„0.Facebook.com“ – безплатната мобилна платформа

От Facebook минаха с една крачка напред в идеята си за глобален open уеб. На потребителите от по-бедните страни те дават възможност за достъп до тяхната платформа без пари чрез мобилно приложение наречено „0.Facebook.com“ . Тъй като се оказа, че имам познати в щаба на Фейсбук, бях помолен да бъда бета тестер на новата функционалност от българска страна за оператора Mtel.

0.Facebook.com logo

Новата платформа е лесна за custom-изиране, както е и оптимизирана за скорост.
Как работи точно? – питате вие. Ами, общо взето няма голяма разлика от това как изглежда Facebook в web, с изключение на това, че картинките и снимките няма да бъдат видими по default. За да бъдат достигнати, трябва да се потрудите много…. като кликнете един допълнителен път. Трудно нали? :-)
От Facebook са оставили все пак възможността вие да избирате дали картинките да са видими по default, но трябва да се има впредвид, че „regular data fees will apply“ (бел. ав. „ще се таксува по стандартната такса за ползване на Интернет на оператора“).
Ето как изглежда 0.Facebook.com (за съжаление не можах да намеря Screenshot функцията на моето HTC, затова един приятел от developer-ите във Fb ми прати този screenshot):

0.Facebook.com actual screenshot

Facebook потвърдиха в един от своите блог постове, че реално са сключили сделка с над 50 местни оператора, за да предоставят услугата в 45 държави и/или територии.

Facebook global distribution

Информацията е, че 0.facebook.com ще се разпространява в България чрез Mtel , Telstra в Австралия, Movistar в Салвадор, SFR във Франция, XL в Индонезия, DiGi в Малайзия, Telecom NZ в Нова Зеландия, SMART във Филипините, Vodafone в Катар, Digicel в Суринам и Тринидад и Тобаго, 3 в Обединеното Кралство, и MTN в Камерун и Гвинея.
В момента, социалната мрежа може да се похвали с 100 милиона потребители през мобилни устройства и вече си партнира с повече от 200 мобилни оператора в 80 държави по света.
Доста добре са го измислили, а? Какво мислите вие по въпроса? Всичко ли, което е безплатно е вървежно в БГ?

19 коментара на “„0.Facebook.com“ – безплатната мобилна платформа”

 1. Tweets that mention „0.Facebook“ – безплатната мобилна платформа | SEOptimizacia -- Topsy.com каза:

  май 28, 10 в 08:38

  […] This post was mentioned on Twitter by Evgeni Yordanov, Evgeni Yordanov. Evgeni Yordanov said: "0.Facebook" – безплатната мобилна платформа – http://awe.sm/56e1T […]

 2. Мартин каза:

  май 28, 10 в 09:10

  Къде точно кликаш, че ти се зареждат картинки, идеята на нулата е да няма картинки, за да не се груха трафик.

  Иначе и аз не знам за скриншот функция на Тату, нито за апликация, която да го прави, въпреки че бая търсих в маркета.

 3. SEO оптимизатор каза:

  май 28, 10 в 09:18

  Абе да ти кажа, Марто, само това с картинките не съм го пробвал, това ми го каза дивелъпъра от Fb. Тъй като за да използваш и картинките, минаваш в нормален режим на ползване на Net и съответно както казах „standard data charges will apply“, а аз исках да си цъкам for free :)

 4. SEO оптимизатор каза:

  май 28, 10 в 09:32

  Ха, сега видях, че и ти си писал преди седмица по тоя въпрос. Браво! Откъде взе информацията, че ми е интересно, на мене ми казаха да си държа устата затворена до вчера :(

 5. Владислав Владимиров каза:

  май 28, 10 в 11:17

  Това дали да се показват картинки и сега си го ползвам – функция на браузъра е. Също и компресията на картинките, така че да правят по-малко трафик. А това, че ще се ‘разпространява чрез MTel’ ми е поредната съмнителна реклама за незапознати – нали е в интернет, на кой му пука дали го отваряш през Mtel или през Wifi.

 6. SEO оптимизатор каза:

  май 28, 10 в 11:22

  Донякъде си прав, Владо. Но специално идеята на 0.facebook.com, е да даде досъп на по-бедните потребители до така „важната“ за всички мрежа на Facebook. Аз лично съм го тествал и в Beta mode-а и сега също. Идеята е че, когато нямаш Wi-fi наблизо а въпреки това искаш да си tap-неш в акаунта и да си смениш статуса примерно, то можеш да го направиш през мобилния интернет на оператора. В случая говорим за Мтел, без реално да заплащаш за услугата за ползване на Интернет трафик.

 7. уеб дизайн от Стоянов каза:

  юни 16, 10 в 12:56

  Това е вървежно само за „нови телефони“.
  На моята 5000 дойде линк за сваляне на нещо (така и не разбрах какво точно) и чаках 30 мин. да се свали въпросното нещо и никакъв успех, взех, че прекъснах връзката.

  Хубаво се раздухва новината, но технологичната пречка не е преодоляна.
  А това, че се предлага „безплатно“… Пускаш картинките и трафика ти скача неимоверно. Колко хора ще прочета, че се таксува пускането на картинките?

  Просто маркетингов трик, че и ти си замесен в рекламата му. :Р

 8. SEОптимизатор каза:

  юни 16, 10 в 13:08

  Любо, тук реклама не правим на никой. Просто участвах в проекта по случайност и изказах малко лични мнения и впечатления. Колкото до това къде работи… да ти кажа, честно, съм го пробвал на доста устройства. И то не само от „новите“ модели както казваш ти. Примерно на една от старите ми Нокии… Nokia 6600, доста стар smartphone, си се отваря без проблем в браузърчето. Идеята е да влезеш в браузъра на телефона си и да напишеш съответно в Address bar-а: http://0.facebook.com/ и съответно трябва да си абонат на Mtel де :), иначе безплатната магия няма как да стане. Поздрави!

 9. уеб дизайн от Стоянов каза:

  юни 16, 10 в 13:39

  Това за рекламата в кръга на шегата го казах, надявам се не си се засегнал. :)

  Реших все пак отново да го пробвам – стана – връщам си думите назад.
  Още едно занимание освен играта на табла при пътуването с автобус.

  Ако разцъкат Twitter ще е още по-добре.

 10. SEОптимизатор каза:

  юли 20, 10 в 12:56

  Да, добра безплатна браузър игра е тоя Facebook, особено за хората, които са пристрастени към него ;)

 11. SEОптимизатор каза:

  юли 21, 10 в 13:28

  След последните проучвания от страна на Mtel и Facebook, над 30% от потребителите на Mtel, вече са се възползвали поне веднъж от това да отворят своят акаунт във Facebook през безплатната мобилна платформа 0.facebook.com, предоставяна от 2-та доставчика.

 12. Светослав каза:

  авг. 16, 10 в 09:01

  Аз едно не мога да разбера защо при положение, че нулата е безплатна за всички от Мтел никъде не споменават за нея. В момента безплатен Fb има само на няколко плана на Loop, аз съм абонат на един от тях но при нас се влиза директно през мобилната версия – m.facebook.com и това е безплатна услуга само за период от 1 година след подписването на договора.

 13. SEO oптимизатор каза:

  авг. 16, 10 в 11:35

  Предполагам, че още е в тестов период… не зная :) Аз я ползвах в началото и си работеше ОК. Обаче в момента съм на план за неограничен Интернет и не ми е много важно да влизам през безплатната платформа. Но тя си работи все още.

 14. уеб дизайн от Стоянов каза:

  авг. 16, 10 в 11:54

  @Светослав: Маркетингов трик, затова. На тях таргет групата им е баш младите хора, които са напред в матриала с Интернетя и едно 70% от тях ползват ФБ.

 15. SEO oптимизатор каза:

  авг. 16, 10 в 12:20

  @Любо: Прав си на 100% за това. Но това, което Светослав имаше предвид мисля, е защо не рекламират тази безплатна връзка към Facebook адекватно. Защото ако го направят, много младежи ще преминат, при едни и същи условия на Мтел и другите оператори, на Мтел, защото те им дават безплатна връзка към Фейсбука.

 16. Ivcho каза:

  дек. 23, 10 в 00:36

  Т.е. Дори и да пиша коментарчета , да стоя по цял ден и да си го следя няма да ми вземе нито стотинка проз този Моби сайт така ли

 17. инж. Евгени Йорданов каза:

  дек. 23, 10 в 12:17

  Точно така. Поне договора на Мтел с Фейсбук това гласи. Сега вече Мтел как го изпъняват, това е друг въпрос. Но аз лично съм го пробвал по времето, когато беше написана тази статия и всичко работеше по начина, който съм описал по-горе. Ползваш Facebook за без пари от Интернета на Мтел. Но ползваш Фейсбук безплатно само на 0.facebook.com

 18. Виктория Славова каза:

  мар. 02, 11 в 22:28

  а искам да попитам защо на някои телефони на мтел не могат да се отварят входящите или така наречените ‘Inbox’ и как може да се оправи това и да могат да се отварят. моля ви кажете :(

 19. инж. Евгени Йорданов каза:

  мар. 03, 11 в 11:48

  Това е проблем на самия Facebook като програма, Виктория. Не е направен достатъчно читаво, така че да работи наред на всички телефони.


%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
Вирусът и… link building-а!?

Като онлайн маркетолози (каквато е по-голямата част от аудиторията на този блог) вероятно вече сте чували термините „вирусен маркетинг” и...

Затвори