върху Google Webmaster Central блога, а новината бързо се разпространи по форуми и блогове на специалисти от бранша.

Аз също се постарах да го потвърдя, но не видях нищо подобно в моите report-и (може би защото добре съм си написал .htaccess-ите предполагам ;-) ). Затова пък от Google постнаха скрийншот на това, което имат впредвид с новата функционалност:

Soft 404 е страница, на която се казва, че страницата не е намерена, но въпреки всичко тази страница връща статус код 200 (страницата намерена), вместо статус код 404. Често уебмастърите създават custom 404 страница, но пропускат да изкарат 404 header статус код. Това доста често води след себе си и проблеми с търсачките и потребителите.

Затова и този report е направен да помага на уебмастърите да откриват подобни грешки и съответно да ги отстраняват своевременно.

Google is now showing soft-404 pages in the page not found error report in Google Webmaster Tools. Google just confirmed this on the Google Webmaster Central blog, and it was first noted in a WebmasterWorld thread early this morning.

I personally tried to verify this, but did not see them in my reports. But Google did post a screen shot:

google soft 404s

A soft 404 is a page not found page that returns a 200 status code, instead of a 404 status code. Often, webmasters create custom 404 pages, but neglect to show a 404 header status code. This can cause issues for search engines and users.

So this report is to help webmasters discover this error and fix it.

12 коментара на “„404-Like“ съдържание в Google Webmaster Tools”

 1. Иво Апостолов каза:

  юни 16, 10 в 11:48

  Доста досадно, сега всякакви страници ще изкачат като 404…

 2. SEОптимизатор каза:

  юни 16, 10 в 12:07

  За съжаление, Иво, не мога да се съглася с теб. Все пак Google не са Microsoft. Те се учат от грешките си и коригират курса на лодката, доста бързо. Та дори и случайно да има подобно нещо, то ще е закратко. Аз лично досега не съм наблюдавал подобно нещо в сайтовете, които са под моя юрисдикция. Така, че не вярвам и при теб да е по-различна ситуацията. Поздрави!

 3. Tweets that mention „404-Like“ съдържание в Google Webmaster Tools | SEОптимизация -- Topsy.com каза:

  юни 16, 10 в 14:17

  […] This post was mentioned on Twitter by Evgeni Yordanov, Evgeni Yordanov. Evgeni Yordanov said: "404-Like" съдържание в Google Webmaster Tools – http://awe.sm/57RKp […]

 4. СЕО каза:

  юли 01, 10 в 13:06

  Тъкмо се натъкнах на това меко 404 и се позачудих какво е. Благодаря за информацията

 5. SEОптимизатор каза:

  юли 01, 10 в 13:53

  Raдвам се че съм успял, да помогна, Алекс! Ако има нещо друго, просто питай, насреща съм.

 6. Георги каза:

  сеп. 10, 10 в 20:53

  Вместо страница 404 не е ли по – добре да имаме в .htaccess
  ErrorDocument 404 site.com

 7. SEO oптимизатор каза:

  сеп. 11, 10 в 10:24

  Не, Георги, не е по-добре по този начин. Точно по този начин се правят тия „меки 404 грешки“, които от Google отразяват в техния Webmaster Tools. По начина по-който ти описваш да се случат нещата, означава, че ти сервираш началната си страница. Т.е. страница, която съществува и по принцип дава Server Response 200 (отговор, че е намерена съществуваща страница), а ти с .htaccess написан по този начин казваш, тъй като не съществува това, което търсите, ето ви нашата error страница – началната страница. Обикновено това не би бил проблем, но заради .htaccess тази страница няма да връща вече 200, а Server Response 404 File not found и въпреки това ще сервира съществуваща страница. Това е сериозен проблем от гледна точка на сървъра. За потребителя няма разлика. Но за Google има.

 8. Георги каза:

  сеп. 11, 10 в 15:58

  А по този начин не се ли предава „тежеста“ на изтритата вече страница. Примерно ако сме сменили CMS които ползваме след промяната как да пренасочим „безопасно“ старите страница, или изтрита по накава причина страница от сайта, щото така към 404 не се ли губят посетители или спад в класирането в гоогле.
  Чел съм че някой препоръчват подобен редирект, точно да не се губят посетители и позиции. Или това което описвате в статията са нови „промени “ в алгоритъма на гоогле

 9. SEO oптимизатор каза:

  сеп. 13, 10 в 11:22

  Не, Георги, не се предава никаква тежест. Google не rank-ва error страници в индекса си. Ако им се предаваше тежест, щяха и да се ранкват, нали?
  Ние също сме говорили за пренасочване в не една от нашите статии. Но говорим за редирект 301, а не като не може да се намери URL-то директно да забиваш всички на 404 страница. В следната статия не сме го дали в много детайли, но и затова ще пишем, след като имаш подобен въпрос: https://seoptimizacia.com/otsenete-seo-optimizatsiyata-na-sayta-si-s-website-grader.seo

 10. SEO oптимизатор каза:

  сеп. 13, 10 в 11:51

  Не се отклоняваш от темата. Напротив. Но просто така от коментар в коментар, няма как да ти се обясни. Давай, или по e-mail (по-удобно) или чакай някоя от следващите статии да излезе. Предполагам, че ще е на подобна тема.

 11. Георги каза:

  сеп. 13, 10 в 11:30

  Примерно имал съм един сайт на джумла и после, го сменявам на wordpress, съответно се сменяват и линковете, ако съдържанието остане непроменено, ако всички стари страници, водят към 404 то тогава посетителите, които сме имали, ще видят и те 404, така ги губим. Или тук вече се отклонявам от темата, която е само за бота на гоогле

 12. Аматьор оптимизатор каза:

  апр. 03, 11 в 03:10

  Изглежда никой тук не разбира същността на проблема. Страницата си съществува, достъпна е, носи нужната за потребителите информация, зададено е указание за роботите да не я индексират и тогава се появи тази грешка. Прочетох указанията и те звучаха горе-долу като вашите. В моя случай са лишени от смисъл. Някой има ли идея как да се реши проблема?


%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
Как SEO специалиста трябва да реагира на спадане в ranking-а

В една тема от WebmasterWorld е даден съвет от Роджър Монти, познат още като martinibuster, за това какво прави той,...

Затвори