24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

Днес когато отворих Google, ме учуди новият им google doodle, който изглежда по следния начин:

Логото на Google за 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост е български официален празник, честван на 24 май. На този ден в България се чества българската просвета, култура и създаването на глаголицата от Кирил и Методий, известни още и като „Солунските братя“. Първите преводи на свещените писания Кирил и Методий записват на глаголица.

Св. св. Кирил и Методий

За първи път на 11 май 1851 г. в епархийското училище „Св. св. Кирил и Методий“ в гр.Пловдив по инициатива на Найден Геров се организира празник на Кирил и Методий — създатели на глаголицата. Денят 11 май не е случайно избран от Найден Геров — това е общият църковен празник на двамата светии. Във възрожденската ни книжнина първите известия за празнуването на Кирил и Методий на 11 май, се срещат в „Христоматия славянского язъка“ от 1852 г. на Неофит Рилски.

С въвеждането на григорианския календар през 1916 г. празникът, отбелязван от държавата и църквата, се чества на един ден – 24 май. След 1969 г. се провежда секуларизация чрез отделяне на църковния от светския календар, затова днес съществуват два празника – църковен (11 май) и светски (24 май). За официален празник на Народна Република България 24 май е обявен с решение на Деветото Народно събрание на 30 март 1990 година, а от 15 ноември 1990 г. е официален празник на Република България, когато Народна република България е преименувана на Република България.

Щяхме ли да правим SEO и други тем подобни, ако я нямаше нашата азбука? Моят отговор на този въпрос е „Не“. Така, че трябва да бъдем благодарни на този така светъл ден, за всичко което сме получили от светите братя Кирил и Методий.

3 коментара на “24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост”

 1. Павлина Стаменова каза:

  май 25, 11 в 12:15

  И на мен ми направи впечатление, че надписът Гугъл е на кирилица.Ако наистина има връзка с празника, ме радва много. Поздрав за статията, посветена на този светъл български празник!

 2. инж. Евгени Йорданов каза:

  май 25, 11 в 12:25

  Да, Павлина, точно на това беше посветена промяната в логото на Google, да е изписано на български език.
  Поздрави!

 3. Ники каза:

  май 31, 11 в 12:57

  Мисля че това става за пръв път. Аз дори за малко да си помисля че цял свят вижда така гугъл, тъй като и в .com беше така. Но след това се сетих че просто се показва на базата на IP адрес само на българите :).


%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
Всичко, което Трябва Да Знаете за Google Instant
Как да Подобрим Трафика от Търсене в Google?

През последните месеци Google направиха обновяване на своите алгоритми. Подобряването на качеството на резултатите в SEPRs беше основната цел на...

Затвори